在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Del

男爵府

Liuvyn 發表於 22-5-26 23:29
佢地返左學,你都叫有時間做下自己野,做下家務,功課你可以當面教佢,書可以當面同佢溫,上zoom可以望住佢 ...

Well said

男爵府

kayeeyuen 發表於 22-5-31 22:43
在職mum都好慘
7:30 番工直至6:00
6:30~7:00 放工

Yes yes, 大家加油

男爵府

winglee668 發表於 22-5-26 01:23
兩個小朋友,小四同小五

有時感覺係生存,唔係生活

明白FTM好辛苦,大家加油, 但做媽媽都預左冇以前做囡咁自由

有時感覺係生存,唔係生活
每日重複做刻板既事
-> 我諗普通打工仔又好,FTM又好,日日都係咁辛苦咁刻板架啦, 富豪唔使做先係享受生活, 唔關 FTM 定 working mum 事

至於你講嘅呢D勞氣教功課, working mum 都要面對, 仲要係 OT 完放工返黎逼埋喺幾個鐘之內完成
放工9衝去買餸趕返屋企,食完飯陪玩做功課, 自己沖涼都冇 me time, 望一陣電話就訓覺又一日
出門口返工前又要安排晒所有野先出去, 返工又忙又OT又受老闆氣, 放工仲要有限時間做無限嘅野都好忙

不過喺香港地生活家庭開支都唔少, 唯有公一份婆一份背起頭家先做 working mum

如果你覺得辛苦, 咪有時叫下外賣, 出下街食, 都叫可以 flexible d
我地打工辛苦,唔通同老細講我尋日湊小朋友累, 今日份野唔交, XXXXX我唔做咩

男爵府

Viviyuenyuen 發表於 22-8-18 15:55
全職媽咪的確好辛苦,每日大量家務,日日忙一大輪,到頭來都唔知自己忙啲咩 ...

到頭來都唔知自己忙啲咩
->咪就係忙咗D家務同湊小朋友囉

不過就唔係只有全職媽咪辛苦嘅,家務同小朋友事宜在職媽媽都要做,仲要係放工/OT趕返屋企做
全職媽咪有1X個鐘做,在職媽媽返完工(8-9個鐘)返到屋企得3-4個鐘(7-11點)做......
Anyway 唔係要比較 FTM 定 WKM 辛苦D, 大家一樣, 各位媽媽加油!

男爵府

christy88888 發表於 22-8-18 14:22
係呀
在職媽媽仲辛苦
如果阿女要返學, 六點鐘就起身

辛苦晒, WKM 真係家庭工作兩頭燒, 24小時打兩份工
D人仲要話WKM有假放, FTM24小時 on call, 其實 WKM 都係24小時架, 放咗工再打另一份工咋嘛, 夜晚小朋友唔舒服呀都係要自己跟架, 第二日仲要返工 /____\ 所謂嘅年假咪又係去咗小朋友度 (病要照顧, 學校野)

Anyway 唔係要比較 FTM 定 WKM 辛苦D, 大家一樣, 各位媽媽加油!

男爵府

iris2014 發表於 22-8-28 23:03
其實做ftm有時真係做到個人冇晒目標咁,返工都有人吹下水,日日喺屋企我都覺得自己變左個怨婦咁
...

可能都係睇下工種? 我返Office喺自己位趕Report, 忙嘅時候水都唔得閒飲莫講話吹水

FTM湊小朋友唔係可以同FTM家長吹水? 我見佢地一齊送返學,之後好Chill咁一齊食早餐, 買下餸(唔想買就叫老公買或者唔想煮就買外賣),之後等接放學又吹水, 下午就幾個FTM約埋一齊同小朋友遊山玩水
我果D FTM friend 仲可以襯小朋友返咗學去做 Facial, Massage, 睇戲, 行街, 食 Tea, 之後就去接放學
WKM就冇咁嘅時間同閒情逸志啦~

反而WKM就Settle好小朋友之後趕返工, 好Chur咁做完野就趕放工返去打第二份工湊小朋友

總結: 你睇我好,我睇你好, 哈哈

男爵府

solim 發表於 22-9-6 18:30
回覆 Mini20160607 的帖子

Full time mum 有工人就舒服,冇嘅話如果仔女仲係小學生應該好忙。不過做Full t ...

唔係喎我見我D FTM friend 有d冇工人, 不過可能一個小朋友或者兩個都小學可以一齊接送啦
同埋可能因為而家疫情,如果唔係疫情小學生都返全日都唔會太忙啩,有咩家務要由8點做到3點? 斷估唔會日日抹窗洗冷氣洗風扇啩
7點幾送咗佢地返學就去歎個早餐(8-9點), 之後買餸 (9-10點), 返去開落洗衣機就收尋日D衫(10-11點), 吸下塵/拖下地, 午餐自己一條友簡單煮個麵洗隻碗或者買外賣, 之後(1-3點)可以休息/煲劇/Hea下, 先去接佢地放學
放學4點已經可以跟下功課, 唔使放工返到屋企78點先跟

如果兩個小朋友唔係同一時間返學, 即例如大嘅幼稚園, 細嘅仲未返咁就真係忙, 但如果兩個一齊返咗小學, 接送時間又一樣, 咁就冇咁辛苦

男爵府

咖央 發表於 22-9-6 23:09
過多幾年樓主應該會更得閒。加油。
我過樓主呢啲生活都十幾年,每日家務變咗生活一部分,手板眼見工夫,覺 ...

唔好諗咁多, 佢地都大晒有自己想法講得多都會嫌煩
好好享受 Me Time

男爵府

咖央 發表於 22-9-7 13:22
認同呀,我五點幾六點起身,啲細路自己返學(已升中),九點已晾好衫、吸好塵同拖咗地、洗埋廁所。之後hea ...

咁佢地返半日學你點返工呀? 你返半日 part time? 定佢地已經大個可以自己放學? 放學返屋企使唔使有大人睇住?
我見通常WKM係前一晚/早d起身,返工前整好晒前期d preparation work,例如 'yip' 定肉, 洗好條魚切埋薑蔥, 切定d 瓜放入雪櫃, 放工返屋企就浸菜洗落米,然後喺雪櫃攞野出黎煮, 時間都好緊迫架, 因為放工返黎已經好趕, 如果攰就有時嗌下外賣/出街食啦

男爵府

solim 發表於 23-3-21 10:11
如果要教兩個功課,晚餐點樣煮?而家已經全日制了,會唔會搞到好夜?

小朋友未放學前就洗定切定醃定肉 (返咗全日學又唔使返 part time 嘅話大把時間), 小朋友放學就同佢地做下功課, 但其實做功課係靠自己, 正如測驗考試喺學校都係自己做, 唔會有條友坐喺側邊解題/捉住手做

當然佢地唔識就問下, 講完咪行入廚房整野, 再行出去望下咁, 佢地自己做緊功課果陣咪落鑊炒, 唔通因為'睇'住小朋友做功課咩家務煮飯都唔使做咩, multi-task 架嘛, 我地阿媽以前都係咁

又或者3/4點做到6點,之後咪開始煮囉, 7點幾食完再溫下默書咁

男爵府

Pink_Cake 發表於 23-3-21 08:32
但係你講呢啲!在職媽媽都要夜晚陪佢溫書趕沖涼趕食飯!仲要朝頭早九個鐘對住老細喺出邊同人競爭!
...

正確, 唔知點解好似WKM唔使同小朋友跟功課咁, 都係返工做快D, 希望老細唔好突然話要 OT, 之後去買餸/日用品再衝返屋企同佢跟進功課
時間管理大師~~~

男爵府

粉紅的喵 發表於 23-4-23 07:15
你果d真係乖,我行開左,佢就真係夠膽淨坐
唔食早餐玩,換衫就坐係床邊發下夢!
我都係2邊走,果時都一打 ...

唔係佢地乖,係我一路做家務一路鬧佢地下一路再踢下佢地先郁下
因為本人冇樓上果D媽媽咁有財力做FTM仲有老公請埋工人服侍, 所以都係迫住黎, 唔會出現"咩工都唔使返,咩家務都唔使做, 一日咁多個鐘只係睇住小朋友", 要同時摩打手 multi-task~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊