樓市動向

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

I don't think so. I think you/he 計錯數!!
You assume that the interest rate is 4% in the bank so that 200萬銀行年利息收入around 8萬! I can tell you that the 定期 for hk $ now is only 2.x%
Therefore, you can only get about 5萬 for 200萬銀行年利息收入 now. And the rate is still dropping ......

佢計過數, 話租住低, 供樓&mgt fee 每月要 around14k, 20年比利息&mgt fee 要140. 如果租樓 同樣要 around 12k, 200萬銀行年利息收入around 8萬, 平均6700每月, 扣除租金實則每月比around 5300, 比供樓 save 8.7k, 20年可 save 208萬. 只要陳樓20年後唔好賣多過400萬就得

原文章由 仔仔錫錫你 於 08-1-23 13:46 發表

你同我阿哥case一樣, 沙士買入180萬, 07年頭290萬放出(不過舊單位已升到340萬), 再入個大dd單位 320萬, 依家有客出420萬買.

佢話如果真係賣會有200萬cash, 佢無擔心樓市會再上升. 只係怕租住的環境無咁好比唔 ...

侯爵府

好媽媽勳章

One more information for your reference:

匯豐東亞及渣打減息四份三厘 (商台新聞)
日期: 2008/01/23 15:17
繼匯豐之後,東亞(0023.hk)及渣打亦跟隨美國減息四份三厘,明日起,最優惠貸款利率,將降至6.25厘.匯豐則降至6厘,是兩年半,即零六年七月以來最低. 幾家銀行的紅簿仔息率亦相應下調,東亞的標準存款利率,將由一厘七五,降至一厘.匯豐的一萬元以上存款,息率降到半厘至零點七五厘.至於五千至一萬元的存款息,減幅相對較細,下調0.1厘,降至零點一五厘.
聲明
Do you think you can get a 4% 存款利率 for HK$?????

原文章由 YnnMa 於 08-1-23 14:49 發表
好多人都叫佢賣, 因為打十幾年工, 唔食唔著都無300幾萬。

賣另一個出路就係買一間2手居屋, 比3成手期 (eg80萬), 裝修少少, 跟住住2-3年, 咁手上個300萬就去投資, 有機會就買間大d 既屋搬, 而間居屋就收租。咁就可 ...

侯爵府

好媽媽勳章

good example!

原文章由 iamfine 於 08-1-23 15:28 發表

Two serious flaws in your brother's reasoning:

(1) It is almost certain that rent will go up and up in the long run;
(2) Of the $12k monthly mortgage (assuming that management fee/rates etc amount ...

侯爵府

好媽媽勳章

原文章由 MRNT 於 08-1-24 17:09 發表
自住樓同股票唔同, 股票$10賣早左, 我可以呢一世都唔再買佢, 自住樓就除非你有間公屋, 如果唔係, 就唔買都要租, 呢一世, 甚至下一代都離唔開佢.

樓既交易成本貴, 尤其係自住樓, 更加有搬遷的頭痛, 要裝修, 要就timming, 要幫小朋友適應等等.

除非我睇個市會大跌, 否則我唔會賣左自已層自住樓. 要激動到連自住樓都賣埋我就只係在97年五月試過一次.
...

你在97年五月要激動到連自住樓都賣埋.......乜原因令你有呢個決定?Can you share?
依家你又點睇?乜時候先應該放售??

侯爵府

好媽媽勳章

It seems that you had a 'hard' past..........I am so sorry.

原文章由 iamfine 於 08-1-25 16:24 發表

With so little information it is really hard to analyse. Let me try my best.

Assuming that -

(1) You and your husband are 40 something of age;
(2) Your son/daughter will remain fully dependent ...

侯爵府

好媽媽勳章

坦白講,如果我有大把$(吾優食,吾優住,吾優仔女,吾優退休生活,吾優物價升),我實吾會買樓!我會租下山頂d樓,又租下海邊d house,四周住下吾同style既屋..........
可惜 I am too poor,我要考慮退休後冇收入既生活,我要考慮十年八載後物價升幅,我重要考慮10幾年後仔女升學使費........
所以我冇得選擇,一定要盡早供完自住層樓!:-( :-(

原文章由 danmama 於 08-1-31 11:14 發表
層樓剛租左比個鬼佬,一家大細係香港生活,係某大公司高層,月入係一般打工仔一年人工,但佢話唔會買樓,因始終個根唔係到(同埋因為有租屋津貼),攪到年年都要搵屋搬,好無安全感咁話!簽約時佢老婆好可憐咁問我出年會唔會咁快賣樓, ...

侯爵府

好媽媽勳章

冇辦法啦!人窮志短!!

原文章由 cheapbombom 於 08-1-31 12:43 發表
其實減息, 誘發左好多人套現or搬大屋的夢想...如果咩都唔做, 係咪=無膽/無大志呢? ni個浪, 又係咪行動的黃金時間呢?

恕我真係睇唔通, 睇唔透...咩都唔做的話, 生活一樣安穩, 博一博的話, 要拿出勇氣..有能力一次過 ...

侯爵府

好媽媽勳章

好失望,今次hk似乎只吾跟us 減息50 points, hk 減息25 points only!

原文章由 cheapbombom 於 08-1-31 12:43 發表
其實減息, 誘發左好多人套現or搬大屋的夢想...如果咩都唔做, 係咪=無膽/無大志呢? ni個浪, 又係咪行動的黃金時間呢?

恕我真係睇唔通, 睇唔透...咩都唔做的話, 生活一樣安穩, 博一博的話, 要拿出勇氣..有能力一次過 ...

侯爵府

好媽媽勳章

順更叫佢下次減多少少(比市塲預其減多少少),比D 驚喜呀,吾該!

原文章由 MRNT 於 08-1-31 15:03 發表

唔洗擔心, 我今晚打電話俾阿克仔, 叫佢下個月再減多一次. :lol

首頁

尾頁

跳至