自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

你所講的不是數碼鋼琴,最多叫電子琴。

現在幾千元入門貨已經有大細力的分別。

Strawberrys 發表於 20-7-9 10:48
剛開始睇定啲先啦!數碼鋼琴只係機械式操作,無大細力的分別,手觸感差一截。
...

伯爵府

最大的好處係可以隨時練不會影響其他人
ipcs 發表於 20-7-13 10:45
數碼琴唔建議,除左可以慳調音費和琴身細少少,諗唔到有咩好處

視乎型號及級數,幾千元一部的入門數碼琴,同2-3萬一部,同10萬8萬一部數碼琴當然有明顯分別。

ipcs 發表於 20-7-13 10:45
觸鍵感完全唔同,大細聲又唔明顯。

伯爵府

考試是可以用數碼鋼琴的,以下節錄自 ABRSM Piano Syllabus

Instruments

ABRSM Public Venues provide a piano suitable for exam purposes. The piano will be upright or grand. Practice before the exam cannot be arranged, but examiners will recognise that the instrument may be one that candidates are unfamiliar with. When exams are held at Private Visits (i.e. premises provided and overseen by the Visit Organiser and visited by the examiner), a suitable piano must be provided. A digital piano may be used, provided it has a clearly recognisable piano tone, a touch-sensitive keyboard with full-size weighted keys, and an action, compass and facilities that match those of a conventional acoustic piano, including a sustaining pedal.
bluestar3000 發表於 20-8-2 22:35
回覆 竇漪房 的帖子

數碼琴一定唔可以取代鋼琴,如果取代到點解考試同埋比賽一定要用鋼琴呢?只有鋼琴先至 ...

伯爵府

其實 數碼琴VS真鋼琴 爭論多10000次都爭論不完,但我個人意見是中、高階的數碼 (過萬一台的)是足夠供初學者用好多年。我強調是"足夠",無話是"最好"。如果空間及金錢不是問題,我相信家有一台 Steinway and Sons Model D 加一台 Yamaha N3X 數碼鋼琴 是接近完美,但對大部份人來講這是不切實際。

至於演奏級 ...... 老老實實,100個學琴的人,有幾多個會考到 LTCL / LRSM / FTCL / FRSM ?

伯爵府

數碼鋼琴的技術發展得好快,有時間的話,建議批判前先認真了解一下。

伯爵府

應該是 Roland F140R 吧,是入門型號

fibe0313 發表於 20-8-3 07:59
數碼琴同鋼琴手感有d唔同。但初學係ok既。我有問過老師有咩唔同,佢話主要係情感表達無咁好。我以前彈電子琴。後來玩下姨甥部數碼琴,都覺得佢部幾好。因為唔膠,有重量。但2手古董琴來了我家,我每天練大概3小時,再返去玩姨甥部琴時,就發現除了手感有差別外,連聲音也有差異。她的琴model是Ronald 140.除它外,我沒試過其他款式。

首頁

尾頁

跳至