跳至

首頁

尾頁

別墅

我都試過買日記比個女. 不過發現效果不太理想. 因為囡囡喜歡隨時隨意隨地寫 / 畫. 所以我會好似垃圾婆咁收集佢的"作品", 再幫佢貼在日記簿並放在書桌, 這樣佢反而有時會有興趣在日記上揮2筆 不妨一試!

原文章由 CarChu 於 07-7-25 07:17 發表
各位早晨

我想買一本比較 "正統" 但又不失童真的日記給囝囝作為六歲生日禮物, 坊間的比較 "兒戲" 很多連日期及天氣的column也没有, 你們有好介紹嗎?

八月中便是他的大日子了, 時 ...

[ 本文章最後由 烏龍媽媽 於 07-7-25 11:15 編輯 ]

別墅

ic. 行sogo時見有些有盒同鎖的, 會唔會ok??

原文章由 CarChu 於 07-7-25 14:27 發表
starry, 烏龍及Teresa,

我的意思是本日記的格式比較"正統", 不是要個仔表達得正統.

他知道日記是用來記下一些他心中想記下來的事情好讓日後可以懷念一下. 而他亦表示有興趣把日常他認為重要的事情寫下來 ...

別墅

我跎妹妹時, 連我阿媽都問我係唔係孖的, 連e生接生都估唔到咁勁. 又係6個月時人家以為已經生得咁.....

..我都以為第2個係會比第1個大的呢..因為哥哥出世時只得6磅幾, 但妹妹就8磅尾呢. 不過現在都無人會覺得妹妹原來係大碼b. 因為佢已由大碼高妹變到現在"一支竹"

teresa, 唔知你信唔信胎教? 我就覺得很有用, 保持心境平和, 對bb日後的性格都會影響的.....大肚婆的胃口係好難觸摸的, 總之想食時食, 大肚婆大晒的麻

別墅

好夾喎. 實記得. 比我就最鐘意. 最好就係連生日之類都一樣. 我咁烏烏下, 記一個的資料就攪點! 試過有次同妹去養和睇e生, 係
counter處check極都check唔到妹妹的資料, 最後才發現原來我寫了阿哥的生日日期

原文章由 恩祺媽(carol) 於 07-8-3 11:30 發表
恩恩同祺祺兩個出世時磅數係一樣, 6磅13安士....但恩恩之後就一直係大磅b, 祺祺只係中碼!

首頁

尾頁

跳至