自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Fion710 發表於 19-9-29 20:02
婆婆係戶住竟然冇得入屋,房署正廢x

簡直一見到原本全家齊人2010既相,個婆婆抱著粒孫, 仲算面仔圓圓, 但依家要瘦到咁兼只可瞓響屋企門口, 請問咁樣叫做房署天倫樂長者計劃咩,簡直勁過"催淚彈放題"

大宅

Yibu 發表於 19-9-29 20:23
如果個仔當初係以照顧長者為名加名,咁宜家佢無照顧到長者,房署好應該取消個仔既居住權啦!房署真係好癈! ...

所以贊成房署take action 攬炒呢啲敗家仔。

大宅

Fion710 發表於 19-9-29 20:33
房署即刻去收屋

贊成, 最憎人虐老, 仲要自己媽身為屋主都要瞓門口咁污漕,老淚縱横; 賤到好似綁 [?] 出門口

大宅

lovececing 發表於 19-9-29 21:23
我估...估咋....個仔係有心逼走婆婆霸屋嘅,咁有老人院又有資助,每個月俾多少少錢就霸哂成間屋,個新抱話 ...

e, JM你咁估法又好有分析, 個新抱隔著度閘爆了用咗$15000,安排阿婆住兩年安老院, 除返開都係每月比多625元就可兩公婆+小朋友住晒間五人屋住屋, 間屋仲可擺多啲自己嘢了, 爽啦,簡直~

我估,都係 估咋, 之後個衰仔都會死死氣做戲俾自己媽入返屋, 但就不停精神虐待講埋勁賤既說話比個老人家聽囉。

事關個衰仔都可以響自己啲家姐面前直郁手郁脚指著嚟鬧自己媽媽, 换著係我就係個老人家=屋主, 我係會趁自己仲有理事能力,判斷能力時立定平安紙, 自己走後間屋比返房署安排唔理了, 諗起都扯火

大宅

redbus 發表於 19-9-29 23:38
冇睇,老人院邊個比$先,其實都甘不孝無眼睇住老人院仲好啦

但明顯老人家係唔喜歡住護老院, 常常哭到面腫話要返屋企lor~

大宅

Fion710 發表於 19-9-29 20:41
屋都唔比阿媽入,仲點會比$住老人院,頭先主持問個衰仔3姊弟夾$請工人照顧媽媽佢都唔肯!
...

請工人要留宿, 要提供獨立房間, 個衰仔點會制, 搞到佢間屋又細咗嘛, 講到尾都係錢同寶達邨房署很有問題

大宅

MrsBlueBlue 發表於 19-9-30 22:43
我聽人講話 佢哋幾姊弟做大龍鳳
等東張播出黎 博同情
房署早啲俾多間公屋佢地喎⋯⋯

若比佢哋真係得咗R 多間大屋,我都真係冇眼睇, 再加每日150 新香港人, 都真係~~~~

goldpiglet    發表於 19-10-1 00:56

大宅

mickeyeva 發表於 19-9-30 19:53
唉~擺老人家上檯,真係難為了老人家!

很混亂, 一時個"林生'話只需請到工人就可放返婆婆入屋企瞓, 因婆婆冇能力自行進出屋企閘門。

但到之後主持單獨問位«林生/林太», 係咪就係只需請到工人到就可放婆婆入屋,回覆就都係【唔得】,嗰兩位姐妹,冇人肯拎錢出嚟點頂, 得佢丈夫一人揾錢15000/月, 支出間屋租,老人院及婆婆支出+自己有兩小朋友仲咁細, 分唔到身出唔到嚟工作。

PS: 我已經很儘力聽, TBB經常聲音經過特別處理

大宅

Fion710 發表於 19-9-30 23:09
幾個仔女講廣東話都唔正,我要睇字幕

全集得婆婆廣東話最順耳, 但點解婆婆要在老人院自殘我就唔理解了。

下集 條片

https://youtu.be/CX4hTNXawGA

大宅

superkingdom 發表於 19-10-1 07:46
我都覺得係!一哭二鬧三上吊!唔係而家先有,所以千奇唔好再扮好心分屋比佢地,老人院成街都係,個個都有 ...

定係嗰家人想借機想R多再點長者津貼咋

大宅

my005 發表於 19-10-1 08:11
我以前鍾意做義工,接觸太多新移民,睇得太多,而家醒晒,連義工都唔再鍾意做喇。
...

我住個屋邨都超多超多新香港人,左右隔離對面鄰居都係, 感謝主, 絕對冇電視機嗰家咁鬼嘈, 咁煩咁炒鬧, 换著我對面有個婆婆瞓家門口, 我絕對怕自己不慎"輪儘" 踩到婆婆吧。

仲有我鄰居99都78歲, 都絕對冇電視機那婆婆71 歲咁老態吧

大宅

Fion710 發表於 19-10-1 09:23
婆婆心願要返屋企,老人家就係咁,先父有病住院期間成日要返屋企,其實婆婆可以有幾耐日子,點解仔可以咁 ...

絕情直點講, 個仔寧願攬住間屋,都唔會再要個生自出嚟的阿媽媽, 我每次看到電視畫面個71歲蘇婆婆要哭著瞓門口(0:14) , 距離佢瞓覺幾步就正正係對面屋個香爐門口地主公裝香位了, 超陰公,大吉利事

希望佢仔睇到電視播出街後, 真係會墊高枕頭反省下啦, 做人仔女可以如此涼薄??

大宅

Fion710 發表於 19-10-1 10:23
唔開心終日以淚洗面,真係會老得快,我有親戚成日唔開心,佢75歲睇落去90歲,我地開解佢可能有心結鬱係心 ...

我唔知我自己咁做算唔算係感情用事的人, 换著我住正對面有個蘇婆婆咁既,撞正我星期六上午放假在家無人, 我睇我自己會推婆婆入去我屋企傾下計飲杯水, 讓佢感受下人間仲有點人情味,但又唔知婆婆會點想我呢類鄰里。

我心態, 推她進出自己屋只需門口放塊斜台板就方便容易得多, 婆婆都可放鬆心結兩小時啦。

唉~最怕我C6 會阻止我咁做,怕鄰居(蘇婆婆阿仔,心抱) 會覺我地心懷不鬼仲煩

大宅

SaBB 發表於 19-10-1 11:50
公屋有過戶同承襲依樣野、過左資產審查便可。

戶主唔係到住- 房委會於 2007 年 3 月 30 日通過,由即日起 ...

e,仲應可控告拒地虐老(要戶主瞓公眾地方~走廊), 正一痴線,咁對自阿媽@@

大宅

SaBB 發表於 19-10-1 13:39
4 人月入得15000元、係要月入$146,000 非$14600 才要交返間屋呀

https://www.housingauthority.gov.hk/tc ...

哦, 謝謝JM 指點, $146,200就要即搬走, 咁個衰仔將自己阿媽媽擺出走廊瞓又算不算擺佔公眾地方, 執法人員又可控告佢虐老嗎?

大宅

12312 發表於 19-10-1 16:10
高齡津貼-75歲起。
綜援-佢應該申請了。
政府買位-甲二$16xx補.+小小什費(估住緊呢款)

仲有片中下集, 個新抱都爆口講比主持聽蘇婆婆有申報取埋傷殘津貼, 但婆婆提款卡在大女keep著

大宅

SaBB 發表於 19-10-1 16:41
我吾識法律呀、不過不孝係無得告吧、另外佢又無打佢吾可以控告佢虐老吧。瞓走廊係邊個比張墊佢瞓係個到? ...

真心希望執法人員睇到東張呢個節目~蘇婆婆被幾個仔女咁弄到要老人家終日自殘及以淚洗面,[侵吞公屋,换鎖頭唔俾戶主回家要自己媽媽瞓走廊, 侵吞 - 口說代保管其實自己駛晒每月政苦每月比婆婆名下之各項津貼及所有資產]後,take action啦,希望婆婆餘生得到點開心生活, 連我99看到呢兩集都眼濕濕, 邊有人會比自己媽媽瞓響鄰居地主香爐位隔離哭著瞓架

大宅

SaBB 發表於 19-10-1 21:59
老實說、希望執法人員點執法呢?我吾係幫任何一方、但希望婆婆餘生得到點開心生活的話、2 個女就養阿媽接 ...

至少可以讓執法人士知道, 呢個衰仔當初答應房署會好好照僱兩老共聚天倫至俾佢加名搬去大單位, 但得到是衰仔借機搬屋裝修掉自己媽入老人院唔理, 换鎖頭,仲唔比戶主阿媽入屋,咁叫聚天倫?

我相信用房署出封警告信或上多啲去登門拍門找個衰仔,正路個衰仔都會識驚房署會收樓,攬返自己阿媽入屋吧。

大宅

SaBB 發表於 19-10-2 07:19

仲希望佢攬返自己阿媽入屋

個衰仔曾試過叫佢媽簽間屋轉名俾仔名下, 佢媽都拒絕=證明佢媽真仲留戀間屋;

而個主持連續幾次問過佢阿媽,係咪很想返屋企同返阿仔身邊住; 都總是回答"係"

大宅

bbyou 發表於 19-10-2 09:12
吾係!

呢D仔本是个純男,

我都好想知, JM講多點可以嗎?

首頁

尾頁

跳至