自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

公爵府

大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

呢個聖誕, 原本plan定d節目因阿仔發燒+嘔而取消晒, 個c6自己同友人去fishing, 剩低我地2母子, 加上今日整o左2次macaron都失敗, 心情好down

公爵府

阿仔而家無燒, 不過仲有鼻水同咳

材料同step都好少, 不過我睇過好多個blog, 發覺有以下問題:

1) 有d要180度入爐即轉150度, 有d 150度全程
2) 有d唧完要攤, 有d唔使
3) 有d加他他粉, 有d唔使
4) 有d指明蛋白要凍, 有d仲要隔夜, 有d反而唔使
5) 有d話要放最底層焗, 有d就話反而咁會令到底都快熟, d漿唔可以係底走出來
6) 我估我自己仍未掌握到蛋白+糖霜的部份, 又可能拌勻時太耐

總之我自己都唔知, 如果再整唔到, 可能俾3舊水去coup kitchen學都未定

原文章由 catjeffcat 於 25-12-2008 18:30 發表

唔好咁啦..... 仔仔而家點呀? macaron 係咪好似好難整咁.... 見你話整左幾次都唔得...... 不如放棄唔好再整啦....

公爵府

唔通真係我個oven唔得?

原文章由 wing_so 於 25-12-2008 18:35 發表

阿仔睇佐e生未呀?
macaron慢慢黎喇...一定會成功既

公爵府

thanks! 我攤30分鐘, 其實我都睇過超過10個blog, 先發覺有d人整都唔同, 咁先煩惱

原文章由 catjeffcat 於 25-12-2008 18:38 發表
catnapper 你下呢個幫唔幫到你? click 相入去睇吓.... 佢整到

整呢個馬卡龍的心得係,記得入爐前,唧好的馬卡龍漿要靜止8-10分鐘先好入爐喇!因為個面未乾就入爐,係起唔到裙邊不止,個面仲會爆開架

http://f20.yahoofs.com/ ...

公爵府

唔係昨日係23/12收工去o左bbq

原文章由 靚咪媽 於 25-12-2008 19:19 發表
好地地昨日仲去街,點解會咁? 係咪冷親?
我嗰兩件由上星期病到依加,今日先叫退晒燒,個仔仲不停 小朋友病邊度都唔使去...

我剛做了Berry Mix Cheese Cake,等緊佢出爐

...

公爵府

各位, 登登登櫈, 我終於成功喇, yeah

http://hk.myblog.yahoo.com/clarat0213/article?new=1&mid=341

公爵府

thanks! 係啦, 好怕d小朋友病, 定下d天氣好易病, 加上我住係雪山, 凍過打鼓嶺咁濟

原文章由 KPB4000 於 25-12-2008 23:00 發表

頭先去妳個blog度睇到.....雖然是有些掃興,但最緊要是小朋友的健康,希望妳囝囝快些痊癒無事啦!

公爵府

睇o黍你真係好掛住我地喎

原文章由 火石 於 25-12-2008 22:17 發表

thanks, already checked
i need to sleep now, talk to you later

公爵府

thanks!好彩整到, 因為再整唔到我想出去學

原文章由 dincat 於 26-12-2008 00:48 發表

有志者, 事境成
好叻叻呀

公爵府

係呀, 個表面好平滑, 我都好滿意, 下次整多幾隻色玩下先.

原文章由 wing_so 於 26-12-2008 01:02 發表

掂呀..整得好靚仔喎

原文章由 KPB4000 於 26-12-2008 00:56 發表

好靚仔喎!終於都成功了,恭喜晒!

公爵府

我今次都係食o左一粒咋, 我都覺得太甜, 不過整到真係好有滿足感, 純粹玩下, 反正材料唔多又唔貴, 整o既時間又唔耐, 玩多幾次都無問題

原文章由 wing_so 於 26-12-2008 01:19 發表

你玩上隱呀...我就成日覺太甜

公爵府

我怕惹蟻, 因為好甜

原文章由 tamtamtam 於 26-12-2008 01:22 發表

食唔晒可以當聖誕裝飾 ~~

公爵府

yeah!

原文章由 wing_so 於 26-12-2008 01:26 發表

係呀,我都覺整到真係好開心...好有成功感

公爵府

下次整俾你試下丫.

我等緊你個cake, post得未jak?

原文章由 靚咪媽 於 26-12-2008 01:30 發表
好靚仔呀! 又滑又高身, 雖知係甜, 但都好想試一個

公爵府

放假唔願瞓

原文章由 wing_so 於 26-12-2008 01:33 發表
今晚個個都甘夜呀

公爵府

退o左燒, 不過仲有咳.

原文章由 wing_so 於 26-12-2008 01:35 發表

阿仔好d未呀

公爵府

我要眠喇, 聽日再傾啦, good night

原文章由 wing_so 於 26-12-2008 01:42 發表

退佐燒就好喇

公爵府

嘩!好勁,mixed berry係罐頭的嗎? 我唔食cheese cake, 所以無咩研究, 不過淨係份心意已經好好啦, 你真係一個好老婆, 好mami.

原文章由 靚咪媽 於 26-12-2008 02:07 發表
一言為定

整好咗,未食, 請大家食先la. Merry Christimas
http://f20.yahoofs.com/hkblog/94H8gs__DOT__XBhYhskNKuVN__DOT____DOT__gUn_3/blog/ap_20081226015406785.jpg.jpg?ib_____DtM3QRN_p

...

公爵府

有呀, 我將d重點同衰咩都寫低晒, 連用幾多度都影低埋, 寫o左一個好詳盡o既report.

原文章由 JojoB 於 26-12-2008 08:45 發表

好靚仔呵

有無發現因乜以前唔得呢

公爵府

呢位朋友, 使唔使咁勤力先.

原文章由 靚咪媽 於 28-12-2008 13:19 發表
仲有全麥方包和煙肉芝士包
http://f20.yahoofs.com/hkblog/94H8gs__DOT__XBhYhskNKuVN__DOT____DOT__gUn_3/blog/ap_20081228011700128.jpg.jpg?ib_____DVX5_3Vhs
http://f20.yahoofs.com/hkblog/94H8gs__DOT ...

首頁
23456...9

尾頁

跳至