自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

jarjane 發表於 24-4-22 00:30
是商務特惠逍遙遊機票嗎?
呢一套機票因為平所以限制好多,自己喺官網度出票就有廿四小時免費取消,但如果 ...

我都想睇樓主點覆,可能佢買時冇睇清楚條款
優惠套票真係多多限制

珍珠宮

elegant 發表於 24-4-21 20:51
我身為國泰嘅銀卡會員,一般就訂機票都有廿四小時免費取消。最近我喺國泰網站買咗一張商務優惠套票、跟住我 ...

其實唔止優惠套票,其他國泰機票都講明訂票24小時可以取消,不過有限制幾日內才可以。如同你訂高鐵飛,其他旅行套票

下次不要用電話,用WhatsApp 問,大家可以一清二楚

其實我自己都係國泰常客,覆你問題時已經有你資料,航班資料

我剛去東京賞櫻,臨時決定去,出發前3天才book機票,24小時可以免費取消,不適合我,我係過咗幾個鐘,想改晚些機返香港,其實嚴格來講要有改票手續費,不過國泰職員幫我申請豁免手續費,等咗佢10幾分鐘才通知我可以豁免,再幫我訂另一班

Campenella    發表於 24-4-22 13:49

珍珠宮

ope 發表於 24-4-22 08:17
仲有,佢 WhatsApp 大部份係 AI 問來問去踢來踢去,輪好耐終於有人,叫你電郵又乜又物,總之比多的錢好難追 ...

你WhatsApp可以吾理其他內容,只要打需要客戶服務,就好快有人回覆

珍珠宮

elegant 發表於 24-4-21 20:51
我身為國泰嘅銀卡會員,一般就訂機票都有廿四小時免費取消。最近我喺國泰網站買咗一張商務優惠套票、跟住我 ...

建議其他人下次改機票要自己主動問有冇penalty,如我今次訂機票,其實佢話要罰,都只怪自己太衝動訂票,今次第一次即興決定飛

珍珠宮

Horsebbj 發表於 24-4-22 11:37
PEY或business的Flex機票沒有收取消手續費, 如果是Lite或Essential一樣有, 同一個倉都有幾種價錢及條款
...

其實機票真係有吾少種條款和種類,最好官網訂,WhatsApp 搵客服改或取消,問清楚款項,其實樓主係silver membership 好快有人覆

珍珠宮

polliebb 發表於 24-4-22 11:56
thx,即係如果我張機票係包1 x 23kg,咁我只可以一件行李

不過如果你有某些卡可以多一件行李

珍珠宮

Horsebbj 發表於 24-4-22 09:00
好過Green一級, 上面仲有Gold和Diamond

比較起Green, Silver已經可以優先劃位,商務櫃位check in,登機,行李優先,打電話或WhatsApp 比較快有客務聽,亦容易些upgrade

珍珠宮

JustForty 發表於 24-4-22 13:10
最平嘅飛只可以一件行李,你有CX card可以加重,但唔可以加件數!

吾同卡,吾同。CX金卡可以-件額外寄艙行李

反而每件行李吾可以多過32kg

珍珠宮

whyyou 發表於 24-4-22 16:24
我就係想幫忙先問你取消嗰時有冇show 取消費用, 你一直唔答我夠可以話你係第二間航空公司嘅職員喺度唱衰 CX ...

其實點解樓主吾show張取消時嘅單據上來大家睇睇。

珍珠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 24-4-22 21:16
其實直接比資料客服 check 咪得囉,好似攪到咁複雜

我取消CX經客服,未試過自己響 CX 網上取消 ...

我都係經CX客服取消,其實我都想知國泰如自己取消或更改會冇show到扣款或可退金額。

希望其他jm 有呢個經驗可以分享下

珍珠宮

CrabPincers 發表於 24-4-22 21:16
其實我都想問,乜要銀卡先有24小時免費取消/改?

我最近訂去加拿大機票,我記得有24定48小時免費改/取消 ...

應該吾需要銀卡都可以,只要係會員就可以有24小時免費取消。不過就算銀咭有24小時免費取消/改,但亦要睇清楚原本確認電郵入面嘅條款,睇清楚免費取消期的日期及時間。買彈性機票同條款多多限制嘅「平價」機票條款都好大分別。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊