自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

個囝囝(5 YRS) 昨日中午開始發燒, 食完退燒及加強退燒都很快再燒過, 以前起碼可以降下六七個鐘, 現在三四個鐘又燒到成40度, 我開始好擔心 , 溫水浴都用了, 好像幫助不大。

有無人有經驗可以分享吓, THANK YOU

公爵府

原帖由 christina 於 09-9-27 22:27 發表
快快快...............去看急症

但今天去見兒科醫生, 他話要燒到星期一才會開始退燒, 他話是流感, 要急都急唔來, 小朋友都好清醒和精神, 所以下不了決定, 請問現在私家醫院收不收流感病人呢?

公爵府

原帖由 wcandtt 於 09-9-27 22:31 發表

My son had a fever of 106 and I send him to hospital immediately.

Go to hospial NOW!!!

請問你到私家還是公立? 你小朋友發生了什麼問題?

公爵府

因為有個朋友的囝囝都燒到104.8, 都是要燒兩天才退開始退燒, 其實我囝囝每次都比會燒得比較高, 但食完藥後會很快退.......但今次........

公爵府

星期日早上已經看了兒科醫生, 個醫生以前是做過瑪麗兒科高級醫生, 我估他是很有經驗, 但我真是行唔安, 坐唔定, 好擔心個仔, 又擔心走入公立會中多兩隻菌就仲慘.........現在希望他可以退燒.........唔好嚇我

公爵府

今早囝囝開始退燒了, 但他說喉嚨好痛, 要再看醫生了。mouth:

公爵府

原帖由 manfatcentre 於 09-9-28 22:42 發表
試過.我無用西藥喎.

只用中藥? 中醫師開的嗎? 食什麼? 多少天康復?

我個囝囝還未好, 醫生今日開了抗生素, 如果明天還未好, 他話要囝囝食"特敏福", 好唔開心呀:-(

首頁

尾頁

跳至