跳至

首頁

尾頁

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 sn0629 於 10-9-20 08:52 發表
安泰比我的感覺麻麻
我去參觀過兩次
兩次都係咁
個老師講野死氣浮浮
間幼稚園入到去黑蚊蚊冇朝氣
比左三十蚊報名但最後都係決定放棄這間幼稚園
我冇帶囡囡去面試丫
而家我都見佢門口仲貼住招生
我諗冇咩人讀囉
不過 ...

我都報左安泰呀, 佢話十月份有家長簡介會
如果你好早返工, 可以試下仁愛堂天耀, 7:30就可以送小朋友返學.
今晚又OT!!!!

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 sn0629 於 10-9-20 13:50 發表
想問問十月份果個家長簡介會是不是報讀安泰的家長才可參加架?
你為何會選擇安泰呢? 你小朋友去左面試未呀?

我暫時都係選擇天耀仁愛堂, 不過又真係唔知好唔好?
如果有讀過這間學校的家長上來報下料就好啦!

...

我幫囡囡報左好多間呀......
天耀仁愛堂係最近婆婆(日間係我媽媽湊我囡囡的)又實收的, 你一定會問我點解實收? 其實我都唔知架, 係個文員同我講佢地多數收喎! 有bk mami講過呢個校長唔好, 迫走晒d老師, 但我睇番教育局個web又唔係咁寫, 有over8成miss係七年以上經驗, 都唔知信邊個好!

我上佢學校web睇, 都算活動教學, 但又真係奇怪, 佢可以收到87個學生, 但上年真係收到7成左右, 我都唔明架!

我報左仁愛堂天耀, 夏瑞芸同安泰囉! 諗緊天樂, 天樂10月3日有open day, 你都可以去睇下!

安泰個簡介會應該係報左名先去得bor, 我交表時個miss話我知, 會再conatct我喎!~!!
如果你唔怕遠少少, 天瑞有間博愛都幾好(係瑞滿樓, 但我唔記得個名)又係7:30就可以送小朋友返學, 又有延展, 打電話去問又講得好詳細, 但對婆婆就遠啦, 坐校車又不三不四咁!

對唔住呀樓主, 有少少離題, 我對小天使冇乜comment亦冇研究, 我地d在職媽媽, 都係perfer返全日的!

今晚又OT!!!!

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 Yiu1710 於 10-9-22 08:50 發表
又唔洗咁驚, 只係個別事件, 我都唔想講係邊間, 就算同一間學校都有好老師又有惡老師, 唔可以發生左一兩件小事就話間幼稚園唔好, 咁樣對間幼稚園同其他好的老師都唔公平, 而且幼稚園d老師流量好快, 今年遇著個好老師, ...

如果我有報到那間衰學校, 麻煩你pm我話我知呀....
如果阿囡有事, 我諗我男家女家都會憎死我呀!
今晚又OT!!!!

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 sn0629 於 10-9-29 10:05 發表
四大天王都唔同我湊我可以點?
佢地只是玩BB唔鍾意湊BB(困身)
其實阿囡八個月大果時我在網上搵到個EE肯幫我湊
不過當我去過果位EE家後
我同老公都唔放心比果位EE湊
因為果位EE不是朋友介紹
講真一句就是三九唔識七點 ...

sn0629,

我囡囡都係睇何楚明....其實我唔buy佢d 藥架, 次次都要睇3次先好番, 我覺得係阿囡自己"吽"好的! (但佢又好多人睇, 見鬼)
但婆婆一定要阿囡睇佢, 下次(touchwood)有事, 我會帶佢去元朗睇試試, 次次食成6日藥, 我餵藥好辛苦!~!!

我剛剛打去仁愛堂天耀, 佢話我阿囡要下年先入學(0903 bb) 所以下年一月先有interview 喎!~!! 希望你bb成功, 我bb又成功, 到時做同學仔!

今晚又OT!!!!

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

thank you wondergirl!
多謝你的經驗分享! 但如果我真係4月份就送囡囡讀書, 其實別冇他選, 只有仁愛堂, 一黎近婆婆, 二黎其他學校都係8月先開學, 我可以先送囡囡去仁愛堂讀幾個月, 近近地, 婆婆都應付到, 我估佢讀左幾個月, 自理能力應該進步不少, 到時真係讀夏瑞芸又好, 讀天樂又好, 坐校車我都唔會太擔心!
(安泰的話, 婆婆唔鍾意, 佢覺得保安做得唔好, 怕個孫有事)

sn0629,

我去左天樂open day......講環境真係perfect, 好靚, 課室好大, 有outdoor playground, 好清潔, 我識得個媽媽, 佢小朋友讀緊天樂, 話平時都係咁clean 的, 所以我同老公都好鍾意天樂.
天樂好處係: 有校車, 唔係媬姆車喎, 咁放心好多! 但學費貴少少, 貴仁愛堂成千蚊一個月, 而且雜費多D, 但真係環境好好, 我老公的COMMENT 係貴少少, 但安全(佢同婆婆一樣, 好注重保安的)又開心, 佢覺得超值!

夏瑞芸呢......我BUY佢係教會學校! 環境當然唔夠天樂啦......天樂真係好正! 一分錢一分貨呀!
我住係屯門架, 日日都送囡囡去天耀比婆婆照顧, 所以幼稚園都係選擇天水圍, 有乜事婆婆可以即刻去幼稚園接阿囡! 其實仁愛堂天耀係一個過渡期! 無論如何, 我都會同囡囡8月轉天樂 OR 夏瑞芸 OR OTHERS!
今晚又OT!!!!

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 sn0629 於 10-10-4 11:57 發表
我見到wondergirl的留言之後, 我決定比阿囡讀番安泰啦, 我今朝打左去叫安泰安排番我囡囡面試, 如果佢收我囡囡就會明年一月入學, 其實間間學校都有人話好與唔好, 有時真係愈聽愈驚!

...

咁30號的家長會我咪見到你囉!
安泰我都報左, 天樂都報埋, 唔理三七廿一, 我都報晒, 收我果囡先再考慮!
今晚又OT!!!!

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 sn0629 於 10-10-4 13:49 發表
暫時仲等佢安泰電話, 今早接我電話果個話要交番比負責收生果位老師先得, 上次係我唔鍾意果間學校對它冇好感而冇帶囡囡去面試, 而家番轉頭都唔知有冇比佢black list, 謝謝你話比我知家長會在30號, 希望有機會去了解清 ...

我收到信呀, 原來30號會幫我囡囡做埋interview.....而且仲要交留位費hk$1150, 我心大心細. 因為理應天樂會收我個囡, 咁我根本唔想讀安泰......大拿拿1150喎, anyway, 帶左阿囡去先算, 比左30蚊報名費, 去in 下都好!
其實天樂有校車, 放心過媬姆車好多架, 你睇下尋日單新聞.....如果冇人見到個小朋友, 天氣又咁清爽, 個小朋友邊有命仔呀!
今晚又OT!!!!

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 sn0629 於 10-10-5 11:28 發表
昨日安泰打了比我了, 又係叫我三十號去IN, 我記得上次收到佢信, 又係叫我去IN帶埋留位費, 不過今次我問佢有咩要帶佢就話唔駛帶野住喎!

請問你去IN天樂時會問你同考你囡囡些什麼架?

...

天樂未in, 佢地十一月先in.
我10:30呀, 你幾多點呀? 上次幾時安排你in呀? 我睇佢地都多數收我地啦.....我地家庭正正常常應該就冇問題!

今晚又OT!!!!

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 sn0629 於 10-10-5 14:37 發表
我囡囡今次11:30面試, 上次就七月約我面試的

十一月先IN天樂, 咁你點知天樂會收你囡囡, 果間學校咁靚多人想入讀喎!

我都係直覺啦, 哈哈!
天樂係貴架, 如果再比多5百, 其實讀激活都得! 只係我唔想阿囡讀國際學校o者!
天水圍既家庭, 你都諗到新移民, 小數族裔啦, 佢地小朋友讀國際學校又怕教唔到, 我地apply的都是村校, 都唔係九龍塘名校, 我根本睇唔到點解佢地唔收我地小朋友! 天樂收51個位呀, 夏瑞芸就難講, 因為只收14個!
今晚又OT!!!!

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 sn0629 於 10-10-5 15:37 發表
既然係咁, 咁你唔好交安泰留位費啦, 成仟銀架!

我都唔會交, 因為唔知點解我交報名表時講明想4月入學, 但佢封信寫8月, 如果8月, 其實天樂都開學啦! 我想佢4月讀, 係想同仁愛堂買個保險, anyway, 我都會去, 問清楚係4月定8月入學!
今晚又OT!!!!

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 sn0629 於 10-10-6 13:47 發表
你小朋友0903出世
即係2011 Mar 才足兩歲喎
咁係咪即係要2011 Nov 才可插班入讀K1?
又或者等2012 Aug 讀K1呀?

就係想佢2011年4月插班讀n1, 8月又開學n1, 2012年8月就讀k1.
早幾個月返學, 雖然可能會重覆學野, 但我想佢早少少學自理, 學到戒片就仲好啦.....而家19個月都唔想戒片!
今晚又OT!!!!

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 sn0629 於 10-10-7 12:11 發表
照睇黎安泰係預左明年八月先比你小朋友入讀N1啦
否則如果依你意願, 你小朋友就會讀好耐N1囉
校方會唔會比小朋友讀咁耐N1呀?

depends佢地收唔收插班生囉!
到30號我都要問下佢係4月定8月收我囡囡!
不過我覺得佢地d校服幾靚, 而且佢地仲有fb page, 有相upload 左, 睇到小朋友的活動相!
今晚又OT!!!!

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 sn0629 於 10-10-8 08:10 發表
咁如果佢地4月收你囡囡你讀唔讀呀?
係丫, 我都覺得佢地好好, upload 相比我地睇下平日在校內的情況

心大心細啦, 因為婆婆鍾意仁愛堂, 佢第一句就話安泰保安唔好, 係地下, 仁愛堂自成一角係5樓, 佢心理上好好多!

我會打電話去仁愛堂約時間參觀下, 睇下環境先!
今晚又OT!!!!

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 sn0629 於 10-10-10 07:30 發表
你唔講我又真係唔知原來仁愛堂個天台係共用喎,因為參觀果時係由校舍內開太平門之類的樓梯行上去,冇留意清楚添,如果有人在天台煲煙就真係差勁啦,果處地方唔太大,對小朋友會有影響,唔鍾意咁丫。

...

都要自己睇過, 鍾意先得!
我去左夏瑞芸參觀, 環境樸素d, 但我幾鍾意佢地, 主任話我囡囡排得好頭, 如果group interview時佢冇乜暴力傾向, 爭玩具, 打人呀, 佢多數收我囡囡!
安泰就真係未必比錢啦, interview都去, 睇下阿囡對陌生人的情況係點!
今晚又OT!!!!

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 sn0629 於 10-10-11 16:31 發表
夏瑞芸係咪在元朗架?
我第一次聽group interview
如果考我囡囡實衰硬

都係天水圍, 景湖居果頭!
其實好多學校都會有group interveiw, 多數係一班小朋友一齊玩玩具, 主任話睇下佢地聽唔聽得明簡單指令, 而且可以睇到佢地同其他小朋友相處係點. 我問主任能力高低關唔關係? 佢話能力不是重點, 兩歲小朋友, 識得幾多野喎, 就算未戒片佢都覺得ok, 照收. 佢話小朋友其實20months已經ready戒片, 只係我地大人(esp. 工人, 長輩)唔忍心, 小朋友返到學校, 好自然地copy其他小朋友, 好快學識的!
今晚又OT!!!!

首頁

尾頁

跳至