時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

受到警告
https://www.facebook.com/watch/?v=2324840660963857

警察通例
第20章 警署與各科組日常處理的事務
02/08 20-03 在市民要求下披露身分

在不損害行動效率的情況下,人員於行使其法定權力時,在市民要求下應披 露足以辨別其身分的個人資料。人員按要求表明身分後,應最低限度透露以下資料:
警員、警長、交通督導員及
高級交通督導員

警署警長 及以上職級
職級及警務處職員編號
職級及姓氏

片入面個C9無啦啦落街俾個所謂阿SIR大聲恐 個阿SIR態度極惡劣 唔知仲以為見到重犯

之後又話唔需要出示委任證但你又要求市民出示身份證?有無搞錯呀你 咁係咪淘寶買件制服當自己警察呀

仲有片入邊條友好似係督察 基本嘢仲未識?學堂無教?

伯爵府

小職員 發表於 19-7-28 10:25
警犬凈係識兇人之馬

留言呢句講得好

真係你咩態度 人咩態度對你 唔好怨人 香港警察出示委任證真係咁難?

伯爵府

in.carry 發表於 19-7-28 10:27
真係唔好意思,我較蠢,睇完你的文字唔係好明,係你認知佢哋係冒充抑或真警察
...
你唔係蠢成咁呀,警察行使警權要求市民出示身份證,咁市民要求警察出示返委任證證明身份好合理啫,警例亦有寫明

伯爵府

jiji2 發表於 19-7-28 10:27
唔明點解咁驚出示委任證
你唔出示委任證我點知你係咪真警察
我都唔明點解 你話D出來示威暴徒你恐人仲理解到 但你係人地住宅樓下大聲嘈普通市民做乜啫?
到市民叫你出示委任證又話唔洗究竟係警察定公安呀

伯爵府

ricecooking 發表於 19-7-28 10:46
點解唔淘套制服著黎睇下似唔似?
委任証出示你都可以話係假
咁都有得兜?
咁佢出示咗委任證未呀?但佢地選擇放人走都唔出示委任證WO

伯爵府

KATRINE 發表於 19-7-28 10:54
警察係惡無礼,可投訴。但个肥c9態度都串又一樣無礼貌,以為黑社會阿嫂上身,街市賣菜婆咁樣衰到呢!
...
你點對人 人對你

補充內容 (19-7-28 10:57):
你點對人 人點對你

首頁

尾頁

跳至