自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

前些時間, 有個菲傭說要食OVERLEFT既食物, 話自己唔係狗.

我本人日日都做緊狗, 日日都食OVERLEFT既食物, 比D小菲講到我"人都不如".

我5相信香港人當D外傭唔係人, 要湊小朋友既外傭姐姐, 有B質係手, 照顧老人家既, 有人質係手.

比起星加坡, 馬來西亞, 已經好唔同, 果度連工會都無, 莫說要示威請願. 講到香港人甘刻薄外傭, 佢地唔會係星加坡做了一兩年便BOOK來香港做.

易地而處, 自己決定要去人地既國家打工, 離鄉背井係預左, 人工福利一早講好. 到人地國家立例保障自己本身勞工, 但自己又要爭埋一份, 比當地人說, 如果條件唔好,外勞咪唔好來做囉! 比人甘講, 係無可口非,人之常情.

D小菲小印要去請願,咪有佢地囉, 係香港先至可以甘做, 第日去到其他國家, 5知有無得請.

原帖由 choison 於 10-8-31 22:26 發表

其實我個人早就認為要限制輸入外傭,留返多的職位比香港本地人,不過係香港要請返本地人,不過好多人就算比一樣錢,都想要外傭,因為佢地根本沒當個外傭係人,如果本地工人,一早就走左了. ...

男爵府

現時小菲家傭爭取本地工人福利, 令我想起一件往事.

我有位EX日本上司, 日本請過來香港做野, 日本既打工仔,公司生意OK, 一年有1至2次獎金分; 而日本打工仔一般包交通費, 前上司話要照番日本人打工福利比佢 (佢地日本人無雇用合約), 無問題啦! 公司盤數要比日本總公司睇番.

之後日本仔話香港人包午飯, 我地做工廠, 有包伙食, 日本仔話食唔慣香港食物, 要出去日本餐廳食, 但要公司比番$佢($60-80), 因公司所有同事都包食. 日本人係帶便當的, 食-佢地一定唔包.

甘到年尾, 佢又同我講香港人有雙糧, 佢無, (但佢有獎金, 香港同事無.)佢應該要同香港人一樣, 有雙糧, 甘我幫佢出數.

最後佢比日本總公司炒左, 因為係我同總公司講來左隻貪心狸貓.

貪心係無好下場.

香港外傭輸打, 贏要, 本地工人無既福利, 佢地有, 本地工人有既福利, 佢又要爭取, 無人阻止佢地去爭取, 不過過份貪心, 令人生厭佢地.

這位樓主根本無用菲傭, 佢MUG都唔識, 大家真係好有耐性.

他說香港菲傭雇主當D工人唔人, 小菲在港過D非人生活, 仲可以係屋企, 一日沖三次涼, 每次1粒鐘, everyday洗自己衫一大桶衫, D水費單來到, D雇主手都震埋, 牙痛, "除"智慧牙兩隻, 多謝$1600..... 非人生活不能盡錄...

醜女係無資格做選美評審. 唔著過隻襪, 你唔知佢有幾嗅.

首頁

尾頁

跳至