自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

幾舊水就出到 "律師信" 啦!! 洗驚佢

誹謗係民事索償, 等佢慢慢搞啦!! 因為係賠聲譽損失, 咁佢慢慢比 D 數據出來, 睇下佢失左 D 什麼先啦!!

原帖由 MSChow 於 10-7-20 23:58 發表
但此網店有我朋友的住宅地址,及電話號碼,請問會有影響嗎?? 但現在此網店警告話會出律師信告我朋友!!

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你朋友係講事實, 如實報導, 唔係誹謗罪 (如果如實報導係誹謗罪, 咁真係無人會做新聞部 及 newspaper 啦!!!)

我唔知... 你朋友最後係個 POST 上面, 有沒有講返成個故事, 交代埋間公司最後約佢出來交收, 之後都交收左咁, 因為呢個係一個 main point, 講明交收左, 即係對佢公司無任何負面影響啦!!!

水晶宮

ic~~ 係事實既野... 就唔係誹謗啦!!

誹謗罪(刑法第246條),是指故意捏造並散佈虛構的事實,足以貶損他人人格,破壞他人名譽,情節嚴重的行為。

須有捏造某種事實的行為,即誹謗他人的內容完全是虛構的。如果散佈的不是憑空捏造的,而是客觀存在的事實,即使有損於他人的人格、名譽,也不構成本罪

唉!!! 而家 d 人最叻就係.. 動唔動就話告人誹謗, 但係又唔知道誹謗罪的概念及定義

原帖由 MSChow 於 10-7-21 19:06 發表
我朋友起未交收之前個POST已經沉晒落底喇,係交收後個網店無意中搵到呢個POST,要求我朋友DELETE佢條LINK同埋CLOSE埋個POST,如果唔起限期內CLOSE咗佢就告佢誹謗,但我想問下,呢個POST係交收前發出的,所有言論都係交收前講的 ...

首頁

尾頁

跳至