自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

移民咪移民囉,其實點解成日要出post講移民?人有權選擇自己嘅生活,大陸日日都有新移民落嚟香港,咁唔通落嚟就唔愛國?其實移民唔係社會運動後先有,好多係為咗生活環境,香港真係生存唔係生活如果我有條件走我都會走,香港太逼生活太趕壓力太大,唔好咩都拉政治嚟講,講到移民就叛徒咁,真係睇到都煩

AIA888    發表於 20-11-8 10:32
978212    發表於 20-11-7 20:22
kamchaibaby    發表於 20-11-7 07:04
海之風    發表於 20-11-6 07:31

男爵府

LedTV 發表於 20-11-5 23:42
都係為生活好D 姐

理性咁傾吓呀我都生活到好辛苦,香港已經唔係以前咁,唔講政治先,一個樓價已經令到好多想有安樂居所嘅人頭痕,越富越有越窮越慘,生咗仔女學業又大壓力,教育機制已經好變態只係追追追,一人一體藝小朋友吊頸都唔得閒。生活環境又迫大家見到婆媳問題多已經知,因為樓價而迫住一齊生活係一件好慘嘅事,呀爺不斷放人來港,邊度有咁多地方住
醫療體系真係絶,唔死得嘅病如果無錢私家真係排你兩三年
另外民生,豬肉牛肉已經好貴,我唔知有咩地方可以貴得過香港
呢啲唔係社運先有

978212    發表於 20-11-7 20:24

男爵府

cbeyond 發表於 20-11-5 23:48
咁咪走囉
想走無問題, 只係唔好再返來香港攞福利。
講真, 我係納稅人, 無論是什麼原因移民, 都唔想已 ...

我身邊有條件走嘅無返嚟拎福利,香港嘅福利只係比綜緩戶,有咩福利人地可以返嚟拎?

男爵府

cbeyond 發表於 20-11-5 23:48
咁咪走囉
想走無問題, 只係唔好再返來香港攞福利。
講真, 我係納稅人, 無論是什麼原因移民, 都唔想已 ...

我都係納稅人,我都唔想咁多新移民嚟拎香港福利,移民走嘅人起碼交過稅,新移民落嚟係每月拎生活費

978212    發表於 20-11-7 20:25
kamchaibaby    發表於 20-11-7 07:05
koko2000    發表於 20-11-6 15:28
wmkcnw    發表於 20-11-6 00:04

男爵府

pretty0 發表於 20-11-6 00:01
我諗係生果金

生乜鬼果金,走得嘅老咗都唔返嚟喺嗰度種花啦
真係貪佢長者答車2蚊咩

男爵府

pretty0 發表於 20-11-6 00:04
唉 算啦
總之bk講bno/ 英國
下面既reply就一定係快d走 唔好搞亂香港 唔好番黎攞褔利

我真係想知我呢啲中產以下窮人未滿可以有咩福利,交稅就有份

男爵府

mother904 發表於 20-11-6 08:30
因為我做幾間公司都好似聯合國,好多外藉同事,其中回流人士特別多,我都想問佢地點解屋企人有病要全家回 ...

咁你上司起碼有交過稅先多少都好,大陸嚟嗰班真係毛都無條貢獻過,十幾年前溝件香港地盤佬呀伯再落香港生幾件呀伯又退休,一家食綜緩女嘅仲喺大陸有地有屋,接返學放學都見唔少,仔女一人一ipad政府比嘅

男爵府

cbeyond 發表於 20-11-6 08:39
識人去年黑暴時間就去左英國
唔係用BNO,現在都日呻夜呻。
諗住話仔女受教育好d, 白人永遠睇唔起亞洲人, ...

呢個認同你喎,小朋友係有岐視,但通常係小學大啲中學又好少少因為小朋友英文好咗溝通好咗
唔好咁一面倒,走得嘅人有得一定有失,搵到自己理想生活就夠,何必成日要針住BNO走嘅人?當BNO申請嗰年我媽文盲嘅,帶住我走去港島唔知邊度排隊伸請,佢話第日佢就係我救命草,可惜我唔爭氣無咁多錢走,我下一代仍然玩緊學業壓力,有BNO又點?,我媽成日叫我走,賣晒樓都唔敢走,真係唔關政治事,我哋想平平淡而已焗吓包種下花養狗嘅生活

男爵府

mother904 發表於 20-11-6 08:56
咁要多謝為佢地爭取權益的泛民議員,曾蔭權時代曾經定下新移民七年內不可享用公屋、綜援等福利的政策,但 ...

泛民咩民都唔關我事,近半年完全新聞都唔想睇直接熄電視,我只係想做好自己去生活唔想食個飯買件衫都又黃又藍,香港再咁吹落去已經玩完,只有乜都晤理嗰班人可以清靜咁生活

首頁

尾頁

跳至