自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

樓主其實忘記咗自己係監護人?點解睇落似太監行為多啲嘅?

大宅

帶人去食海鮮食幾千蚊? 樓主唔係自己叫嘢食嘅咩? 唔通 pass 份英文 menu 比個學生任叫?

大宅

Gisele 發表於 19-4-15 15:41
係移民去左外國多年的大陸家庭 ! 係中學生唔識講中文。我地一向不會對國內人仕有偏見,你見我地一翻心意歡 ...

好多嘢你可以控制到,但你就無去控制,仲每日有得佢發生。你都好大責任架。

大宅

Thelittlepingu 發表於 19-4-15 16:25
我以前去過人地屋企home stay, 有人肯俾我去佢屋企體驗, 開心都嚟唔切, 點敢嫌三嫌四?

而家d細路太幸 ...

homestay d 鬼邊會做埋d嘢去討好你,佢哋有佢地嘅原則,嗰啲原則啱唔啱你都好,絕對唔會為咗博取好感(唔明點解有呢個必要)而做埋d無謂野。

個學生明顯係無家教,應該係佢大陸雙親當佢皇帝仔咁服侍,而且佢第一日就將食海鮮嘅事同佢父母講嘅話,咁佢父母應該都好清楚樓主offer d 乜嘢俾佢個寶貝仔,但似乎佢父母冇叫佢個皇帝仔應該點唔應該點。

樓主應該以身作則灌輸正確嘅價值觀俾佢,咁樣反而對佢嘅裨益仲大。而唔係繼續服侍佢討好佢,用物質填飽佢,加埋嘻嘻嘻你睇我地對你幾好嘅笑容,望佢感恩。

大宅

Gisele 發表於 19-4-15 17:20
學校無比任何指引,學你話齋,係因為之前個另一家人對自己個仔好,所以將心比己,去對番呢個交流生好。所 ...

其實當初你俾張自動增值嘅八達通卡俾佢心入面諗住佢會點用?用幾多?你有冇同佢講張卡有幾多錢,會自動增值,最後邊個找數?

大宅

Gisele 發表於 19-4-15 17:26
比得八達通佢就預左佢用,亦一早同佢講可以用來搭車、買飲品小食,一曰幾十蚊我地唔介意喎。但係點解搭車、 ...

最模糊就係呢d做法,好似d 男人俾張附屬卡d(出面嘅)女人咁,講真d 女人梗係想碌max 喇,但又會驚個男人會唔會唔高興收返張卡咁,所以要估估下,不斷冒險試底線。

樓主根本自己製造個問題出來。

想豪爽俾零用錢個學生(雖然我唔知點解要咁做,但我諗樓主實有佢自己嘅理由掛),就咁一次過或者每星期俾cash 佢埋得囉,自己去增值八達通又好,買零食,包包,叫雞又好,起碼佢花得痛快放心。

而家樓主咁啱遇著個好放心咁用盡張八達通嘅學生,跟住叫救命。就好似嗰啲女人碌咗幾百萬卡數跟住個有錢佬鬧佢貪錢一樣。

starrymama    發表於 19-4-15 17:42

大宅

回覆樓主:

個學生無家教就一定架啦。不過見呢度一向撐大陸踩香港嘅人開始話學生好正常,開始幫大陸仔開脫無家教嘅罪名喇。

大宅

birdbird 發表於 19-4-15 18:56
無知一問, 自動增值8達通不是要跟人, 即係個人8達通嗎? 如是個人8達通, 比呢個交流生用, 唔怕跌咗呀?

另外 ...

普通八達通都可以做自動增值。

大宅

iamcute_lala 發表於 19-4-15 21:03
我之前去外國Homestay
個寄宿家庭簡直係用呢樣嘢黎賺錢
間屋住咗幾個留學生

其實 homestay 根本係為咗賺錢幫補下,你唔係傻到諗住係為文化交流掛?

首頁

尾頁

跳至