跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 請工人照顧bb的媽咪, 可否入黎分享下...

呢位c奶, 有咩幫到你呢?

施晴媽咪 寫道:
點解有人睇, 無人覆我架 :-(
唔該你啦 :lol:

大宅

係呀, 我上年印印都係咁上下時侯黎, 個agent話接近新年, 佢地好多會想過埋新年先黎架, 可能你工人就係咁勒.

大宅

唔知醒, 咁抵死

施晴媽咪 寫道:
火滾 ...你地工人有無試過唔知醒?

今朝, 我同老公8點彈起身, 快快趣起身諗住叫姐姐開奶兼餵(平時佢要7點起身的, 諗住今日開始叫佢餵...)火滾 工人未起身, 仲要我地敲佢門叫佢...oh, how come?? 我自己餵奶, 老公向房同我講, 佢第1次jet...唔好咁勞槽, 唔好咁惡鬧(我要比工人知道, 第1次都係唔o岩, 最好唔好有第2, 3次...)...又幫佢諗, 係咪鬧鐘細聲(黎左一個禮拜, 而家先黎細聲?! )...又問我係咪叫佢7點半先起身...又話, 你返工遲到, 都唔想老細咁話你...總之, 老公的說話好似向度話我咁, 而唔係個工人唔o岩...火呀火 ...把幾火, 餵完奶. 出去炳呀炳

(餵奶中途, 老公問工人點解唔知醒...佢話"唔記得較鬧鐘")
我又火呀火 ...因為噚晚...係剛剛過去個幾晚, 佢無問我就開左冷氣(之前幾晚我都出街, 夜返, 所以無話佢)(噚晚呢, 就已經即刻話 "你開冷氣要問準左先...", 雖然我都會睇情況比佢開, 但, 我覺得要比佢知道, 要問準先...)...到今朝就...仲要唔知醒.
我就第一句問佢
"太太要你幾點起身"(7點)
"夜晚你幾點訓" (10點) "唔係10點, 係10點半...太太唔會扼佢的"
"10點半至7點, 多個8個鐘頭訓覺啦...你只係要8個鐘, 我比多你...初黎個一兩日佢有點咳, 我都比佢再訓多d"
"太太同先生都要返工, 夜晚要照顧bb, 都無訓夠8個鐘...你訓得仲多過我地..."
"冷氣你就記得開, 鬧鐘你就唔記得? ?-( " 係咪火滾丫
"你都聽到bb頭先喊, 肚餓..."(聽到)
"not an excuse, never do this..."
(sorry, sorry...)
我話"sorry to baby, too!"(想笑, 佢可能覺得我咁講好笑)
係要我鬧多句 "very serious, not kidding"

話佢的時候, 好可憐...想喊既樣對住我

......已經即刻同佢講, 鬧鐘無電/細聲...要早早同我地講...

簡直激鬼死

大宅

薳然媽媽,

用人勿疑, 疑人勿用......哩句我老公都係咁同我講

點解要抄左個工人既? 你唔係話佢都唔錯既咩?
是否驚薳然太痴佢呢?

我都唔知而家個印印完約仲續唔續好, 又驚黎個更衰既,
又驚如果同佢再續多兩年, 到走時柏熙會仲難識應 :-|

大宅

金水,

好耐冇見你啦 仔定女呀.....hehe

babyoush 寫道:
我個賓賓touch wood都算係咁, 冇你地d問題, 仲好鍚阿貓, 基本上由第一日嚟阿貓同佢都已經好配合, 冇咩事發生, 阿貓touch wood又冇咩病痛, 請到佢我真係叫幾放心啦, 平時有咩事佢又會第一時間, 自動自覺同我講, 所以宜家even我要返工我都唔太擔心, 因為有佢幫我睇住

首頁

尾頁

跳至