烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 Vca 於 08-3-3 23:01 發表
mclam - 妳都係呀~ 得閒都post 食譜出來吖? 唔好only post 相引人....

白活 - 妳煮唔煮飯架? 妳又有乜好煮意?

其實我冇固定用一個食譜, 有時d 份量都亂黎!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 白活 於 08-3-3 23:02 發表

大姨媽,
我睇到妳個壽包原本忍到笑架,
睇埋妳果句(整完之後自己都想笑)
我就真係忍唔到

唔好意思,唔好意思

妳比我已經

偶有失手,好小事啫,
其 ...

ha, 壽桃我開頭諗住會好易整, 原來個桃型要整得靚都幾難, 不過呢兩個壽桃係自家出品, 出面買唔到架!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 白活 於 08-3-3 23:27 發表

妳啱,妳啱!!!

唔係咁,邊顯得妳果個夠特別啫

好鬼鍾意嗌妳做大姨媽嘅啫,夠晒親切

梗係, 我同人做親朋友都廿幾三十年架, 冇左我, 佢地會好唔慣架!!:lol

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 Vca 於 08-3-4 20:14 發表

阿大姨媽~~~~ 妳已經來咗舍下作客3日啦! 妳搞到我老公依幾晚都冇"甜品"吔........

唉0也! 一個月我都係黎住個幾日, 叫相公食少幾日啦!!

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 白活 於 08-3-4 21:39 發表

大姨媽我又幫妳唔落喇,妳硬係一個月有幾日
咁得係佢樹,阿靚太好難攪出人命嘛

係? 我見d 人成日係樹話, c 啦, 大姨媽仲唔黎, 點算呀!! 我以為d 人好掛住我添!!

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 白活 於 08-3-4 22:02 發表

若然一個月唔見過妳一次,
我就真係囉囉孿
妳呀真係麻鬼煩,係要人掛過妳先安樂,
正一見到妳又煩,唔見妳呀仲鬼煩 ...

我都知會令到人又愛 又恨:;pppp: 架啦!!

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我今晚煮左:

矮瓜夾(魚肉餡)
煎倉魚
炒菜心
青紅蘿白合掌瓜煲豬骨湯

因為未試過整矮瓜夾, 咁買左一條矮瓜咁大把,:lol: 整左7舊, 大少話仲乜整咁少? 我話你地成日都話我整埋d 古靈精怪野,?-( 咁今日咪整小小囉, 唔好食都唔好"side"丫ma, 不過今晚d 餸既份量唔係好多, 清晒碟!!

[ 本文章最後由 mclam 於 08-3-5 21:21 編輯 ]

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 Oh!Baby 於 08-3-6 19:24 發表
大姨媽,你d月餅好pro呀, 差唔多中秋post出嚟教下吖

我都係響呢樹偷師架咋, 大家研究下囉!!:lol

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 Vca 於 08-3-6 23:00 發表

大姨媽~ 今晚食咗乜呀?

豬肉蒸梅菜
煎多春魚
炒生菜

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 Vca 於 08-3-7 00:22 發表
T家尋晚食乜鬼?

二人世界的三餸一湯(3月5日): 靈芝猴頭菇淮杞湯; 梅菜蒸豬肉; 泰式檸檬蒸鱸魚 & 瑤柱扒豆苗

靈芝猴頭菇淮杞湯

1. 瘦肉洗淨出 ...

你整d 餸咁有中國feel 既?

我煮餸都煮到怕, 兩大少唔係呢個唔食, 就係果個唔食, 我叫佢地自己列餐單, 好煩呀!!

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 Vca 於 08-3-7 23:47 發表
T家尋晚食乜鬼?

二人世界的簡單晚餐(3月6日): 忌廉大蝦意大利粉

忌廉大蝦意大利粉 (Linguine with Tiger Prawns & Cream

屋企冇哂linguine ...

呢個正呀!! 我鍾意食!!

不過我家大少唔鍾意食一pat pat 既野, 即係好似肉醬意粉個類, 佢最鍾意都係食中式既野, 所以係屋企冇得整, 只可以食好正常既家庭餸!!

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

hello!!

首頁

尾頁

跳至