自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

katyiplee 發表於 20-11-8 16:40
我奶奶果時係屯門覆診,但威院做手術。

你奶奶純粹一般心臟病做手術? 定係有其他特別問題 ... 或其實係其他專科手術? 因為威院係新界龍頭醫院,有特別、或特殊高難度手術,都係轉去威院跟進 !

男爵府

polliebb 發表於 20-11-8 16:44
政府可以自己任揀去邊間架咩?住新界去港島咪好唔方便?

其實自從約 2006 開始,醫管局為強化及分流更好服務,會盡量食照病人報住地址,而分配就近區域醫院跟進。除非某些特別或特殊專科,需要轉介跟進則作別論 !

有時夾硬俾病人自己中意,就選擇邊一區公院,亦唔係一件好事 ! 因例如老人家行動不便、及舟居勞頓,如果家人更硬選某區醫院,對老人家覆診可能構成不便,亦都對老人家身體承受狀況影響,可能令病情轉差 !

當然可以報住其他區地址,但當突然有急病、要即時回到醫院跟進、或召救護車時,當醫院知道病人與當初所報地址不同,都會勸喻轉介回現在所住區域醫院!

男爵府

katyiplee 發表於 20-11-8 17:00
佢心瓣有事,都要全身麻醉開胸架,詳細我唔識講。但就係醫院轉介,唔係我地揀。
...

係咪有導入電子儀器? 因為如果係特殊手術,都係轉介威院去做 !

男爵府

其實屯門醫院都唔係咁差,好多醫生睇症都好用心,態度亦都好好 ! 只係天元屯太多居民,屯門資源又有限,好多醫生又離開醫管局、去咗私人市場執業,導致病人多醫生少,睇症時間逼住要快。

護士及其他醫療人員又忙到甩轆 ! 我識屯門唔少醫護朋友,病房撞到連傾句偈都唔得閒 !

wcpcelia    發表於 20-11-9 10:23

首頁

尾頁

跳至