時事熱話

跳至

首頁

尾頁

別墅

當局者迷

別墅

原帖由 finayang 於 09-6-23 14:46 發表
The kindergarten of my kids allows students going back to school. The school has a kitchen. Since it is difficult to predict the number of kids, lunch and snacks are not provided. I can understand ...

不知道應該如何講, 都試試啦! 要是惹人不滿,請勿見怪。

有話得事嘅人企出來講停課,啲學校一定要停課;又點會去諗辦法幫助有需要的家庭呢?

即使沒有豬流感, 都有暫托服務的需要, 現在的情形又點呢? 突然停課,又無支援服務提供.....分分鐘影響埋原有的暫托服務,連原本已辦妥暫托服務申請的小朋友,都變成不可以使用暫托服務,打亂晒家長陣腳......

有些幼兒中心繼續提供暫托服務,家長帶小朋友去又要擔心,唔帶又無人睇.....

除了已有家傭的家庭受影響較少之外。
假如,家中遇到有失業者和老人家, 好似好理所當然地便有人照顧已停課的小朋友.......,可是在職父母,無人幫到都要"是但"找人照顧小朋友, 或是向公司取假呢?

換句話說,亦即失業者會繼續失業下去, 更難去找工作, 家庭收入會繼續入不敷支, 剩番一個人工作, 一個人去頂是很難撐, 有誰會理這班人的需要呢? 老人家照顧小朋友都要休息下啦!在職者突然之間要放假,可能要攞無薪假......隨時飯碗不保。 長此下去家庭關係會變得更差....家庭經濟開支也更大(學費已交無回水、額外花錢支付停課期間的開支)....

流感年年都有, 是否停課就是解決問題的方法呢?小學有9年免費教育。

但是小朋友讀幼稚園的話, 又怎樣呢?如果,10、11月和3、4月開始轉季了, 流感又來, 又停課呀? 家長比的學費和雜費又是付諸流水, 在職父母哪有那麼多假放去照顧小朋友? 亦即話有小朋友的家庭,最好有家傭,是否個個家庭都負擔到呢? 錢又從何來呢?

到底子女是否得到應得的教育呢? 家長白白付出的學費和雜費是沒有保障喎!還要再額外比錢找幫手湊小朋友和另購物資去教小朋友,這個問題又是循環不息地發生,即係點呢?

別墅

原帖由 ching媽 於 09-6-23 23:38 發表
有d家庭經濟已經萬萬緊,無端端要俾一筆託管費.你話佢哋係咪大失預算呀?

好過無人睇住小朋友,且找得到托管都好啲....

首頁

尾頁

跳至