跳至

首頁

尾頁

大宅

1. 育嬰園 (1-2歲)難唔難入?要唔要面試?幾時開始報?
答:大約open day 後,今年open day 31 Oct 2009
2. 我知道讀開育嬰園既小朋友可以直升N1, 所以每年都係得2-4個位俾其他小朋友入讀, 請問有冇家長既小朋友係N1先開始讀?可唔可以分享一下面試心得?
答:係直升N1=(佢地叫)幼小班(幼嬰1-2歲和幼小2-3歲 only 全日班,每級各一班),N1係得好少位,多數收咗有家姐哥哥係到讀嘅先。K1-K3有分上下午班及全日班每級共三班。
3. 另外, 呢間學校既老師全部都係學位教師, 但係佢地有冇耐性同愛心?有冇家長可以分享一下?
答:我遇到嘅都係有愛心有耐性好專業好有心,我個女畢咗業今年上小一,剛才佢高班個老師仲係facebook到關心阿女係學校食午飯嘅情況,又成日叮囑佢小息可以做咩。
4. 學校的教學形式注重啲咩嘢?
答:探索+經驗 (http://www.ied.edu.hk/sece/eclc/e/centre.htm)
5. 畢業後,通常會就讀哪間小學?
答:好多元化,大埔就多賽小。

面試就無乜心得,但我覺得睇清楚網頁上佢地嘅理念,open day 參觀校舍外睇下啲小朋友嘅profile,是否適合父母教育理念,無謂因了解而分手!如佢地好遲先學寫字又無乜功課(唔係咁多人接受到),但好早就鼓勵小朋友睇書,睇得多認得多,記咗好多字先,初學寫字時老師係以獎嘅形式"引"佢地寫,如:乖先可以出黎寫架。
我個女都同我講話寫字好好玩好鐘意寫。佢地高班最主要功課係寫日記,唔會無意義咁抄寫。

我都係試試盡答。

大宅

原帖由 chibi_fufu 於 09-9-16 23:57 發表
thank you 你呀~~
咁你囡囡以前幾時開始讀同埋讀咩班呀?

我大女3歲入讀半日班至啱啱今年畢咗業,細仔就舊年開始2歲入讀全日班。

大宅

你囡囡係咪升讀賽小呀? Yes
請問 K1-K3 每班幾多人? 每班15人
有外藉老師教英文嗎?

小朋友多唔多出戶外活動? 多, 會玩大公園、小公園、踏單車、有時出去睇下石、睇下花、睇下樹、摸下泥又睇下蟲蟲、寫下生等等.....
有塗鴉課嗎? 唔明?

大宅

原帖由 tiandd 於 09-9-24 18:35 發表
15人一班,真係小班。
但收 15 x 3 = 45 人,好難入哦!

如果報讀K1,只有上午下午兩班=15*2=30人,全日班主要是2歲班升上來,只能入讀之後等候轉班(未必轉到)
如果報讀2歲班,因該校1歲即收生,基本是1歲班升上來,據說每年只有幾個學 ...

真的他們大都喜歡寫字,英文弱啲就要自己同佢地打下底!

大宅

原帖由 virgokaren 於 09-9-22 22:02 發表

15人一班,真係小班。
但收 15 x 3 = 45 人,好難入哦!
嘻嘻!我講塗鴉,即係畫下畫咁囉!
咁,幼稚園學生可唔可以享用游泳池?

畫下畫下就日日都有架,其實從中都為學寫字做準備。咁細冇去過泳池喎,不過中心有個大吹氣水池,天氣熱就會開出嚟再出通告叫小朋友帶泳衣返去玩水。仲有個沙池啲沙好幼好滑架!都會時不時開俾佢地玩。

首頁

尾頁

跳至