自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

LedTV 發表於 23-3-27 01:14
咁係香港開多d醫護位
入學要求唔駛咁高
英文唔太好個班都可以讀

按盧醫生咁講,你呢個建議應該真係最附合佢所講解決嘅方法
我朋友啲仔女,好多想讀護理,就係衰左係中/英文唔夠分,如果可以降低門檻,應該大把人報讀。

珍珠宮

露比2006 發表於 23-3-27 05:46
要入護士,考DSE有冇中文及英文最低要取幾多分?

唔知最低要求,早幾年港/中/理大呢3間收得嘅最少都4分,5科達24至26/27分大有人在,競爭大正常都揀高分嘅收啦。其實護理不嬲競爭大,好多人想讀,放寛門檻呢招一定得,唔好咁高要求,最多學番以前中學畢業就做得,最緊要市民接受。

珍珠宮

bhamcy 發表於 23-3-27 07:40
除咗3大,仲有其他大學有nursing, 門檻低好多,畢業生一樣入到HA

所以我末話如想多啲人,可以再降低啲,一定大把人想讀,我朋友女,學位護士唔收,而家去左浸會讀登記護士。我主要係講,人係有嘅,你比唔比佢入門檻者。

珍珠宮

mother904 發表於 23-3-27 07:32
我理解他的說話不是沒有要求,而是讓醫療機構按自身職位的需要而決定,不是由政府統一限制。
...

只要同样標準放番落香港學生,相信會有好多人讀到護理,咁样公平好多。

珍珠宮

mother904 發表於 23-3-27 07:49
我有朋友是英國資深護士,跟男朋友黎香港,因為唔識中文,搵左幾年都做唔番護士,最後離港返英國。

所以我 ...

其實前線服務市民嘅,中文比英文溝通更重要,最緊要臨床經驗,資深又學歷高嘅留番做管理層啦,咁就唔使識中文都得。
以前中學畢業就可做護士嘅制度其實幾好,從來任何職業都分等級,其實唔使連替病人換片過床餵食都要攞個學位,中學畢業護士學生已經應付到。
其實而家公院啲護士態度幾好,反而啲病房助理麻麻地。

珍珠宮

mother904 發表於 23-3-27 08:25
香港的護士已經朝專業人士發展,工作不是換片過床餵食。從前護士包辦換片餵食的年代,態度不見得好。

香 ...

其實香港護士工作即使已專業化,仍需要幫手做換片過床餵食,當然主要病房助理做,但唔夠人仍然要做,old sea food 除外

珍珠宮

qpalzm 發表於 23-3-27 09:48
兒家比個機會你朋友d仔女, 去外國/內地讀完之後返香港做醫護, 係咪應該感謝局長先?
...

直頭係啦
之前啲收生要求咁高,讀得咁辛苦仲掙崩頭,佢地可能諗起都覺得唔抵
而家降低要求,分分鐘牌都唔使考,出黎人工同人地咁辛苦攞個牌嘅一样,係有唔公平,但冇計啦,話唔夠人用嘛

珍珠宮

Cookson 發表於 23-3-27 13:41
如果因為唔夠人手而降低門檻, 大家以後就唔好話人地唔夠專業喇.

我理解嘅都係咁。
反正降低門檻,係末應該公平啲,對香港收生標準一样降低,免試嘅大家都免,咁講唔使考牌,大家斉斉睇表現實習鐘數囉,否則唔公平,一咪話香港冇人做,我知好多人想做,成績唔達標咋。

珍珠宮

Amycheung2013 發表於 23-3-27 14:53
我對呢個15分入到有懷疑,或者呢一,二年要求低咗,anyway 你睇返呢2年新聞,一個護士學位有幾多人爭,香 ...

我睇法同你一样
我朋友女,8,9年前,18分3大同公大唔使諗,連東華都入唔到,英文2左,當時HA更加掙崩頭,佢只有比貴學費讀東華一個護理基本課程,一年後東華比佢駁上DEGREE ,個時東華讀個RN要50萬,好彩讀讀吓政有支助咋。如果似而家咁降低要求,自然更多人讀。

珍珠宮

bhamcy 發表於 23-3-27 15:14
係降低咗要求定多咗學位令到更多學生能入讀呢?

我講緊8 /9年前RN學位課程競爭大,連入東華都唔易,所以質素應該比較好,至於而家收生情況要問緊貼行情嘅jm了。
我只想講,如同海外輸入睇斉,大家一致降低入行要求,點會冇人讀 ,我個年代,中學畢業就得啦,要求邊有而家咁高,但問題係咁样做風險邊個承擔?

珍珠宮

Amycheung2013 發表於 23-3-27 15:25
唔好錯重點,依家喺一個有牌護士同一個冇牌護士嘅分别,大家都做護士,點解你入嚟唔駛考牌呢?本地學生反 ...

我都覺得要一視同仁先講得通,免試就大家免,要考牌就大家都要考
唔針對國內,外國黎都一定要,講英文唔係大晒,同病人溝通唔到點做,病人亞公亞婆有幾多英文流利 , 吓吓搵翻譯咩,你話黎做高層或研究就唔同講法者,要對市民就一定要溝通到。

珍珠宮

Amycheung2013 發表於 23-3-27 14:53
我對呢個15分入到有懷疑,或者呢一,二年要求低咗,anyway 你睇返呢2年新聞,一個護士學位有幾多人爭,香 ...

末係,真係好奇怪話冇人讀,事實係掙崩頭
以前東華明愛認受性低,分數高嘅自然唔會考慮,但都有一班成績失手差少少嘅掙學位,而家因為缺人,總之有牌都請,理你係唔係3大,
大前提係要有牌 。

珍珠宮

shobi 發表於 23-3-27 16:13
登記時選定廣東話組別定普通話組別,好似打客戶服務熱線咁

仲有英文組別

珍珠宮

Carriegerrard 發表於 23-3-27 16:07
依家開咗好多讀nursing嘅學校
U嗰啲15分就一定無可能架喇
可能東華、明愛呢啲得都唔出奇

我發覺好多人唔識分

珍珠宮

Myluckybaby 發表於 23-3-27 14:43
最好不設年紀,不需學歷,只要願意拋個身出嚟就可入讀。內地嗰啲護土學校都唔係大學出嚟,係職校。
...

行番香港幾十年前制度

珍珠宮

rosenok 發表於 23-3-29 08:33
同意
其實以前個考試有中英文卷,(唔知有無改),
我識有大陸姑娘考到EN/RN,澳洲返來考RN也有,佢地要比當地學 ...

係,所有野都係,要定一個標準就只有靠考試。
彈琴都係,話之你彈到會飛,講到幾有天份,連老師都話你掂,但點証明?靠老師講左就算係?唯一鑑證方法就係大家同考一個試,咁先証明到佢技術去到咩程度,先可批專業資格,連做星級大廚都要考專業資格啦,可能你話大排檔煮得仲好食仲叻,但只憑你講就係?所以考牌呢样真係正常過正常,唔知有咩好爭拗,一係就公平啲,大家都唔使考牌講經驗就得。

又或者可以另設一個考試專比引入嘅護士,大學收生都分DSE IB CGE啦,總之合格就發另一種牌照識別,顧主聘請時可按工作需要而作出安排。

首頁

尾頁

跳至