自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

媽媽過左身2個星期,尋晚回魂夜,雖然我好驚,但我都好想知道佢而家點,尋晚準備左野食,但今早起身好似咩都無郁,其他動靜都無,媽媽過左身後,連夢都無發過。我本身唔算迷信既人,但總覺得係有死後既世界。好掛住媽媽啊。。。有無人分享下。。。我媽媽得60幾,因病走左,我知佢本身好想活多幾年,但最後幾個月,我知佢挨得好辛苦。

別墅

losttoa 發表於 20-5-12 13:17
不如諗下伯母係已經安心離去,佢唔留低啲咩痕跡可能係唔想你對佢有咩牽掛,你好好往後生活佢就安心上路了

...
謝謝你 但我真係好想知佢好唔好 可能我無呢d緣啦

別墅

pat614 發表於 20-5-12 13:25

我分享下,媽媽3月中因病過身,師傅先前講佢最後5係同我住, ...
我都有諗佢會唔會變左fei蛾番黎,所以我同阿爸講見到昆蟲唔好打。阿爸覺得我迷信。最近熱番,屋企有陣時有dd螞蟻,我知應該唔係媽媽😂
我一直同媽媽住,同埋係媽媽走後,我都一直有講叫佢報夢啊,可能我唔係有呢d緣份啦。我唔算成日發夢,同埋都未做過其他過世親戚既夢,反而我媽媽在生時,都成日做到阿婆阿公,尤其臨近清明。

別墅

hker 發表於 20-5-12 13:30
樓主,節哀!

倒轉看,如果先人是反應更激的,可能我們會更心痛,心痛先人沒衣服/沒屋住/沒人照顧etc! ( ...
我感到有一晚是有發到夢的,但感到是日有所思的個種,因為好蒙,同訓醒幾乎唔記得。媽媽最後幾個月我知佢係痛苦的,我有自責自己無做好,唔知自己是否做錯了決定,所以好想知佢而家點。但我知而家諗過去既野都無用☹️

別墅

hker 發表於 20-5-12 18:54
樓主,不要這樣想吧!我們盡晒力,也很多地方未能盡善的。千萬別把自己困於"懊悔"之境。父母一定非常心痛 ...
嗯嗯!隨緣吧,我相信有緣既點都會再見番。我都會提自己唔好咁執著!

別墅

小詠 發表於 20-5-12 21:51
你可以念經迴向給媽媽或者幫佢做啲善事為佢積福
我有去捐錢,仲可以做咩好?我本身無特別宗教,有時會祈下禱咁

別墅

hker 發表於 20-5-13 10:36
要好好生活,有個快樂幸福的人生。不要令媽媽擔心啊!
捐飯都幾好!有時其實我都放低左dd了,但有時又突然諗到係咪以後都無機會見啦,又有d sad。同埋,我媽媽成日想睇到我結婚,但最後都睇唔到。

別墅

小詠 發表於 20-5-13 11:59
啱啱兩個星期呢係未必 咁快 報夢㗎啦,畀佢去到下面落腳先可能遇到好多親人就夠好忙碌呢, 打返幾圈麻雀都 ...
其實係咁的呢,我本身係獨女,雖然唔係單親,但由細到大,爸爸都好少係身邊同理我。我媽咪都係好得意,佢無咩個人喜好,最大興趣就係湊我,照顧我起居飲食。我爸爸仲成日吃醋,話媽媽淨係錫我。媽媽患病後,佢都同我講最唔捨得就係我,驚佢走左,我會比人蝦,我會好多野唔識處理。個陣時我地每晚都有傾下計,我都有時會開玩笑咁講,如果有呢一日,叫佢要報夢。到後來我意識到媽媽真係唔得,但佢個時已經意識不清,不能正常對話。所以我地都無好好真正道別。媽媽走左個日,我都keep住同佢講要報夢,但同時我都同佢講我會照顧好自己,如果世界真係有投胎,我叫佢唔好留戀我地,我地會好好的,同埋下世再見。所以我以為我點都會夢到佢咁。

別墅

小詠 發表於 20-5-13 14:16
佢有需要就會報夢畀你如果等好耐都冇,可能佢真係無牽無掛,同一切都安好,唔需要你操心

咁一向都係照顧 ...
明白,我會順其自然:)

別墅

judycyk 發表於 20-5-13 15:05
回覆 spiderman1030 的帖子

我同你都有D似。我都係獨女,媽媽上年七月走,回魂果晚都係無動靜。我媽媽因CA ...
我媽媽都係生癌。你講既野,我身同感受。睇住佢慢慢凋零。。。
我自己都忽略左佢,佢係1月開始第二輪化療,就不斷瘦落去,個時我諗住佢仲有得做治療都會有一絲生機。上個月中,媽媽話好辛苦,想入院,個時已非常瘦。住左幾日,個時唔比探病。之後出番黎,我覺得佢精神怪怪地,開始對答唔到,我媽媽本身係個d反應快,講野叻個d。返到屋企住左個幾星期,愈來愈唔ok,之後送返佢入院,幾日就走左。。。
第一,二日,佢都仲講到野,雖然口齒已經不清。到到第三日,佢已經係床上抖哂大氣,講野都幾乎講唔到。同房有個80幾既婆婆問我,係咪我嫲嫲黎。我即刻喊出黎,我阿媽得60幾,同埋未病之前,佢一路keep得好好,d人以為佢50鬆d。我真係勁心痛。。。

別墅

多謝各位的回覆及安慰,媽媽昨天已火葬,前一日的喪禮也選了道教儀式。所有野都係搵agent一條龍服務,之前已做了3個7,因為儀式已完,agent唔會再跟。大家有無咩意見,之後仲有無咩可以做,令媽媽之後條路行得順d?

別墅

回覆 小詠 的帖子

如果本身有祈禱可唔可以唸?同埋唸幾多次?

別墅

小詠 發表於 20-5-22 21:57
可以, 你可以上網參考下好多佛經都應該有幫助其實最緊要係心意,誠心則靈 加油 ...
好的 謝謝

別墅

回覆 Jessietai 的帖子

我本身唔算有信仰,我呢排都無食牛,完全成素 我有d難,但諗住聽日食齋

別墅

小詠 發表於 20-5-22 23:46
如果唔能夠完全食素你可以初一十五如素或者係每日早餐或午餐食素都可以

我就習慣每年盂蘭節會安排法會給 ...

明白 我尋晚終於有夢見媽媽 我仲講左句我終於夢見妳 但佢講左咩我唔記得 但我係夢入面有喊 跟住個意識有少少清醒 但無真係醒。我係個個時候仲記得話一定要記住媽媽講咩。應該該係前半晚發生既事,之後又發左d唔關事既夢。訓醒之後,我已經唔記得同媽媽既夢係點:(
如果真係先人報夢,係咪應該好清晰

別墅

回覆 maisy-lee 的帖子

點感應到架,我反而係感應唔到媽媽係度,我諗會唔會唔識返屋企呢?

首頁

尾頁

跳至