夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Re: 天秤座老公 / 水瓶座老婆...

我硬係覺得bf 近排erotic 左好多..... 我有時會覺得大家唔係close左, 反而距離遠左.. :-|

咁我又冇理由直接問佢點解架....總之佢有d唔同左..担心呀

侯爵府

大小不梁 寫道:
elf:
唔好自己諗埋一邊呀.......好多時d女人以為自己ge直覺真係好準,其實唔係架....你同佢已經係男女朋友,有咩唔明就一定要問,靠估係唔得架....咪攪到自己唔開心....
你試諗下~~如果你對你bf好左好多,關心佢多左.....你都想佢留意到架....如果佢一句都唔講,咁你咪以為佢冇感覺囉~~同樣地,可能佢都係想你感覺到佢唔同左架!!
兩個人ge相處係一件至高深ge學問.....真係要終生學習架!!

bandband,大小不梁:
我bf 份人, 絕對係「牛皮燈籠」, 觀察能力方面呢....唉....就算我個樣有唔同左eg.剪左(好多)頭髮, 基本上佢都察覺唔到架, 所以有時我會wonder 大家一齊既時候, 佢眼入面個個到或係咪我??? (我唔係咁chicken-feed既人, 但有時佢既表現會令人好冇安全感)

正如你地所講, 就算我突然對佢好左好多, 佢有九成機會都係feel唔到架 :-( ...當然啦, 我又唔會直接問佢「乜你唔覺我對你好左好多架咩?」 大佬呀, 如果真係要咁問佢先得到response既話, 我會覺得佢做唔到作為男朋友既角色, 因為呢d 只係好基本既野....(但我而家情況就係咁):cry:

好多時我會覺得我做得太多野, 而且全部都係單向, 到最後我都係冇response, 有一刻我feel到自己好多餘(甚至會覺得大家根本唔夾 :cry: ).....佢care佢份工過多care我好多好多好多倍....當然啦, 咁我都appreciate佢有上進心, 不過....唉, 大家都係女人, 都會明白女人有時真係好需要「心靈上」既care, 呢樣野係物資上or 任何野都彌補唔到架... :-(

死啦,我開始落谷底啦..... 我對呢段關係好認真架, 我真係愛佢, 到底我係因為我清楚佢先對佢有意見? 定係我地根本唔夾呢??? :-(

侯爵府

bandband 寫道:
elf,
實情無話夾定唔夾既...我就咁覺得...睇你段留言,我都有啲驚我老公會好似你咁諗...有時我都係工作狂嚟架...even依家我唔駛番工,但係全職湊仔,我都會放哂所以精神同時間响囝囝度,但唔代表我唔緊張唔關心唔愛我老公,只可以怪一句,水瓶座啲人太過現實/理智啫...

不過有時我都覺得我對老公既付出係好單向,甚至我都覺得我老公係一個極度自私,乜都鍚住自己既人,所以我都理解到你既心情,但係無計,有時愛一個人真係唔可以計算住自己有幾多回報,如果你吓吓都計住,或者渴望有回報,咁樣,好肯定你會好辛苦同唔開心,我都有時會咁既感受,但我都會同自己講,做人簡單啲,開心啲,所以我都盡量唔去諗亦唔同佢計較...只係,當我遇到好似你依家咁既問題(唔知佢諗乜)時,我會好坦白咁去問清楚佢,至少我都好過啲,所以我一直都叫你有咩疑問就坦白啲去問佢,費時自己屈住响心度唔舒服嘛,到佢答你時,有好多時事後至知自己諗多咗,明明無嘢,都覺得自己唔開心,到時真係覺得自己好傻豬架!

輕鬆吓啦!兩個人起埋一齊相愛,唔應該有咁多壓力架!況且你又未婚,唔會好似我咁,成日擔心屋企無錢問題,查實你已經幸福同開心過我好多架喇!

bandband,
可能你講得岩啦, 水瓶座既人都係care自己多d...其實又可能係我對自己要求高(總之所有同我有關既野,我都希望可以做到perfect), 我可能將呢個perception擺左o係男朋友身上....

我可以乜都冇所謂, 好就得人, 平時拍拖多數野都係佢話事...但佢曾經講過想我多d主意, 不過事實上我真係覺得ok架喎, 但佢可能又怕我同佢既interest唔同, 好似驚我會悶, 我都話左唔你, 佢又唔信....

我唔係多野講既人, 有時同佢講電話, 隔住一、兩分鐘dead air已經成為習慣.....我真係諗唔到話題吖嘛.....所以我話大家唔夾就係咁解, 因為even連計都傾唔到既話, 好難相處落去....

有時佢會話我連一d好細微既野都會記住, 所以成日都好多野諗, 但其實唔係, 有d野係入左腦, 我冇刻意去記住(點解佢唔諗下係佢自己唔細心呢?) ....唔係我挑剔, 但有時我覺得自己只係個「掛名」女朋友......佢冇做錯事, 我冇理由嬲佢, 但我覺得佢既生活入面, 佢冇俾空間自己做得更好。

「呼之則來,揮之則去」, 呢個感覺越來越重.... :cry:

侯爵府

bandband,

多謝你呀!

講開星座....唉, 我呢個人馬座咪又係好鬼多野諗....多到你唔信, 佢成日都話我架....

我仲有好多野要講架, 不過而家要準備開會既野(真係慘, 又冇得準時收5 點, 仲要冇OT$... )...我今晚返到屋企再同大家嗲過....好鬼眼訓呀....

侯爵府

我返來啦, 作死佢, 開會開左成三粒鐘.... 我而家連吃飯都冇力呀.......收買人命咩 :tongue:

吖...我而家諗諗下, 原來自己做野投入左會乜野都忘記哂架喎, 頭先覆完bandband個message之後, 我一直做野, 到而家都冇諗過bf 既野..... 好似唔記得左佢咁喎, 雖然而家好攰, 不過就冇之前咁煩....(可能太太太攰啦)

都有兩日冇見bf.... 但我又唔係好掛住佢咋喎(positive那種), 諗住佢既時候都係關於對佢既意見(偏向negative既多)......

我諗我真係要想下辦法, 唔好成日俾負面既野困住..... :cry:

bf 呀bf, 如果你見到我o係呢度講既野就好啦.....

侯爵府

大小不梁 寫道:
elf:
咁你兩日冇見bf,佢有冇打比你呀

基本上電話就日日都有既, 而且都係佢打俾我多囉...今日都冇得見, 因為大家好鬼忙呀.....我今晚又ot 啦!!

而且佢又返shift, 基本一個星期都係見一、兩次架咋....

侯爵府

我有個問題想問下大家意見...係關於dishonesty既問題

我發現左男朋友有上chatroom& 有玩webcam, 雖然我唔知佢既netfriend係咩人, 我亦都唔係咁小家既人要control佢所有野(事實上佢做所有野我都冇阻止過佢)

但你地認唔認為佢有dishonest to me呢?? (因為佢將我invisible左, 呢件事都係我朋友見到bf 個id 係chatroom, 之後話番我知既)...而且大家都知好多人上chatroom既目的都不外乎識女仔/男仔....

我冇諗過要做d咩, 只不過想知大家有咩睇法?

侯爵府

唉....怕且我真係要睇定d先啦...問我就唔會咁快問既, 況且如果我大興問罪, 佢一定認為我唔信任佢,到時有排攪呀...(但事實上, 我覺得唔岩既係佢吖嘛.... :(

我好清楚佢份人, 如果唔係d好serious既野, 就算佢知道自己有唔岩既地方, 佢都會繼續落去(但同時又會一邊補救)....

that is why 我懷疑佢近來無時無刻都打電話俾我....係佢唔知做左d咩囉.....
嘩~!咁真係好難講噃,再者我又未試過玩,真係唔知呢啲'科技'可唔可以正常朋友傾偈用途...你再睇定啲先啦,真係唔放心,都係嗰句:"坦白問清楚佢"喇~! [quote]
elf 寫道:
我有個問題想問下大家意見...係關於dishonesty既問題

我發現左男朋友有上chatroom& 有玩webcam, 雖然我唔知佢既netfriend係咩人, 我亦都唔係咁小家既人要control佢所有野(事實上佢做所有野我都冇阻止過佢)

但你地認唔認為佢有dishonest to me呢?? (因為佢將我invisible左, 呢件事都係我朋友見到bf 個id 係chatroom, 之後話番我知既)...而且大家都知好多人上chatroom既目的都不外乎識女仔/男仔....

我冇諗過要做d咩, 只不過想知大家有咩睇法?
[/quote]

侯爵府

chatroom事件.....出左事..

因為佢唔尊重佢自己, 我都唔需要respect佢!

我夜晚上左o個個佢出現既chatroom, 我睇住佢pop up messages, 對方係男係女唔洗講啦..對話內容唔提都罷...

咁我就打電話俾佢, 問佢做緊咩, 佢居然話好攰訓緊覺..(我尋日開0830-2300都未出聲啦)

好啦, 咁我仲有咩好講......???

識佢個時, 未開始拍拖我已經state好清楚, i don't need and cherish to get anything from the relationship but "respect".

see what he is doing now....

i m really mad...he is too much

侯爵府

zoeyiu 寫道:
elf,
唔好意思,容許我撘句咀,唔岩聽就ignore佢:lol:
就咁睇chatroom事件,你bf 對你同佢呢段感情好似仲未能夠付出,或者應該講係對待,如果佢知你既為人(唔係專制),咁覺得悶,上chatroom吹水都唔使咁秘密,簡單黎講,佢未係好了解你。

zoeyiu,

你講得岩呀, 其實一直以來我都覺得自己付出比較多(雖然我冇時時刻刻都count住)...一向我都認為最重要係大家都愛對方, 所以就算我有咁既諗法, 我都會好快叫自己忘記, 同自己講我係鍾意佢。

我了解佢, 佢真係未夠了解我...呢個係事實, 有好我想佢care既野, 佢都完全冇任何motivation去記住, 更莫講話會做d咩....

有時我真係唔知佢想點架, 好個時, 佢會對我好好, 好到我會有「此地無銀」既想法, 唔知佢做左d咩...

我覺得最唔開心既, 係我feel唔到大家有「誠信」存在, 淨係我單方面付出根本冇用, 我冇後悔自己付出過幾多, 但而家我真係對佢有戒心.....我真係好想原諒佢, 但我一諗到佢連咁少既事都betray我, 大家點樣相處落去???

我好失望....點解次次受傷既都係我??

侯爵府

zoeyiu 寫道:
elf,

其實我睇你既回應時,腦海就聯想左一幅動畫 你bf 攬住一個水泡向住海中心游出去,因為想尋刺激.....而個水泡可能漏氣....佢再唔游返埋岸就 ...:-( 嘻~純粹係我自己既feel :lol:
其實有d野真係好似bandband咁講,問下都無防,只係用語方面小心d,唔使估估下,大家既了解速度都快d,如果真係要對一世,坦誠呢樣野真係好重要架 :wink:

i don't know what i m going to do right now. we are not just in silence.

but i think even until this moment, he still doesn't know what is going on and why i got mad on him.

because he will never realize what he is doing now is WRONG and he will never know i KNEW what he does.

侯爵府

elf,

唔好諗得咁灰啦!查實都係嗰句:兩個人一齊真係要互相坦白,唔係叫你百分百對佢坦白,因為都無可能,始終每個人都有佢既私穩,但係大家有心事有疑問都唔攞出嚟講,我覺得大家彼此既距離都越嚟越遠囉!咁既情況,就會變咗唔係一個人既責任,而係你同佢都有責任同錯!既然佢唔敢行出第一步向你坦誠,何不先由你行出第一步對佢坦白先呢???就算佢點唔啱都好,佢始終都係你男友,佢係有權及應該知道你感受,佢蠢佢GET唔到,咁你咪講出嚟囉!有時男人係咁架!蠢到要人講埋出嚟甚至講到好白佢地至知發生乜事,如果你真係想維繫呢一段感情,咁你都要俾番啲努力同恆心去維持喇! 唔好成日諗到咁唔開心啦!放開懷啲啦!無嘢係解決唔到既...

而家既情況係, 佢知道有問題出現左, 但係佢唔知發生咩事, 佢前晚打左幾次電話俾我, 但當時我真係有野做緊聽唔到....之後一直slient到而家...我冇搵佢, 佢都冇搵我。

我啖氣仲未落到....有時我都會問自己值唔值得再咁堅持落去, 因為一直以來都係我落力去protect呢段關係,好多時我心入面淨係知道「我有男朋友」, 但我真係唔知道, 係呢句說話後面仲可以加d咩..... 我好想知道佢到底有冇察覺到自己fulfil唔到做男朋友既責任....

同佢一齊咁耐, 「我」經歷左好多野, 好與壞都無謂再講, 但我都會成日記住當初自己努力過....因為當日同佢一齊, 我因為仲未讀完書, 阿媽好反對..我為左咁, 阿媽僵左好耐, 阿媽成日都話我「終有一日你會後悔」.... 而家唔知係咪如阿媽所言??

可能我係一個太重感情既人, 對於同任何人既關係都好重視, 家人、朋友..所有人我都好重視, o係我能力範圍之內,我都希望可以做到好stable....

但我對愛情真係不堪一擊......一時之間攪唔掂既問題, 我會好辛苦, 我而家好辛苦....... :-( :-( :-(

侯爵府

大小不梁 寫道:
elf:
講真果句,你真係要同佢傾下先至得.....你唔講比佢知,佢又係估估下咁,可能連估都唔估....因為佢真係唔知.......
搵個機會你將心裡面ge野,講晒比佢知,睇下佢會有咩反應先啦........唔講出黎你又係辛苦,講左出黎,睇下佢會點做....你先再決定啦...

而家我心神仿佛, 好慘呀, 頭先搭地鐵搭過龍, 搭小巴又唔記得俾錢.....個腦不斷諗住呢件事...

而家仲有機會同佢講清楚.....可能出8現事實係, 有離心既分分鐘係佢....

首頁

尾頁

跳至