跳至

首頁

尾頁

大宅

容許我俾少少意見。。。
大家唔洗禁心急,雖然足2歲就可以返幼兒園N1,但係要9月時足2歲8個月先可以上K1。即係話,如果我地的bb,09年3月返到9月,跟住個學年都要返多一年N1。又即係話要讀年半N1先可以升班。小朋友會眼見自己d同學仔升班,但係自己要讀多一年。
同埋跟學年開學的學校,大多數開學都會有適應週/適應月,即係家長可以陪佢上堂。但係年中先返學的小朋友就多數無禁的安排。

不過禁,我都識有d媽媽會:
足2歲就俾佢讀屋企隔離的N1先。
到九月開學,就同佢轉另一間(好d/多人爭d)幼兒園。可能安排坐校車。

LoJulita
如果你想帶小朋友返HK讀書,而又有d要求的,可以考慮九龍塘或者中西區,因為呢2度比較多出名的學校。

有d學校會八、九月開始派form,大約12月開始interview。到時可以去心儀學校的Website或者打電話問下幾時派form

大宅

係呀!我大仔係5月仔,移家返左半年學都keep住傷風咳,係真係會多病架!
我見佢學校有d細仔/女(即12月bb),真係要長d時間適應,移家返學都重有喊。
我大仔返學都喊左成個月,我初初都好唔捨得架!有諗過不如唔好俾佢返學先。。。
小朋友返學頭個幾2個月(甚至更長時間),佢地d情緒好唔穩定,真係要放多d時間俾佢地。返工的媽媽,你地要儲定假期陪佢地返學呀!

waterloo
如果你想小朋友開開心心,對學業上無乜要求,可以考慮下啟思。
我有2個朋友的小朋友讀啟思,佢地真係好開心。

原文章由 waterloo 於 08-3-6 17:11 發表
你地咁早兩歲就比 bb 返學啦 ? 我想兩歲半先返, 即 09 年 9 月, 但婆婆都話太細個, 驚返學多細菌會病, 唔想佢返呀, 我想佢早 d 返適應下先, 兩歲我就覺得太細, 唔多捨得呀, 講野都未完全 ok, 想話比老師聽有咩事都怕 ...

首頁

尾頁

跳至