跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 請工人照顧bb的媽咪, 可否入黎分享下...

施晴媽咪:
我有個習慣每日要工人留bb 既大大, 用膠袋包住, 我放工返呢check. 有時bb d "nan si" 個工人會話無, 都係自己睇過好d.
我之前把工人當本地人看待, 想對她好d會對bb好d, 其實 bun bun 係好 cheap, 會不停試你底線, 你對佢好d佢會要求多多, tun pop 多多, 唔好對佢甘好, 有唔對要即話, 不過唔好話得太過, 始終bb係佢湊 - 我呢幾個月都比個 bun bun 搞到想死! 有時間找返之前我post 個topic 同你 share

複式洋房

我係生熙雯之前一個月請左而家既bun bun, 佢係香港係左超過六年,湊過九個月以上bb,起初佢好好,有禮貌又識湊bb,煮飯唔錯
我一共放左四個多月產假,到我返工前一個月,佢已經搞唔掂,中午我要去快餐店食飯,之後佢同我講做唔掂,我想一早一晚都係我餵 bb, 點會咁,之後幾日我無訓午睡,比我見到佢有訓,佢即刻彈起,我問佢係咪做唔掂,作話無啦! :evil:
我返左工之後佢當我無到,唔會叫你早晨、我返房瞓啦!好多時返到屋企佢望都唔望,走入廁所做野,算啦,見佢都有心機湊,點知佢六點幾叫醒bb食奶,仲話bb要食,直至我捉到作沖奶,BB未醒,佢話﹔以為我要早左餵
之後我要請多一個本地人幫手湊BB

複式洋房

MrsBunBun,
我都唔知呀, 所以做左好耐 panda

複式洋房

joycelyn,
可能真係比人教壞左, "資正"左好多!
上兩個星期有一晚佢睇唔住bb, 比bb係甘抓, 結果 :-( :-( :-(
bb兩隻手同兩隻腳都出晒好多水泡, 我知bb d 濕疹好痕, 但都唔係四肢都捉唔住佢, 呢兩日差d 歷史重演, 好彩我係到, 叫住佢點做bb 先無甘燥
今晚問佢係唔係想唔做, 佢話佢已經盡力, 如果我覺得唔ok可以炒佢。
我老公都未同佢講唔好比 bb 抓到甘 (因為佢唔想我講), 佢叫我自己再請唔請個個新工人...

My pity pity baby :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

複式洋房

我都開始找新工人, 本來打算請多一個再睇下, 而家都係找到好既就換! 佢都知自己講大左 (之前佢玩野, 我請左個本地人湊bb, 而家請唔到人湊bb, 請左個鍾點)

佢打算下年十二月約滿返去追返個女, 想留耐d多d錢, 又唔想甘辛苦, 又怕本地人搶佢飯碗, 呢個世界點會有不勞而獲

複式洋房

Joycelyn 寫道:
飛飛:
我覺得你工人係鬥氣係度 up, 點知 up 大了. :tongue:
Joycelyn

Agree :tongue: :tongue: :tongue:

複式洋房

"用人勿疑, 疑人勿用" 我都想, 不過得個想字!

我工人而家當我無到, 昨天一早bb瞼仔抓損左, 兩隻手套都有血, 之前個工人睇佢唔住, 有次手手腳腳都抓到好多水泡, 之後兩個星期都。 我唔放心, 請假睇住bb, 叫個工人執定個媽媽袋, 出左門口, 佢開門問我有無帶熱水, 原來佢熱水凍水都未有, 個熱水壺d水係 cold, 話佢仲話"你叫我同bb換衣服, 你自己無執好咪?"

之前有日佢同bb落左街三次, 無打電話給我, 我都無佢扶,老公同佢講先聽!

我阿媽同我講請個另一個可能仲差,佢都錫bb, 我老公警告我唔好對作咁差,因為佢湊住bb, 要請個個任我, 不過佢覺得另一個湊唔掂

我呢個星期瘦左好多 :-( :-( :-(

複式洋房

薳然媽媽:
你個工人好似情緒唔係好 stable, 放佢假等佢同d 姊妹傾下會好d, 你都留意下佢係一日係甘定係耐唔中係甘。

MrsBunBun,
你個工人既情況同我之前既經歷好似! (touch wood) 開始時唔叫你早晨, 之後你返屋企佢走入廁所唔睇你, 再遲d 個日多d野做或者你額外叫佢做多少少野佢就對你黑臉。千其唔好仲佢

All,
我而家同個工人角力緊 -
佢想用最少effort, 扮到好盡力好辛苦, 用盡其他人去幫佢 (我係第一個, 個鍾點呢清潔 ironing, 佢連衫都唔收唔接, 我媽呢佢就走去做其他野做, 等我媽自已湊bb) 。
我就係請到新人之前 (可能係換佢, 可能係兩個一齊用), 係適當時候或者佢好唔妥時, 話佢知 : 你如果盡力都做唔完, 我可以請人幫一點家務或照顧bb, 如果你無盡力或者照顧得bb唔好, 你唔係第一日出呢做野, 你自己會知道點!

複式洋房

MrsBunBun,
千其唔好呀! 你同佢講如果晚上佢幫唔到手, 點解仲要請佢?
同埋法例好似唔比工人係出面住, 你可以去 Immigration Dept. 問

複式洋房

我昨天做左個唔知係對或錯既決定 .....
我去 agent 道請多個工人 ...
其實我好唔鍾意而家個工人, 我起初都當佢屋企人一樣, 點知佢係我放完產假返工之後玩野, 話自己做唔掂, 自己改bb既野, 睇少一眼就一早叫醒bb食奶, 仲講大話 ...
之前我請過保姆, 而家一星期有兩日個鍾點幫手 ...
希望個新工人呢到早 d 上手啦, 同時唔好打架, 甘可以早d 炒左個而家個個 !

複式洋房

薳然媽媽, Ah-go-chu, MrsBunBun:
我好同意你講!
不過我老公同我媽咪都話而家個工人都ok, 我老公有時仲好緊張恐嚇我唔好甘惡對個工人, 我而家已經可以穿以前d衫褲, 有時覺得自己好唔開心、好大壓力!
最近我唔理甘多, 交多d bb 比老公, 仲打算唔做, 佢先至話請多一個, 佢唔肯炒而家個先去換另一個,都無打算新個個上手就炒而家個個。 我已經得好少假, 老闆都唔鍾意我放甘多, 我好難自己放假換工人 ...
我係 agent 請左個未出過國做野既妹妹仔, 佢地話甘樣新個個一家會比人ha, 但如果兩個都有experience打架時我會好煩... 如果佢ok, 我會用行動話比佢知而家個唔ok, 就係炒左而家個個!(如果過到老公個關)
做左三十多歲人都無試過甘無助無耐

複式洋房

施晴媽咪:
你囡囡好d未呀? Add oil

MrsBunBun,
我想你個工人已經用行動試你既 bottom line。
不過你首先睇睇佢情緒係咪唔穩定所以係房掟野, 如果係, 就唔好同佢硬呢, 因為佢有bb做人質, 我地返工總有時間係佢同bb係屋企。如果佢唔係唔穩定, 你試下比封 advisory letter 佢, 最緊要係寫左佢幾時, 無跟d mud 野指示做野, 再提多佢一次, 指不佢唔好再做錯。 我係個bun bun 好 work, 佢好少再衰, 不過會衰其他野, 我只係用係佢照顧 bb 既錯, 唔好出得太多 呢d係証據, 佢衰落去, 炒去都唔一定要好比錢佢走

火火:
我最近用命令口問用工人講野, 不過佢都好掂 (開工啦, 再續)

複式洋房

以下係我同工人昨晚既對話 ( 昨晚bb唔舒服, 工人話bb目訓唔林, 唔夠時間做家務, 電話無放好打唔通, 煮左飯唔預備d"送", 等我返呢叫外賣):
A: 我想今個星期六半日同星期日半日 。
B: 你講清楚d, 點星期六半日, 星期日半日?
A: 今個星期六我放下午, 星期日放上午。
B: 點解?
A: 星期六見親戚。
B: 呀, 星期六下午我地唔放得你!
A: 你幾時出去?
B: 黃昏。
A: 我七點半回來。
B: 唔得, 我已經出左去。
A: 甘我放星期六上午!
B: 唔得, 個朝我要返工。(表情: 原來mon 係要返工 )

複式洋房

火火:
好多謝你提醒!
我個工人係我係生bb之前一個月請, 佢係本地做左六年多先同我做, 所以可以當佢已經壞左。而家"之正"左, 可能壞多d。係我開始返工佢就越來越對bb d 野自把自為, 佢都好識玩野。
而家係先甜後苦, 所以佢都明講自己盡晒力, 叫我自己想!
佢都知邊有人好似我甘, 一星期有兩日有鍾點幫手做家務, 每日下午有婆婆幫手睇bb, 晚飯都唔係日日煮, 仲有阿sir 當佢係至親, 點唔妥都對佢有講有笑 ...
我地都互相各力...
我開始覺得婚姻有點紅燈

~火火~ 寫道:

飛飛:

我想問你個工人係新定舊架?
如果係舊o既,而你之前又對佢好好,
而家先用命令口問會得反效果架.
請你睇返我同MrsBunBuno既遭遇丫.
其實我唔係話對個工人先苦後甜一定work.
(大前題都睇個工人本質)
但對佢先甜後苦就多數撞板喇 :-(

火火

複式洋房

救命呀!
個姐仔仲穿件短衫, 外面有件好薄外套, 仲凍到初下初下, 我返屋企見佢甘, 問佢點解唔穿冬天衫, 佢指下個櫃, 費事應我!
晚上沖完涼都係換件短衫, 外面有件好薄外套, 我老公問佢, d冬天衫係咪send 左返philippines, 佢話唔係, 佢唔凍 仲話已經執左冬天衫出呢
bb 上星期初支氣管炎, 我同bb"目訓" 左差唔多一個星期, 而家剛剛好番 :-( 個pk 唔知想點 :-( :-( :-(

複式洋房

[quote]
薳然媽媽 寫道:
飛飛,

您會唔會試吓比mead johnson隻 vitamin drop熙雯食呀 ? 食左, bb抵抗力可能好d, 唔會咁易病病, 我都打算今日去買比薳然.

薳然兩個多月大時, 係育嬰院惹到病, 又係小支氣管炎, 嚇到我cc吓, 真係成個星期無覺好瞓, 連飯都食唔落, 晚上要望住佢瞓, 驚佢呼吸唔到. 所以我好明白您既感受, 父母最痛就係仔女病, 打打吓呢幾隻字, 有d眼濕濕.

quote]

薳然媽媽:
我都有睇過d資料, 仲十五十六, 你bb 肯唔肯食呀? 有無味呀?

薳然媽媽、火火:
熙雯支氣管炎後仲有啖, 有d咳, 佢食左"喉組散"之後真係好化啖
另外我老闆教我用噴濕機, 不過係要噴熱水"晶"氣 (我做野個度好多好多醫生, 我老闆做左好多年, 不過佢唔係醫生, 但都好掂 我之前用開噴cold 水"晶"氣, 佢話唔得! 甘我再買另一部, bb 好左, "目訓"得林左, 唔會d啖頂住"目訓"唔到 , 我覺得好值得買!

首頁

尾頁

跳至