自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

我反對,因為好多家長都返工,無左返全日變相要搵人湊放學

子爵府

天佑我們 發表於 20-10-27 23:27
尼個係一個大問題
香港雙薪家長非常多
如果有配套可以配合都係好事

我仔n班已經係長全日制,一年只有兩個星期唔洗返學,其餘時間都10個鐘以上喺學校,3餐喺學校食,本來有更好嘅offer都唔揀,偏偏要揀有託管嘅幼稚園

子爵府

x00_00x 發表於 20-10-28 01:04
係囉!想知支持半日係咪本身係FTM或者有姐姐湊呢?

有更多嘅係屋企人要返工,日做夜做無時間睇住仔女,又負擔唔到請工人嘅開支,結果小朋友放左學無人管,周圍玩最後就群埋d壞人,我見過黃大仙有小學生喺7仔度大肆講粗口同任意拎野食,成班飛仔咁,職員都唔敢出聲干涉班小學雞,今年又見到有班小學生成班喺中央圖書館大肆講野同玩,連保安都怕左佢地

子爵府

natnatbaby 發表於 20-10-28 00:46
不支持。下午又糸要補習,暫托,打機,街童。最大問題吾糸個個家長有時間睇小朋友,放左學無人管束很易懶散 ...

我覺得ftm或有能力請工人湊嘅無問題,但如果無人湊又無政府配套支持,真係唔好半日,童黨問題會好嚴重,特別係新市鎮或屋村

子爵府

dimdimfafa 發表於 20-10-28 02:05

半日放1點或全日放3點半,會影響童黨多與少?

如果學校同政府有更多嘅支援幫助雙職家庭,其實半日都有好處,不過現時政府嘅政策真係唔夠,託兒服務唔多,又唔係人人都有能力負擔私人中心託管費用,所以對另d小朋友黎講讀全日加有延長託管嘅學校係比較好,免得又多左好多獨留兒童/疏忽照顧嘅新聞,家長要搵食無人睇無奈要獨留小朋友喺屋企

子爵府

Stella.b 發表於 21-6-23 14:04

上小學你就知味道,除非小朋友唔學嘢唔補習下午3:00準時返 ...

我地雙職家長,就算返半日學都要再搵補習中心做托管,又要額外俾多幾錢蚊,所以寧願佢留校到我放工去接好過,一至五我本身放工都好夜,唔會再安排佢地上興趣班,所以我支持全日制,加有托管嘅小學

首頁

尾頁

跳至