懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

好似之前開過POST , 不過沉左, 以為有whatsapp group add, 原來係無.
宜家等三月尾私家照結構, 五月頭健康院飲糖水, 都唔使返威院了
我八月上旬

男爵府

2024年龍年勳章

尋日飲完糖水,不過我無介口,前一晚仲食完鮑師傅。如果我介口,糖水合格,咁我成個孕期都介口。所以我決定唔介口。
如果都合格的話,我就可以一直食落去。
呢排先開始買bb衫,等淘寶618再買啲大型傢俬,蚊帳呀,bb搖椅,摺疊沖涼盆哥啲。

男爵府

2024年龍年勳章

其實我覺得產前唔太多人開post,我日常知識都係去圖書館睇書或者睇小紅薯先知道。
我飲糖水帶支飲管去,就飲得無咁辛苦,都係睇小紅薯(emoji)學的。我聽到隔離個媽媽無帶飲用水,俾姑娘叫佢叫老公買支飲用水飲完糖水後漱口。
我之前照超聲波,等左2.5小時,個b等到訓左,我自此以後,次次入去照次前都會原地踏踏步。咁見到超聲波bb郁係會好開心的,啲人覺得我傻婆我都唔理架啦。上次照結構,仲見到佢係度數手指,同轉身。即刻覺得好抵。
我下星期去日本,諗住哥邊睇下買左啲乜,返到香港之後先再補。睇口卑,奶樽諗住去日本買chuchu ,如果太貴,我先去sogo 睇下帶仲有無減價。

男爵府

2024年龍年勳章

我上星期去"隆胸"藥房買埋D 洗衣液呀, 洗頭水呀, 產後M巾哥D, 走佬袋都執左九成, 係差D日常大人衫褲未塞入去, 太早塞入去, 宜家又無得著. 同埋要叉尿袋, 食物(餅仔呀, 哥D) 呢D都係到時先執
呢個星期618前稍開始, 又淘左BB搖椅, 浴盤, 尿墊, 蚊帳, 玩具, 搖奶機
又剛剛係二手某C網, 買左二手床, 同BB車. 等遲下去買埋新床褥, 床單哥D
尿片都係上星期先買, 係萬寧買左先, 之後應該都會去藥房買, 唔知宜家D尿片會唔會出假野, 用過件正版應該會分別到. 奶粉買左一罐, i 字頭有機奶, 諗住夜晚哥餐餵奶粉

我見小紅薯話威院算咁多間比例較高可以打無痛, 希望到時有得打啦. .. 有一個話夜晚十一點幾都有得打, 原來有麻醉師長期註係手術室(定產房?忘了)

男爵府

2024年龍年勳章

生仔後, 醫生每朝會睇下個傷口, 我驚D安睡褲係床上面太難除, 所以都用網褲, 彈性大D, 但褲都有帶定兩條, 入院出院用。床墊唔使太多, 醫院D床褥係有膠墊, 床單污濁左可以搵阿姐換. D床墊用唔晒, 可以小朋友換片時墊底, 用埋佢

食物係待產室驚半夜無野食, 但仲有排都未生得, 要D糧食黎補充體力. 當然, 好似話開刀或者無痛, 要唔知幾多個鐘前唔食野, 但帶定無死. 生仔要好多體力, 我驚到時無力生, 所以帶定條能量條, 有備無患

BB車咁早買, 主因係我買二手, 肚太大就費事周圍走黎走去交收. 同埋二手BB車要洗, 我又要淘定D涼蓆埋同埋掛袋神勾。當然要屋企有位擺啦.我腰唔好, 出入抱唔到BB太耐, BB出世一個月已經要打針, 如果BB黃, 仲要入醫院照燈, 一個雨罩蓋住個BB車出入醫院都無咁多菌

奶粉要買定, 因為我要早D就訓練BB戒夜奶, 所以夜晚會食奶粉

呢排訓得唔多好, 可能睇埋好多生仔經驗分享, 攪到自己驚驚地. 尋日去睇左中醫, 叫佢開D清胎毒, 同埋安睡既藥粉飲下. 雖然仲有兩個月, 已經煲緊腐竹雞蛋糖水飲, 得閒又飲椰青, 食西瓜. BB轉左身, 無頂住個胃, 已經放飛咁食野, 已經去到孕後期, 鈣要上到2000MG了. 上星期SWISSE 特價買一送一 , 百二蚊買左兩樽, 仲平過我去水貨店買.

男爵府

2024年龍年勳章

尿片我諗住入左院先, 到時生左實有人黎醫院探, 再叫老公/奶奶拎過黎. 擺住十塊八塊夠一日用先
個走佬袋已經好大個了, 32片(1包))都塞唔到入去
醫院唔使帶奶樽, 只能餵醫院水奶. 所以唔使帶. 到時有乜唔夠再問老公囉, 真係唔好彩無尿片係手, 問隔離床媽媽都肯借既, 香港D媽媽好好人. 個個入院都手忙腳亂, 帶漏野唔出奇
唔使太緊張既, 保持好心情, 迎接叻叻BB

男爵府

2024年龍年勳章

我仲煩,上個月姑娘話調左頭。星期二姑娘摸又話個頭調返係上面,佢問我有無自己照超聲波,我話七月頭度(後來先知係七月中,醫生去左旅行)佢就話咁到時私家照仲未調頭就寫信去威院轉介。健康院做b鏈約左20號。我驚到時未調頭要開刀。擔憂中

男爵府

2024年龍年勳章

我係小紅書見有一兩個POST話原定八月提早左去威院生左, 不過打無痛都係睇姑娘俾唔俾, 同埋有D姑娘好惡, 話唔俾, 但有D就好NICE, 話俾打。
我同事就話有麻醉師長駐係產房, 所以有得打既機會率都大。
親戚近日生左, 話帶一個尿袋唔夠, 好快就用晒, 要帶多兩個, 唔係無電話用。但我就唔知有無得夜晚偷電了。
同埋親戚話係用安睡褲多, 佢俾晒D用勾既產婦M巾我 我都唔識用勾哥D

男爵府

2024年龍年勳章

恭喜晒(emoji)睇嚟我個小乖乖仲好隱陣咁住緊,希望各位都能夠順順利利啦。有緣威院見。

男爵府

2024年龍年勳章

我12號都生左我隻小王子出黎了(emoji)
我用kotex 貼哥款+ 淘寶網褲,床墊都係淘寶。質量都唔差的。
用安睡褲感覺好似好細條,我60kg 都覺得網褲彈性比佢大好多。同埋我三小時換一次,用kotex平過褲仔。不過買左乜就用乜啦。都就生了。
同埋真係唔好帶咁多野。我拎個handcarry喼,俾姑娘叫我拎返屋企。我仲要係住二人私家房,已經大啲地方(emoji)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊