自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

比阿女自己去吓兩間大學,感受吓,我細姨甥仔上兩日我妹都咗去Poly開放日行吓….

珍珠宮

esmehouse 發表於 23-10-27 14:19
我有幾個朋友做律師樓 (PRC Firm & I Firm),佢地話以前會係 HKU,現在請 HKU & CU 比例已經差不多,不過讀 ...

我聽返耒都係咁,話最好父母係開律師樓tim

珍珠宮

esmehouse 發表於 23-10-27 14:54
真人真事,有老豆開律師樓,個仔係外國讀 Law,但係香港攞唔到個專業資格,阿爸勁失落
...

我聽返嚟係有個女喺外國讀law, 去咗老竇間死黨嘅律師樓做,結果唔得要返去老竇間firm做,大把人同大小姐執手尾

珍珠宮

esmehouse 發表於 23-10-27 15:24
剛剛個 summer 我朋友條 team 請左個外國讀 LLB 嘅 intern (熟人介紹入去做),佢話個個男仔日日 hea 到癲, ...

請着呢啲真係喊三聲,就算有熟人介紹,都係頭一份工,以後條路點行,真係要靠佢自己其實行行都有呢啲人,我朋友自己開會計師樓,淨係請一個幫手,得閒玩手機,得閒去廁所,叫佢做嘢做唔掂,我朋友後來直程自己做晒,再提早退左休

珍珠宮

aee 發表於 23-10-27 15:52
正正是,里幾年我老公直情唔请,阿妈出埋人工都咁話,费事睇到激气

你老公又係會計,核數嗰啲?唔請真係做到冇氣透,仲要千祈唔好錯,係一次都唔得

我朋友係做到非人生活,我次次同佢傾電話,都覺得嘥緊佢時間,好有罪惡感

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊