時政擂台

跳至

首頁
12345...13

尾頁

複式洋房

各位Bk 家長好,第一次玩Bk, 因為想了解多啲爸爸媽媽想法,促進年輕人同上一代關係,所有野大家都可以隨便問。
詢眾要求加左學生證

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

licpd    發表於 19-8-13 21:47
chitling17    發表於 19-8-13 21:09
z.mavis    發表於 19-8-13 18:06
rose-mag  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-8-13 18:03

複式洋房

上校車 發表於 19-8-13 14:39
係唔係真先 ?
想問下掟磚同彈珠, 氣油彈呢D 你地有無份做 ? (官方答案唔好話全部都係臥底所為, 呢D 唔收貨 ...

我知道有啲新聞有講彈珠同汽油彈,我都睇過啲片同相,但講真我係現場未見過,可能彈珠同汽油彈只係絕小數。
的確,係現場見過小量人(十個左右)掟石掟磚,不過就我所知,我同身邊所有朋友都冇做過呢種危險事,多數去行行企企開傘同搬物資。

複式洋房

littlecar 發表於 19-8-13 14:43
咪玩過一次囉,
一樣主題不過上次用連登仔,
最後你只會講你地為香港爭取,

Sorry我冇睇到上次個post, 我只係想同各位家長多啲溝通,冇惡意的,請見諒

複式洋房

yurijm 發表於 19-8-13 14:48
我想問
咁五大訴求,缺一不可
係咪搞緊港獨?

1. 撤回逃犯條例
2. 撤回612暴動定性
3. 永不追究是次社會運動抗爭者
4. 成立獨立調查委員會,徹查警方濫權濫暴及元朗襲擊事件
5. 全面落實雙真普選

並不包括港獨

複式洋房

olimo 發表於 19-8-13 14:48
想問吓,
1)你們這樣搞香港,打算搞到幾時?

1. 我地都好想知,林鄭幾時肯出黎做返一個有承擔嘅政府特首,修補社會撕裂
2. 對不起,我們並不是想破壞香港。示威者的行為並沒有傷害到任何市民,相反政府一直逃避問題,無意解決社會矛盾,把年青人和警察推向流血局面,任何一方受傷我也是不想看見的。
其實6月16日我也參加了二百萬人遊行,當日並沒有發生任何暴力衝擊事件,如果和平遊行有用的話,就不用天天上街了

複式洋房

Queenie_yy 發表於 19-8-13 14:51
點解搞機場?
點解5直接去圍特首屋企?

機場係唯一一個安全地方,警察唔會打我地
我地唔想傷害任何人亦都唔想任何一方流血
我地圍特首屋企都無用,咁多和平遊行,佢有出黎回應過問題嗎?

複式洋房

mmpo 發表於 19-8-13 14:55
如果想為世界帶來小小小小改變,比心機讀書,做個對社會有貢獻既人,明辨黑白是非,用你既影響力去影響其他 ...

多謝你,我宜家係大學讀緊書。會繼續努力。
同時都想關心社會,如果只為個人利益而不聞社會所發生之不公義事情
聖言書為何而讀?真理為何而求?

複式洋房

野原美冴 發表於 19-8-13 14:56
你係19歲大學生?

咁我係25歲博士,你問我答

你讀咩科?交流下

複式洋房

凍檸茶少冰 發表於 19-8-13 15:04
1. 撤回逃犯條例
2. 撤回612暴動定性
3. 永不追究是次社會運動抗爭者

再補充,其實真普選係基本法賦予比我地嘅權利嚟架,我地冇諗過要脫離中國,有一國先有兩制,兩樣嘢都要維護

《中華人民共和國香港特別行政區基本法》關於普選的條文:

第45條:行政長官的產生辦法根據香港特別行政區的實際情況和循序漸進的原則而規定,最終達至由一個有廣泛代表性的提名委員會按民主程序提名後普選產生的目標。

第68條:
立法會的產生辦法根據香港特別行政區的實際情況和循序漸進的原則而規定,最終達至全部議員由普選產生的目標。

複式洋房

Bobbybae 發表於 19-8-13 14:44
傳聞話你地有收錢?真吾真?
如果無收錢,咁你地為咩要日日走出街?暑假做咩唔係屋企涼冷氣打機....
雖然不 ...

我媽媽都有問我係咪收錢出,我真係好好奇點解收錢呢個講法咁多人信。。。講真,前線好多都係讀書好叻大有前途,我知有啲醫生護士同專業人士都上前去幫手。。。仲有,上次比人拉告暴動個個飛機師,佢係國泰做機師會唔會因為一萬幾千出去搵命駁?出去的人,唔單止比人打到頭破血流,分分中下半世有永久傷殘,比人拉左仲會有案底,移唔到民。。。
大家諗下出去要承受的後果,再諗下收錢講法合唔合理。。。

複式洋房

mandy108 發表於 19-8-13 14:57
五大訴求除左第一樣外,你覺得其他訴求係合理同可行嗎?
你地要求真普選係想要一個真係代表到香港人既領袖 ...

我地只係希望選一個出黎可以聆聽市民,了解市民意見既特首。你知道現時香港人輪候公屋要等幾多年嗎?私樓又買不起,政府卻寧願用幾千億去起「明日大嶼人工島」,都唔肯改善民生,幾多香港老人家,基層要住劏房...香港人的確係好有錢,但係貧富懸殊亦都好嚴重。改善民生係最首要處理嘅問題

複式洋房

cs2007 發表於 19-8-13 14:58
咁耐都未答既

不好意思,一個人回答,冇諗過反應咁熱烈,請各位稍安毋躁,如有覆漏,請再次發問提醒,謝謝各位BK支持

複式洋房

gigi19810326 發表於 19-8-13 14:59
人地回應左你地啲所謂訴求,林鄭回應左,係全部拒絕嘛,只係你地唔啱心水啫,咁你地仲想點呢?想攪到幾時呢 ...

多謝你支持。
林鄭幾時有回覆過?佢一直沒有任何行動去處理今次社會事件,利用警察同示威者將事件推向流血局面。政治問題要政治解決,林鄭作為香港特首責無旁貸。咁我反問你,林鄭幾時先肯出黎回應,係咪要殺死所有示威者先算成功呢?當中不乏專業人士,醫生律師會計師都出黎公開譴責佢,難道全部人都不知所謂嗎?

複式洋房

littlecar 發表於 19-8-13 14:52
721當日只得元朗事件??

元朗事件無可疑???

721上環事件的確係有暴力衝突,但元朗事件同佢定性唔同,個日受傷嘅係咩年紀都有嘅路人,在場除咗冇示威者,仲連警察都冇,等咗好耐都打唔通999同等唔到警察嚟,平民百姓頭破血流但卻求助無援。

大家可以用政治立場去睇同分析721上環事件,但係元朗真係用良心同是非對錯去分。如果我顯得冒犯嘅話,係呢到同你道咗歉先。

複式洋房

jadepearl 發表於 19-8-13 14:57
當你在香港出生, 住在香港19年, 是否真的那麼熱血為香港去衝, 就算放棄前途也要去 ? ...

當我去完外國旅行就知香港呢個地方真係好好。。。雖然我未至於愛香港到要衝好前去,但而家政府同警察的勾當實在太離譜。我只係覺得:對的事就要去做,錯的事就要阻止。 我都怕會影響前途,所以希望政府可以快啲聽民意,唔好再咁強硬。

複式洋房

shirleyleung15 發表於 19-8-13 15:00
點解個女仔被打盲眼咁大鑊吾報警?吾係要咬住班警察嫁咩?

多謝你關心,據我知,該名女救護員仍然喺醫院接受手術中,未能親身報案。
稍後會採取進一步法律行動,而你亦都提出左一個好好既問題,現時監警會係只有監測作用,未能處理任何警察行為不當既case,而投訴警察課咁多年只有0.2%成功率,全部委員會都係佢地自己人。試問細個比媽媽打,同媽媽投訴有冇用呢?
所以市民被警察掟催淚彈而無辜受傷,係好難向佢哋作出追討,所以各位BK媽媽帶小朋友出街記住小心啲

複式洋房

littlecar 發表於 19-8-13 15:01
上一次都係用呢D態度,
不停話自己唔係勇武果班,
之後無論人地講咩都係LOOP 番自己果套。

多謝你
所以我依家上黎同你地溝通。
了解你地想法。

複式洋房

上校車 發表於 19-8-13 15:03
最簡單一句, 你想爭取的有無問過我想唔想要呢 ?

多謝你。
其實你有任何意見你也可以透過不同方式去表達,話俾市民知道你唔想要。每個人都有權利表達佢地嘅意見,呢樣就係我地捍衛、保護緊嘅嘢,我地只係而家擁有嘅嘢消失咋。我相信一個好嘅社會係要容納唔同嘅聲音。

複式洋房

上校車 發表於 19-8-13 14:59
咁你地睇既新聞唔夠多也了解未夠多了 (拿, 官方答案唔好話新聞做假呀)

其實我地係對唔同事件保持存疑求真嘅精神呀,前日有新聞話有警察著黑衫扮示威者拉人,我地都唔知隔離個個係同路人定警察,所以我地唔敢妄下判斷話係黑社會定係示威者定係警察臥底。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

複式洋房

Fion_Chan 發表於 19-8-13 15:03
我淨係想知,你地父母點睇?佢地有無覺得你地身體好咗(今個暑假你地打少咗咁多機,體力運動又多咗咁多) ...

多謝你既回覆,
其實我同我身邊同學朋友嘅父母都好擔心我地會被捕、食催淚彈、被警察打、受傷等等....不過慶幸我父母好尊重我,佢地知道我地唔係俾人煽動,係諗過分析過先出去。有時佢地都唔想我地有暴力衝擊,但其實示威者同警察武力唔對等,行山杖同雨傘要擋子彈喎,希望大家睇我地暴力嘅時候都睇到警察先生所用嘅暴力。

其實有時訓教或者靜落黎個陣我腦海都會浮現個啲片段,係好唔好受,爸爸媽媽都有同我地傾,好多謝佢地,除咗呢個係我永遠嘅家同永遠嘅避風港,香港都係我地屋企
BK媽媽,希望你地都可以冷靜同佢地傾下理解佢地想法

首頁
12345...13

尾頁

跳至