自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

睇視頻咁輕力已經可以撞跌嘅公仔,個小朋友唔係追追跑跑緊,發生咗三次,店舖都唔做好保護措施,係咪應該負責任?店舖都有責任保護顧客嘅安全

珍珠宮

yurijm 發表於 22-5-24 17:39
應該可以,自由市場
等睇玩具店寫明不招待小孩
可能都係商機

睇完你咁講我覺得好好笑

珍珠宮

薯圈 發表於 22-5-24 19:03
好老實講,今次我覺得係全部係店鋪嘅責任。 店鋪有責任店鋪安全,擺一個挨一挨就跌嘅大形公仔,整傷細路告 ...

如果小朋友係走緊有衝力撞落個公仔,就雙方都有責,但咁輕力挨落去重係個咁細粒嘅小朋友,就證明係好易整跌…

其實分分鐘可以告返轉頭店舖疏忽,構成危險….

珍珠宮

薯圈 發表於 22-5-24 19:20
呢件事係因為事發時父母不在小朋友身邊,小朋友又無受傷,父母一開始就認為一定係自己小朋友錯而心急賠償 ...

你講得啱,係因為小朋友個父母根本見唔到個情形,斷定係小朋友曳去踢,所以會咁快賠左….

我後生時讀書都讀過,店舖真係有責任去盡量避免佢啲顧客受傷,譬如地面濕滑,你跣親人,真係有責任賠償….

珍珠宮

老翻太太 發表於 22-5-24 20:01
不過又奇怪,咁啱有人影到事發一刻

真係好彩有人影到,其實一般人都會覺得係個細路仔曳整跌咗….我都會咁諗,咁個責任就一定係家長度,唔睇住小朋友……特別追追逐逐,一定係個細路仔唔啱…

珍珠宮

ilej 發表於 22-5-24 20:37
E間唔係普通舖仔
Under上市公司
一定問左顧問

我都覺得係,一定諮詢過有關法律人仕有機會被反告先作出退款,特別有視頻,好清晰成件事發生始末….

珍珠宮

moon_o_o 發表於 22-5-24 20:49
都係個店員豬,未清楚就話個細路
唔知就應該去睇cctv啦
個細路挨落去整跌個figure爛咗,家長肯賠償件事就 ...

咪喺,都應該睇睇先,佢屈咗先人哋咪賠囉,最緊要已經唔係第一單,而且之前三單成功叫人哋賠償,但之前係咪細路仔真係跑跑追追撞跌或者點樣整跌就唔知啦⋯⋯

珍珠宮

購物狂媽媽 發表於 22-5-24 21:00
公道自在人心,一單還一單,好似荃灣中南文具店,墨硯包裝俾個小朋友整爛咗,個阿媽賠完擺上網公審都俾網民 ...

講得岩,一單還一單…

BBJOJO    發表於 22-5-24 21:25

珍珠宮

loveshp238 發表於 22-5-25 10:32
佢挨落去woo

咁如果咁細粒嘅細路挨落去都可以整跌,即係肥啲嘅人或者背住背囊嘅人都可以整跌佢,即係有潛在危險,咁呢間公司係咪有責任放好呢件貨物避免對大眾造成可以遇見嘅危險呢?

如果有人整跌咗兼跌咗落去,後果不堪設想⋯⋯已經一年內發生三次,公司重未發現問題,係咪有啲講不過去?

珍珠宮

loveshp238 發表於 22-5-25 10:48
店係做得唔好 但都唔好講到小朋友無挨呀 其實上佢係有挨

小朋友一挨就跌,即係大人行過都有機會整跌佢….

我未睇CCTV之前真係以為小朋友曳,跑跑跳跳有衝力撞埋去,但而家唔係喎….咁鬼容易整跌嘅嘢,又有機會令人受傷,而且今年只係半年已經發生三次,唔係經過今次事件,間鋪咪又係照咁擺喺行人通道中間,好彩今次冇整親人…

唔好講件貨嘅價錢問題先,店舖係有責任確保環境對顧客安全㗎⋯⋯加上咁鬼貴,都擺好啲呀!

首頁

尾頁

跳至