自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

yan12345678 發表於 21-5-22 12:41
本身自己有買住院保險,現在多左公司團體保險,我給保險經紀睇,因為公司個份賠吾足,要用自身嗰份,但也可 ...

如果你已經有兩份醫療保險打底,其實你薦底費可以再高啲,因為普通一份醫療保險可以賠十萬左右,坊間有好多高端醫療plan,要留意你後生買保費就平,但係到你60歲以後,保費閒閒哋都要2萬蚊一年,醫療保險係買一世嘅,冇理由到老咗先至唔買㗎嘛,嗰陣時先多病痛,所以薦底費高啲,保費又會平啲。

複式洋房

Cynthialaw 發表於 21-5-22 13:04
如果你已經有兩份醫療保險打底,其實你薦底費可以再高啲,因為普通一份醫療保險可以賠十萬左右,坊間有好 ...

我自己就不嬲有一份普通醫療,最近另外再買一份高端醫療薦底費五萬(因為呢間公司最多5萬,如果唔係我想揀再高啲),我公司其實都有一份醫療,不過考慮到轉工或者退休之後冇,而且已發生嘅病係唔會再包,所以都係留返自己份普通醫療。咁樣買法保費其實都唔貴,長遠來講俾你淨係留一份高端醫療化算好多,到退休如果唔想留兩份,高端醫療個薦底費可以俾你係退休改一次,可以直接改到0薦底費,咁當然個保費又會貴啲啦。

複式洋房

yan12345678 發表於 21-5-22 13:10
我就系這樣諗,自己嗰份十幾年前買,到現在都未賠償過,買時就$400到現在都系$450,但就賠償少,所以想到 ...

冇乜claim即係其實身體健康,咁好好丫,如果本身冇病歷仲可以搵多幾間保險公司比較下,唔一定要用返本身嗰間,貨比三家丫嘛

複式洋房

mercurycc 發表於 21-5-22 13:18
如果保留舊果份,新買另一份舊有病都唔會包?
定係從新申請?
邊間可以轉一次?

唔好信自願醫保嗰啲話現有病都會包,我問過幾間經紀,其實都係唔包,分分鐘仲要身體檢查,我就係本身有少少問題,所以新買嗰份寫明唔包,仲審查咗2個月,所以舊嗰份千祈唔好取消呀

複式洋房

mercurycc 發表於 21-5-22 13:18
如果保留舊果份,新買另一份舊有病都唔會包?
定係從新申請?
邊間可以轉一次?

高端醫療plan好多間都可以轉一次,佢網頁都寫到好清楚,你可以睇吓啲條款,啱心水再問佢哋攞個plan

複式洋房

白毛毛 發表於 21-5-22 13:30
自願醫保已知病係未必包架喎。未知但已有的,就用%按年加賠償額。
我無買自願,但聽過下,好似係咁。
...

你講得啱呀,我嗰時問都係咁講,佢哋啱啱出自願醫保嘅時候講到好好㗎嘛,想氹啲老人家買,但係其實同普通醫療冇乜分別,已知病大多數都唔包,未知但已有嘅等候期好長,除咗有得扣稅之外好似都冇乜特別,所以最後我都冇買自願醫保,買返其他plan

複式洋房

ocarebear 發表於 21-5-24 13:27
點解你會揀另外嘅高端醫療而不揀自願醫保?雖然自願醫保冇乜特別, 但扣稅都可以慳番少少
我睇過自願醫保, ...

因為我已經有兩份普通醫療,所以嗰陣時一心要揀可以全數賠償既高端醫療,但可扣税既plan得Axx 同Bxxx有,睇過佢地既癌症條款唔算特別吸引,所以都係搵返本身用開嗰間報價算。

我個plan 60歲要俾萬5蚊左右,70歲就2萬幾啦,不過到時有通脹所以要預多好過預少。

複式洋房

sabun 發表於 21-5-24 13:35
是否cigxx

唔係,我唔開名啦,費事俾人話賣廣告~其實高端醫療唔係好多plan,你可以上網比較下,個人意見最緊要睇下癌症治療條款,因為通常都係呢個最common同洗最多錢,仲有就係公司賠償既口碑好唔好,有啲公司好易買但好難賠,如果買保險一定要講清楚身體狀況,寧願報名時問多啲好過之後有咩事先話唔賠丫~

首頁

尾頁

跳至