自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

luvkaka 發表於 23-11-18 19:36
千其唔好停,我想買都買唔到,好彩仲有份公司醫療保險唔係就大鑊,見咁多人話唔買保險,真心平不地自願醫 ...

我以前都無保險公司受。但而家好似有一間保險公司係人都受保。Bupa都好似受保,但係舊有病要等幾年。

公爵府

大力大力 發表於 23-11-18 19:55
保柏祗專做醫保,沒AGENT(少左成本)但有24小時CS服務,亦有熟悉醫療專業職員,可以立刻比到醫療意見~ ...

我早兩年手多多同個仔買咗份保險,其實佢唔係必須買的,因為有公司保險。

估唔到買咗幾個月就發生件小意外,由一件小意外發現原來佢有大問題,入院做咗個罕有的手術,呢個手術連公司醫生都唔包,但係保險公司包咗,預先批核,出院免找數。出院超過30萬

公爵府

kimmy2006 發表於 23-11-19 04:35
咁你算好彩,想當年bb有事入院,點知做完手術先知唔包,原因屬於係先天性所以唔包。當年好似3-4萬自己比。 ...

又真係好邪。老爺當年一cut咗就中大野。
以前因為公司醫療好好,所以我哋一直都冇買,但係奶奶經常叫我哋買,咁跟住就買咗。加上身邊的人真係入一次醫院就用好多錢,所以買咗。之前搵咗好多間有agent的好貴,而且仲話好多嘢唔保,所以求其搵間冇agent平啲嘅,我都估唔到佢真係賠比我。我唔係agent啊,唔係做保險,買唔買係個人決定,每年真係用好多錢買保險,睇自己負擔能力。但係買咗我就唔會斷供。同埋記得唔好聽人講轉plan,原來要重新計算原有疾病同過渡期。

公爵府

kimmy2006 發表於 23-11-19 04:35
咁你算好彩,想當年bb有事入院,點知做完手術先知唔包,原因屬於係先天性所以唔包。當年好似3-4萬自己比。 ...

我同老公都過咗50歲,加埋兩個仔一年保費暫時都要五萬幾,未來日子會越嚟越貴,但買完之後反而個心定左,我見身邊的人入去做一個手術最少幾十萬,而且見佢都經常入院添,呢位長者買安盛每年要俾20幾萬保費佢都繼續比。如果退咗休之後一年搞一鑊幾年後我就變貧困戶完全失預算。起碼到我七80歲每年每人比七萬蚊我就放心晒,我覺得呢個數目我負擔到。

公爵府

Bbpig2014 發表於 23-11-19 08:53
我上年cut晒!
老公返來做工幾年開始買, 到結婚幫我買埋, 上年有事入院做手術, 話冇得claim, 原來張保單大 ...

原來會係咁。一張保險跟足幾十年實舊啦!邊間保險公司咁衰?

啲人話頭一年買保險啲保費大都去咗個agent度,過咗幾年之後agent就冇乜着數,就會搵你笨叫你重新再買其他。

公爵府

vivibabyvivi 發表於 23-11-19 09:54
會唔會有啲唔合邏輯?俾得起一年20萬保費已經唔係窮人啦,佢要年年做幾十萬手術費嘅大手術先有得抵返喎:su ...

因為高端plan住私家房,普通入去都真係要100,000起跳,之前做過手術幾十萬,因為年紀大一年真係入一兩次醫院。80幾歲啦。老人家未經常入院之前保費大約五萬蚊一年,近幾年就加到20幾萬一年。而家都係局住比。

其實而家私家醫院醫院收費公開透明,求其一個小手術住兩三日大房都超過100,000。

啱啱先有親戚住浸會私家房claim保險照大腸一日用咗150,000 。真係睇吓你用咩嘢醫生。

公爵府

抹茶控 發表於 23-11-19 11:56
嘩⋯真係好貴!照腸鏡要成15萬!
我窮都唔知點算!

好似50歲以上政府已經包在私人機構做腸鏡。但係要名醫操刀,當小型手術計算,麻醉師係手術費的三份一,房租手術室雜項醫療再加一些基本身體檢查費用。就係要收$15萬。

公爵府

三國1 發表於 23-11-24 01:12
我想知係邊個醫生

郭x賢。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊