自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主, 未試過點知自己做唔到 FTM 呢? 我自己係要返工, 未生亞仔前我已決定餵人奶比佢飲, 因為人奶本身真係對 BB 好好多; 係醫院試過3天, 仔仔都抗拒飲, 再上開刀傷口太長, 有少許發炎, 要食抗生素, 才要放棄餵人奶

講真, 如果經濟容許下, 我都想自己湊返亞仔; 而家, 我仔早上就去褓姆家, 雖然 BB 時期係半夜會醒, 大人會唔夠訓, 但我一直堅持要仔仔回家訓, 同埋堅持在家既時間儘可能放低晒手頭上既野, 陪住佢玩, 睇書, 講故事等等; 轉眼間仔仔已經係6歲啦!! 時間過得好快既

我自己就覺得, 一手一腳睇住小朋友既成長, 呢 D 野係難能可貴, 無野珍貴過呢段時刻, 同埋小朋友一定係痴父母多些 (如果係婆婆湊, 就多數係痴婆婆多)

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主, 唔明點解你要選擇做人媽媽呢? 做人亞媽, 就有100%既責任去照顧及教導小朋友, 仲要識從小朋友身上感受一下佢地帶比你既另類快樂及滿足感
(我仔本身都叫做特殊小朋友既一群, 而我都好感恩上天賜佢比我, 仲要係佢身上帶比我好多人生經歷, 好多歡樂 及 感動)

講真, 未有仔仔前既旅行, 係好 honey moon feel; 但係生左仔仔後既旅行, 就係 family feel ... 見到仔仔去酒店入面跳跳跳, 係酒店既大浴缸玩水玩到成地濕晒, 講比佢聽明天要返香港, 佢果種唔捨得既樣子及講既說話好好笑 (呢 d 係同2公婆旅行既 feel 完全唔同)

我覺得 ... 樓主你老公係好想擁有一家三口果種 family feel, 而你就只想要二人世界既享受

karkar39  agree  發表於 11-6-4 19:39
123mummy  agree x 3  發表於 11-6-4 14:22
梅媽媽  同意  發表於 11-6-3 20:52
fatdenden  agree  發表於 11-6-3 18:20

水晶宮

為食熊 睇到毛管桐呀,好驚! 發表於 4 小時前

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
你用 "毛管桐" 來形容母愛既偉大

CHWAMIRICO  做女人每個月都見血唔少啦,驚血?!!  發表於 11-6-7 10:08
為食熊  我好驚血,所以先甘講姐,請唔好誤會!  發表於 11-6-4 18:06

首頁

尾頁

跳至