跳至

首頁

尾頁

複式洋房

其實mos 真係好好住,我前前後後都住左10年
楂車o既真係好舒服, 因為唔多燈位, 多highway. 好快就出到kln. 比我住沙田成日等燈真係激死左幾條命. 而且有左馬鐵去mk 及 tst 方便左好多.
mos 設施配套好好, 正如樓主所說. 而且我小朋友就算讀kln 小學都唔搬出去, 就係因為市中心補習興趣班集中, 想要學咩, 都有得揀, 行5-10mins 想學咩都有. 好多kln屋苑offer 唔到咁近咁多o既課外活動地點.而mos 比沙田人口無咁多, 無咁雜, 大家撞口撞面都係街坊.

mos比沙田都係平o既原因, 就係個中學校網唔好, 好多學生上左中學都要出去讀. 而小學當然無沙田o既吸引.
如果校網好d, 樓價就唔會落後喇.

複式洋房

如果有小朋友, 我就唔建議住海典.嵐岸. 星濤個邊, 又無咩食, 無街市, 無咩補習興趣班選擇, 下下都要搭車去市中心, 好釣腳, 所以個邊d 樓無市中心升得咁好.

複式洋房

雅典居近市中心, 但住入去係另一個世界. 住大單位比較靜D, 因為無向住西沙路, 只係對住烏溪沙營. 個景好靚, 有山有水.
其實有D人唔知, 雅典居有個巴士站係4-5座中間, 如果係雅典居巴士站落, 返屋企快過係海柏落返新港城. 只係最唔方便係唔係隻隻巴士停雅典居巴士站, 好似89D, 680, 681就無. 有時過海都幾唔方便.
知不過, 雅典居車位係一戶對一個, 無連車位買o既單位, 租車位都係$1200-1500. 好平. 其實8成住雅典居都有車, 好少係地面行. 有時落街行去市中心都係5-10mins, 空氣好清新當散步.
雅典居個club house 就舊左d, 管理費又唔平, $1.8/呎, 但管理都ok o既.
雅典居有個問題只係得2個則, 2個則都係3房, 分別係有工人房 or 無工人房. 但實用度非常高, 係好多新樓無可能offer到o既實用率.

原帖由 遙遙爸爸 於 11-3-4 21:55 發表
雅典居質素唔錯, 幾年前買樓都有考慮, 但呎價較高, 咁又想買大D, 所以買左翠擁. 雅典居個位置就尷尬D, 因為行去海柏新港城又唔係近又唔係遠, 村巴班次又好疏. 不過佢最正係會所有餐廳, 價錢同質素合理. 因為有朋 ...

複式洋房

星期日mos成條街都係睇樓團, 政府無打擊即係刺激樓市. 如果依家都未上車, 都唔知點算好.

原帖由 joeymos 於 11-3-8 10:06 發表
呢兩日好似多左人睇樓.

複式洋房

我好同情依家買唔到樓o既人, 我地係由09年想買, 但又比業主趕我地走, 買唔切, 09年租第2間啦, 半年後又話將我地連約賣左比新業主, 新業主收返住, 就2010年谷住要買, 當時我地都覺得好貴, 成幅身家比晒首期, 如果唔係, 依家我地都可能無屋住, 成家人都係過住挨貴租, 每年一搬遊牧民族o既生活.

原帖由 kelvlam 於 11-3-8 15:45 發表
*sigh*... don't we all (the renters) feel that pain... so lost!!!

複式洋房

係09年想買o既時候, 個時我地係租緊海柏, 本身業主想賣, 就一個月前通知要我地搬, 而海柏租開個單位又太細, 我地當然唔會買啦. 而時間太趕, 又揀唔到買盤, 買唔到都要租第2個盤. 09買唔到都係因為唔夠時間o既問題.

原帖由 pineapple0983 於 11-3-9 10:06 發表

由09年想買, 但又比業主趕我地走

複式洋房

我知o既只有新港城1期, 687', 係有三房+套廁, 但係只係得A-B 2座有, 不過唔知依家賣幾多$.

原帖由 kelvlam 於 11-3-11 22:45 發表
We haven't started looking hard yet so don't know that many floor plan. In MOS, are there many floor plan that offer 6xx尺有三房+套廁? Maybe the expert can shed some light for us!

But for such goo ...

首頁

尾頁

跳至