心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

worthy 發表於 23-4-6 15:20
我無特別不幸, 亦暫時無長期病患. 有工作, 老公同仔. 但:
1. 邁向退休年齡, 本來係正常事. 但老公好介意我 ...

好奇點解老公介意妳無長糧?佢自己情況係點?有長糧?佢有工做?定係退左休做緊part time?
仔女既事要交返俾佢哋自己負責架喇,鼓勵佢多增值自己,千祈唔好養懶左個人
羨慕朋友既生活係好正常既,不過各有前因莫羨人,無須要過份比較高低,別人好會替佢開心,別人差會睇下可以點幫手,要為自己個心鬆綁,學習睇開啲,因為朋友唔會同妳比較高低,只係妳未放開,慢慢黎啦
家人政見嘛,除非唔介意關係改變,否則唔討論唔理會係最好既處理方法

男爵府

worthy 發表於 23-4-11 15:36
老公係退休公務員, 有退休金及每月2萬幾長糧. 退休後幾年一直有做part-time. 最多part-time時月入過萬. 但 ...

其實生活中唔好俾太多“如果”自己,正所謂“有早知無乞兒”,你老公應該感恩自己有2萬幾一個月既長糧直到死,知唔知有幾多人退休後係一啲收入都無?點可能仲想“如果我老婆都有就好”?唔知佢有無因為妳無長糧而日嘈夜嘈啦,但至少妳唔應該因為無而怪責自己!當然啦,錢無人嫌少但都唔應該因此而唔開心,諗諗你哋已經比好多退休人士情況好好多了,都一把年紀,何必咁唔化呢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊