跳至

首頁

尾頁

大宅

想了解多少少,一家四口在美國生活的基本開支有d 咩野呢. 我自己想像到的有以下的, 但唔知預大約幾多錢:

1. 屋租 (3 room condo / townhome)
2. utility (水, 電, gas)
3. car gas
4. car maintanence
5. car insurance
6. tax
7. medical and life insurance for whole family
8. phone bill (mobile, fixed line, internet)
9. food, grocery, etc

仲有冇呢?

打算出年會去美國東岸 (likely northern virginia), 小朋友讀pre-k 同grade 1, 打算係public school 讀. 係咪唔洗交學費? 我地應該都會俾小朋友去學下d 興趣班 (e.g. piano, painting, gym, etc) 唔知果d around 要幾多錢?

明白唔同地方的物價有d 唔同, 但有冇媽咪可以大約俾d indication? 或者我可以係咩地方攞到多少少資料? thank you! :)

大宅

Thanks so much Bunnymonkey,

what is 401K?
what is PPO and HMO? $600 premium for 3 people, are there any saving elements inside or just purely premium?

大宅

好詳盡呀~ THANK YOU!睇落自己買野煮食都唔好貴。其他COST 都比HK貴。
有冇D 媽咪係MARYLAND / VIRGINIA?

BTW, 咁美國人的人工,同一個職位的,係咪都比HK高? 有冇咩網站可以知道美國人的人工水平?想去搵工,都唔知EXPECTED SALARY 寫幾多好呀~

大宅

原帖由 Nillie_Mami 於 10-7-23 06:53 發表
Registered nurse, new grad- HKD$48,100 per month here in Brooklyn, for my agency.
that is USD$74,000 /year which I can offer if you qualified. As I hire RN, if you are bilingual. :) let me know.!
In h ...

好可惜我唔係nurse呀~  我諗美國都唔係個個行業的人工都高過HK 咁多?

大宅

好可惜我都唔係HI TECH 人
係HK做FINANCIAL INDUSTRY 的 MARKETING,係美國,如果唔係再讀過門專業,睇怕真係唔會搵到工。
老公做POLICY RESEARCH,佢話係東岸會易D搵到工。
原帖由 bunnymonkey 於 10-7-25 02:45 發表
Hi-tech job that's computer related has decent salary in my area. All the software developers (not in management level) in the previous company that I worked for made over US$100k/yr. I think it's hig ...

大宅

Thanks Mrs. Chao,
課外活動的價錢, 好似同hk 都差不多. 我女女係hk 有上畫畫同piano, 我諗起碼呢2樣都會繼續俾佢學.
我估頭一段日子我都係係屋企睇細路多, 過得一年先會再去讀下書/搵野做.

Thanks muimui313,
都明白d 稅同medical會比hk 重, 真正入得袋的收入冇以前的高都預左了.
其實我諗最大的犧牲係我唔可以再返工, 收入就少左一截了. 不過為左仔女的教育 (聽聞nva 果邊d public school 數一數二的好), 又可以自己同仔女相處時間多d (係hk 有工人, 自己又番工, 自己同仔女的相處時間冇咁多), 希望呢個付出係值得啦 :)

原帖由 mrschao 於 10-7-26 00:06 發表
另外,Public school 是免費 (8am to 2pm, varies by school),但如果你倆公婆都返工,小朋友要去after school care的話,大概要四五百 (San Fran Bay Area).

In terms of extra curricular activities
Piano Class: $25 per ...

大宅

原帖由 Nillie_Mami 於 10-7-30 03:50 發表
Cathy,
Marketing, still have the market there.
like us, we hire marketing staff with $40,000-48,000 depends on experience.

Thanks Nillie,

我都明白都係depends on 職位的高低. $40000 左右係中層 (有得3-5年經驗果d?)?

我係hk 做左十年以上, 都算高高地層... 同埋都好specific 係financial (which hk 同美國應該好唔同了). 我覺得搵到工的機會都唔高了. 老公好鼓勵我去讀書, 有個second career, which 我都希望可以做到的.

我的興趣係nutrition / speech and hearing science 方面. 不過當年細個, 個個都去讀business, 人讀我又讀咁.
而家有機會, 就希望將來可以搵番份自己鐘意的野來做啦.

讀nutrition 係美國有冇前景? speech therapy 果d 係美國都多需求? 感覺上美國對health care related 的行業個demand 都大呀~

大宅

原帖由 Nillie_Mami 於 10-7-30 20:17 發表
those professions are great, and lack of people who is fluently in Cantonese and English, not so sure the marketing in VA, MD and Washington DC, but .. that is desperate in NY as I know..
for Nutritio ...

其實係美國年紀大會唔會難搵工既呢?
如果我真係去讀書, 畢得業來都分分鐘過40歲了.

大宅

原帖由 korg 於 10-7-31 15:07 發表
我剛嚟到加洲 san mateo 2個月, 覺得很多嘢都比香港貴.

租金1房apartment: $12xx
水, 垃圾等雜費: $120
電: $30
車: $3.1x /gallon
車保: $120
手提: $40 (2張card, 一個可上網, 一個普通, 唔記得幾多分鐘, 但應該 ...

唔好意思, 我想問車保$120 係for 1 個月? 咁真係好貴播....

大宅

原帖由 ndw 於 10-8-3 12:13 發表
美國唔一定都得書多就收入高。有些行業讀個兩年制轉科社區大學,人工高過好多四年制的大學學會和碩士、博士學位。而且有穩定,因為有工會做後台。

以時薪的工好在加班,超過40小時一周,有雙糧,護士如在節日裡開工就三倍糧。 ...

thanks ndw!
其實香港都有呢d case, 好多大學生出來都係搵一萬幾千, 有d 專科文憑讀laboratory science 果d, 出來做化驗, 人工高過大學生的.

聽nillie 同你咁講, 護士真係好有前景的工作播... 咁我想問其實難唔難入行呢. 我見我住果頭間u 都有offer nursing 的course. 其實我以前中學係biology stream 的, 成績好添, 但十幾年冇讀過, 放低晒了.

我係細膽d, 驚打針果d. (血又唔驚). 不過我都覺得nursing 都係一個好有用的學問, 就算唔係為就業, 都係幫到自己幫到人的一門技能呀~

大宅

原帖由 ndw 於 10-8-3 12:58 發表
語言治療師, 好好啊!但是,唔系0甘容易揾到給得起錢的客,要依附住醫療保險公司或政府資助的計劃來拿收入LOR。

我第二個女曾經每周要見一次語言治療師,後來州政府沒有錢,減縮了開支,就沒有言治療師看了。

現在我女女四歲 ...

oh, 你意思係四歲未講到有意思的單字? 咁看來真係慢左幾多播.... 私人的speech therapy 會否好貴? 同埋佢番左pre-k 果d 未? 可以進步多好多呀~

大宅

NDW,

你真係好叻呀, 我諗真係要有無比的耐性先可以全識去教一個發展障礙的小朋友. 努力!

首頁

尾頁

跳至