嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

kawainnn 發表於 20-10-22 11:15
小朋友身上有好多牛奶斑,等轉介醫生,好擔心,不停上網睇,好驚。有冇小朋友已經見過醫生一樣有好多牛奶斑 ...

我小朋友都有大概六塊咖啡牛奶斑。已經睇過遺傳科,除左觀察無野可以做。

大宅

kawainnn 發表於 20-11-2 23:41

我等緊政府排期,聽下醫生點講,先睇下做唔做基因測試,基 ...

大概醫生都係同你講小朋友仲細,也只有咖啡牛奶斑,有好多可能性。
NF1基因測試只有95%準確,所以測試結果陰性也要繼續觀察。
另外,有關咖啡牛奶斑的基因病也不只有NF1,要做齊所有基因測試會好貴的。

大宅

bbbangers 發表於 21-3-6 06:16
回覆 kawainnn 的帖子

我個仔身上大大小小都有幾十撻依家排緊睇政府腦神經科

點解係腦神經科?

大宅

Edwardcase 發表於 21-11-2 12:42
你地點呀?
有冇去兒童醫院排期 個度遺傳科比較好?
關於血dna檢測(好似係用血去對比已知病庫)個陣做過父 ...

NF1基因檢測有3個結果:
1) mutation detected, 即係搵到同基因庫一樣的變異或全新變異(會引至NF1病徵的)。但就算同一樣的變異,係每個人的症狀都會唔同。例如阿媽有NF1遺傳俾個女,兩人的NF1症狀都唔同,嚴重程度不一。
2) Not detected, 以現今基因技術大概搵到95%NF1變異cases, 有5%基因位置好似係現今技術分析唔到
3) unknown mutation, inconclusive result. 係NF1 基因搵到有變異,但該變異不能判斷會唔會引至NF1病徵

以上係自己係睇遺傳科同網上了解到的。未必100%準確,可作參考。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊