跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔1月尾B, 就21個月啦, 講野仲係唔多識, 成日BB話. 教佢眼耳口鼻果D, 教極佢只肯指鼻鼻. 我問佢媽咪眼呢, 佢又係指鼻鼻...
教佢野時佢好多時都唔肯學, 佢鍾意就跟下, 唔鍾意就自己四圍走, 玩自己想玩的野. 睇佢D行為, 都唔似咁大個, 好似得14-15個月咁款...

之前同佢INTERVIEW N1班, 佢又坐係度四圍望, 老師叫佢做咩佢都唔采人, 見檯面D玩具, 望左陣又自己玩, 基本都唔FOLLOW 人INSTRUCTIONS...

之前同醫生傾開, 醫生同佢玩玩具, 佢又好快學到的, 醫生覺得佢智力冇問題. 眼神接觸都OK, 佢覺得佢唔似係有問題, 但都同意佢學講野係比較慢...

我想問係咪得我個仔係咁. 有冇其他媽咪可以分享下...

大宅

原文章由 csc0728 於 08-10-15 15:36 發表
o仔都係咁上下,特別係" 講野仲係唔多識, 成日BB話. 教佢眼耳口鼻果D, 教極佢只肯指鼻鼻. 我問佢媽咪眼呢, 佢又係指鼻鼻..."反映完全一樣...不過呢幾日開始好少少,叫o仔指眼眼佢指啱咗了.

...

我個仔都有時指arm眼眼, 但口都仲係up 鼻鼻

大宅

其實我地已經好誇張地讚佢... 佢都睇dvd 果d... 我成日覺得佢唔係學唔識, 係佢唔鐘意就唔做...

大宅

係, 自我中心呢個term都真係arm 晒佢. 同埋完全係睇佢心情囉... 佢唔係唔肯講咁簡單, 仲要只係佢鍾意時先肯跟人instructions.

我地帶佢去playgroup, 佢就自己四圍去, 都唔理老師乜滯.
人地叫佢佢就望吓我地, 又唔彩人...

我怕佢咁搞冇學校收... even 收左都唔知佢點返學.

首頁

尾頁

跳至