自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

MissMaMa 發表於 23-7-2 08:14
係有點前後矛盾,而且所說不正確。
理論上隊長職級,要攞部門宿舍相對容易。同埋冇可能買私樓拎HPS ,然後 ...

唔好意思,我唔清楚佢詳細房屋福利有幾奇?佢又唔係我老公,有時老婆都末必知咁詳盡, 我仔房屋福利我都冇去問,我親人只做咗年半,係見習消防隊長,我一開始留言已有講過,並冇扮資深消防隊長,請你同上面位jm 睇清楚先批評人,之後你再查根問底,我唔再回你係因為開始覺得冇必要回,因為我亦唔會向親人查根問底,會令人討厭,只知佢話排宿舍會有排等,要就自己買樓先,有房屋津貼咁。請你無需以小人之心去猜度人地,識人做消防會好威嗎?又唔係我仔,我親人個老公算唔算親人?有啲野唔想網上講太清楚,你想知詳細啲你可pm 我,不過你一定會話冇興趣知關你咩事。

珍珠宮

MissMaMa 發表於 23-7-2 08:14
係有點前後矛盾,而且所說不正確。
理論上隊長職級,要攞部門宿舍相對容易。同埋冇可能買私樓拎HPS ,然後 ...

已經講得好客氣,有時面就人地比,人地唔回總有原因的。

珍珠宮

LITLITPIG 發表於 23-7-2 09:32
睇怕佢親戚同佢都唔係好熟

當然唔會熟到係自己老公同仔咁啦,亦唔方便問到咁詳盡,你知唔知咁样會好克人憎,唔想比姨生女覺得亞姨係8婆
其實好想問,識做消防隊長好威架?我親人冇覺得佢嫁消防隊長好威喎,佢好低調

珍珠宮

LITLITPIG 發表於 23-7-2 00:14
其實我尋晚睇佢既對答都錯哂
好懷疑佢親戚係咪真係消防隊長

你記住,係親戚做,唔係我做呀,福利唔清楚有幾奇,你清楚晒你親戚啲人工福利嗎?唔怪得啲後生最怕過年親戚問人搵幾多,真係有呢啲人

珍珠宮

MissMaMa 發表於 23-7-2 10:01
你都真係好奇怪,我只係話你說話前後矛盾,我冇質疑你其他事情,只係有 JM 話你所講不盡不實。你回我咁大 ...

唔想再回你,到此為止。

珍珠宮

LITLITPIG 發表於 23-7-2 10:10
我明,再問詳細啲,真係咩都寫晒上網,珍珠宮

無話過威,但差d以為係你個仔做,寫到知好多,低調d好

挑事者就係你呢啲人,我之前留言已講左唔太清楚詳細
係咪一定要仔同老公做先講得?
不過唔使答,我亦唔會再回

珍珠宮

LITLITPIG 發表於 23-7-2 10:13
原來要買樓先有房屋津貼?
講多錯多

我係話買樓先,有房屋津貼,意思係反正有房屋津貼。呢度令你誤會,緊係唔使買都有啦,唔使再捉字蝨
你咁得閒,慢慢逐個字去雕琢啦

珍珠宮

Astra00 發表於 23-7-2 11:31
網友,不用勞氣啦,好小事。

我都不會詳細問人地問多錢銀、住屋野。

只知佢地9成按揭買樓,佢講過有房屋津貼,至於有冇攞津貼供樓就唔知。
上面位jm 講到HPS, 我真係唔識,亦有講詳細嘅房屋福利我唔太清楚,當事人自己緊係清楚啦,但唔明有人會覺得我扮識消防咁,識得好威架?又話以為係我仔做,話我講到好熟咁,我真係熟果個人呀,親人黎,但熟唔一定清楚人地福利,熟我嘅jm 都知我仔唔係做消防啦,充黎做咩?
貼埋我講左話唔清楚詳細個回貼出來,當時佢再追住問,我就唔回了,覺得冇必要,其實佢地清楚嘅就好似robinrobinrobin咁詳盡解釋比其他jm 知就得,見話我咩前後茅盾又咩明眼人一睇就知咁嚴重,我以為犯左法潻
attach0/tmp/phpvLHNQk

珍珠宮

Astra00 發表於 23-7-2 13:04
不緊要啦!我代入去都估到佢哋九成按上左車先(因為你話佢哋急結婚用)。房津、排宿舍,真係佢哋自己計數 ...

係呀,啱問佢老婆,都話詳細要等佢老公返黎講,我話你唔好充係隊長太喎(emoji),咁都唔知,所以真係唔係個個會咁清楚,時機到要申請時自然會去了解清楚

珍珠宮

Robinrobinrobin 發表於 23-7-2 13:12
唔好咁嬲啦,其實我睇咁多頁都無覺得你亂講d咩
講真我媽都唔太知我d benefits
...

你明白事理,我問佢媽同老婆都話聽完唔明。仲有,原來親人一定要係仔同老公,其他唔得嘅
真正有心解釋比人聽嘅人係唔會旁敲側擊,睇得出的。

珍珠宮

Astra00 發表於 23-7-2 13:23
說真,政府比的房津通告,成2-30頁,水蛇春咁長,就算係職員都未必記到咁仔細啦。

到申請時問返HRM那邊啲 ...

啱親人覆左,佢首期同供款都自己比,話咩房屋福利按人工計(更正係按一個percentage 咁比不是1%),只可攞10年,所以等人工高先攞喎,詳細係點唔問了,查家宅 咩

珍珠宮

Astra00 發表於 23-7-2 13:33
沒必要問啦。

既然佢哋都供緊自己間樓,望都望佢哋快啲供完。而家新入職有個好處,那份房津,夫婦如果都 ...

話時話,我都唔知仔嘅房屋津貼點計,得閒問吓佢,唔係一陣被人問起講亂左就唔好啦,以為我認親認親戚就唔好了

珍珠宮

Astra00 發表於 23-7-2 13:38
我就不會理咁多啦。你仔同心抱都上左車,佢哋搞定就算啦。

係呀,講笑姐,不過又真係冇去了解
就係諗住唔關我事,理黎做咩。

珍珠宮

Astra00 發表於 23-7-2 15:42
哦,既然你表現到你知,咁你不妨比較下。

我已一早說左,海關管貨,入境處管人。你要詳細你咪自己上網找 ...

咁搞法以後上網要做晒功課,較對埋先掂 ,我成日打錯字要改,就算一早講左話唔知詳細都要比人話唔清楚就唔好講
不過冇禮貌嘅人真係唔好理,嘥時間。

珍珠宮

Prosperous 發表於 23-7-2 17:07
我睇晒你的回覆, 當中係有講錯的, 不過就一直冇出聲, 直到有人指出你的矛盾。其實你當初唔知你親友咁多, 你 ...

我一直有講詳情唔知,冇話我一定啱,我只係復述親人講,其實一開始錯左善意提醒我我一定接受,唔需要係兩個一唱一和,好冇禮貌

珍珠宮

我睇晒你的回覆, 當中係有講錯的, 不過就一直冇出聲, 直到有人指出你的矛盾。其實你當初唔知你親友咁多, 你 ...

我都係學番佢地

珍珠宮

我琴日3點幾已講左唔清楚,仲要點講呢?我都唔知邊個先啱,所以話詳情唔知,係有人咬住唔放
attach0/tmp/phpYKouIV

珍珠宮

其實重點係就算資料錯左,人地亦唔係有心,都講左唔知詳情,亦講左只係新仔,唔需要講到人要扮識得人做消防咁,咁样就令人反感。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊