親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

我都訂了23/8,直接同長隆訂,最便宜的只剩新翼星光房,RMB1,298,包房價+雙人早餐+迎賓飲料+RMB50餐飲券+長隆任何景點入場券2張,現毋須俾錢。

交通我會坐直通火車,紅磡-廣州東,車站有酒店免費shuttle接送。依家直通火車都做緊週末套票優惠,其實都有酒店+來回直通車+早餐+長隆景點,但就無長隆酒店。今日問過中旅,只訂佢既來回直通火車+一個長隆景點門票都得,如揀馬戲價錢係每位HK$354,水上樂園每位$411。要知道Ktt(港產的雙層火車,非大陸火車)來回程都要$380,以上價錢仲包一個長隆景點入場券,咁我加埋酒店package個景點既可享兩個景點入場券,都算抵。因家住九龍,又怕坐船暈浪,又唔想坐直巴咁耐無得走動又無廁所,所以揀坐火車舒服D,車程都係個零鐘,再加半個鐘shuttle車程,同坐船差唔多。

大宅

原帖由 magichand 於 09-8-12 13:24 發表

請問去到長隆幾點?
幾點要回港/離開樂園?

去程直通火車開08:18,1hr50min到廣州東站,再坐30分鐘左右shuttle,應該約11點到長隆。因到步是星期日,為免同人迫會先玩酒店設施,晚上睇馬戲。第二日是星期一才去水上樂園玩。

回程火車開20:15,預鬆D時間應該係夜晚7點離開酒店。我諗住當日食完早餐就去水上樂園,玩足全日,行李寄存酒店。好似話入面有locker有得沖涼,換好衫回酒店攞齊野走人。可以晏D食定下午茶,上到火車再買野食。平日出差上大陸都坐Ktt,車上賣既食物全部香港制造,可放心食。

大宅

原帖由 magichand 於 09-8-12 18:30 發表
直接酒店訂房,有人說要加15%稅, 我就Check 過酒店說己包了, RMB1298 星光房, 跟 517 and etrip 都是一樣價, please can anyone confirm.
What is the advantage if I book via 517 or etrip? ...

我只知同長隆直接訂房既好處,就係入住先要俾錢,呢排天氣變化不定,隨時因打風去唔成,要取消訂房只要1天前通知酒店。呢個亦係我揀坐火車的原因,火車8號風球都照開,9號風球才停駛,坐船可能3號已經停航。

答你另一問題:酒店package包的2張門票只限一個主題樂園,但就可以任揀,當然揀個原價最貴的(水上樂園)就最抵。

大宅

原帖由 magichand 於 09-8-13 11:24 發表

我知酒店package包的2張門票只限一個主題樂園, 但是否可以在樂園裡用酒店的門票再加差價upgrade 到兩個樂園呢? 我地想同一日睇大馬戲和野生動物.

咁你去到長隆再買入場券咪得囉,酒店package應換原價最貴的門票,即水上樂園(成人應是RMB180),自己買票就應該揀最平的(好似係動物園),你可上長隆網站check清楚價錢。

大宅

原帖由 元元 於 09-8-16 00:56 發表
請問有沒有人今個暑假Via517訂長隆?可靠嗎?因517有package but要我提供信用咭資料。
昨天我直接contact長隆酒店,已無package$998-優惠,要用正價book房only,永東有package但要upgrade房,约hk$1800-,好貴。因我想住5日4晚,慢 ...

唔係噃,我今朝早先至打去長隆話加訂一間星光房都仲有,RMB998既一早無晒啦,星光房pakcage價係1,298.

首頁

尾頁

跳至