夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

am5d10 發表於 21-10-4 12:14
唔知道你係咪問兩公婆自己搬出黎住?
C6就係好有要求,真係夢想家黎,又唔要樓齡大,又唔要太細,但我同佢 ...

如果家庭總收入只得3萬頭,妳老公知唔知即使供樓貸款批咗,都會供得好吃力?
如果我係妳,6299繼續住返舊居不變,妳同老公拎一半(或更少比例)收入租樓同住,餘錢盡量儲下,等下將來有無機會上車

有人會話:而家唔買將來仲貴呀!可能係亦可能唔係,但七折後嘅居屋都係唔平,一孭就20幾年債,萬一你哋其中一個收入改變就好大鑊

有啲野‘’命裏有時終須有 命裏無時莫強求‘’,再好好商量一下吧

男爵府

am5d10 發表於 21-10-4 15:53
會試下叫佢唔好搞咁多野住,繼續儲多D錢先再考慮綠置居,但我媽個邊我就自己處理番。
...

明白你地情況用綠置居係最易上車,但上車唔係大晒的,仲有好多野要諗要計劃,供樓能力、4個人相處問題、工作穩定性、層樓落邊個名、邊個供幾多、雜費生活費又點計⋯⋯
仲有,唔建議生小朋友,等到生活再穩定啲先再諗,有左小朋友既磨擦只會有多無少,到時仲辛苦
加油!

am5d10    發表於 21-10-4 16:21

男爵府

am5d10 發表於 21-10-4 16:38
我媽過多幾年先夠60,但當年因為變賣過公屋,但生活唔如意就變成一無所有,而以後都冇機會再申請公屋,問左 ...

咁妳更加唔好將所有雞蛋(金錢/儲蓄)放落同一個籃(將來層樓),睇返我上面俾妳既建議,6299不變,妳同老公租屋二人世界,妳就暗中儲多啲私己錢為妳媽將來不時之需
當無太多選擇時幫人供樓都無辦法,唯有寄望將來會更好先至上車囉

am5d10    發表於 21-10-4 17:07

首頁

尾頁

跳至