在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:lammi2012 的帖子

成日見到啲人話平有平養,我真係覺得好唔中肯,究竟乜嘢叫平養,最好那些過來人,講下點平養法

子爵府

回覆:家庭月入三萬 好唔好生多個

樓主,平心而論,你會擔心係好事,做人真係唔好太天真,有計劃就係成功嘅第一步,如果你年紀唔算大,等多2年睇定啲,儲番足夠嘅錢,起碼有乜事壓力都無咁大

貧賤夫妻百事哀

子爵府

其實2公婆加埋搵幾萬,亞囡學費興趣班,供樓養父母,雜費伙食,自己開支七除八扣,如果都仲可以「貴養」我要比十個

子爵府

所以做人真係要量力而為,父母已經70多,仍要挨唯望2位老人家身壯力健,挨埋啲孫都仲有時間享受退休生活

子爵府

其實要老人家幚手,湊1個都免強(我本身唔主張靠老人家)生多個多數要請工人,個老人家都仲要幫手,樓主個女兩歲幾就要讀幼稚園,校服學費雜費唔知可以點平?

真心想知,其實話平有平養嘅jm, 幾錢收入,點平養法?

子爵府

回覆:karaho1206 的帖子

咁唔係個個咁好彩,住又係99嘅,湊2個又係99你真係慳唔少

要老人家湊,有啲湊1個都唔只收$5000啦

子爵府

回覆:karaho1206 的帖子

反而慘在湊住個細嘅去帶大嗰個參加活動,我有工人,永遠唔敢叫佢湊住2個出去,唔係錫住佢怕佢辛苦,係驚佢搞唔掂

你奶奶捱得又搞得掂,真係「超級」

子爵府

回覆:lovableem 的帖子

常時有啲人講番上一代幾窮,生好多咪又咁養,要知,以前受教育嘅機會同而家都唔同,現在,資訊發達,栽培一個人可用的資源亦多樣化,個個都講緊脫貧,往上流,你忍心/仍然選擇舊有模式,雖然我覺得可惜,但沒有人管得著

不過樓主家庭收入幾萬,對生活和養育下一代都有要求,才感到隱憂,求理性分析,如果叫佢唔駛諗,我就不敢茍同

minirat  完全同意!  發表於 13-5-13 11:45

首頁

尾頁

跳至