自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

我情況同你差唔多,50頭已轉做半日,做左幾年冇做了,仔結埋婚搬左出去,仍有比家用,足夠我洗仲有錢儲,再加埋利息,我要求唔高,唔會一個月要洗幾萬,最重要係冇長老要養,所以我係你都會退,最多覺得悶就出番黎搵兼職做吓,我而家就幫手湊吓孫,幫到屋企人覺得比搵錢更重要,我諗我仔情願我在佢需要幫助時伸出援手,好過第日留多啲錢比佢掛

珍珠宮

chunyanma 發表於 24-3-21 21:14
有足夠睡眠,沒有工作壓力,可以慢活食過早餐,做下家務,買餸煮飯

我同样係單親湊大個仔,我仔上左中學就冇請工人,以前放工好趕求其煮飯食,冇咩時間整好餸,一直到退左休先有時間整好野比仔食,見佢食得好開心我都好欣慰,幾年後佢就結婚搬左出去了,所以都慶幸當時退下來,將心機擺番落屋企

珍珠宮

chunyanma 發表於 24-3-21 22:04
絕對明白,放工回家煮飯只可要求快,每日都忙碌中渡過,最怕家中有東西壞了要維修,因為單親只可以親力親 ...

真係同路人 我都最驚屋企水電/大型電器壞,要請假維修又要善後清潔,時間好難安排,壓力好大,諗返轉頭個段日子唔知點捱過,要贊吓自己先,所以要愛錫自己,唔好只為賺錢,應該將自己健康利益擺首位 而家開始要慢活

cqwert    發表於 24-3-22 09:17

珍珠宮

parrotking 發表於 24-3-22 09:07
真羨慕

唔使羨慕,只要你要求唔高,好多人50頭都退啦,我地啲普通階層,最緊要有層自住,仔女出晒身,冇長老要負擔就真係差好遠,見好多jm因為要諗埋長老,確實係要做到最後一刻先可退

珍珠宮

貝_貝 發表於 24-3-22 09:58
我有樓有500萬,一定唔會返工
睇你咩職位,月薪10萬以上當然幾續喇
...

呢句真,如果係政府工,等緊60攞退休金長俸,甘就緊係撐落去,但如果份工又體力勞動又唔係喜愛嘅工作,仔女出晒身,自己又養得起自己,比我一定退,做咩要難為自己

珍珠宮

chunyanma 發表於 24-3-22 08:41
就算沒有家用,我仍夠自給自足,不需要靠子女

你真係同我情況好似,自給自足呢點最重要,我都係唔使靠仔,佢比我係bonus 。如果要靠仔女家用先可維持生活,我就一定唔退住了

珍珠宮

chunyanma 發表於 24-3-22 08:37
一向都是睇政府,如果真的不好彩有危疾,500萬都不夠就順其自然吧

我就覺得如果500萬都唔夠醫,即係好嚴重,仲醫黎做嘜呢?命不該絕睇政府都醫到,醫嘅過程一定辛苦啦,又唔係好後生,有錢如何鴻燊拖長條命又點?
所有野整定,比你算到盡都總會有破綻

JUNE2007    發表於 24-3-23 13:13

珍珠宮

csc1016 發表於 24-3-22 11:36
羨慕你地5頭可以退。
我過多12年細女先至中學畢業,嗰陣5中了。

如果份工好,可做到60歲先退都好嫁

珍珠宮

Rainy 發表於 24-3-22 13:03
可退, 如果份工唔係太辛苦, 5頭我就唔退啦, 如辛苦又受氣會轉悠閒工, 不會退. ...

對,其實冇話退左唔可再重出江湖者,我都出入幾次做兼職,不過一定要搵舒服冇壓力,錢反而唔太重要,唔好恰我比underpaid 就得

珍珠宮

happymama2009 發表於 24-3-22 13:52
有些人會話,退休好悶㗎,有得做就一路做落去;第時有病要用好多錢呀,要再搵多啲…… 問題是,你份工做得 ...

同意。
錢邊會有夠,只會追求愈多愈好,有500萬就會想有1000,有1000想有2000,點先為之夠?
比你搵多幾年錢,當你年薪50萬(我能我低估左嘅),做多5年都係搵多250萬,有咁心態嘅人到時一样會覺唔夠。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊