自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

你要堅持,同埋要你同c6溝通下啊,係難嫁,因為我c6又會出聲,但我私底下同佢傾,想個仔好,想個仔乖,就唔可以縱,鍚都要有個限度,我c6明明地,而家我鬧仔佢選擇行開唔出聲,反而親戚方面可能少見,就少呢方面問題,係有時去我爸度,佢地會出聲,由佢啦,唔緊要啦,但我會堅持我既教法,鬧埋我爸媽嫁,道理係你果邊,佢地都無得嘈嫁,要嘈咪由佢囉,試過1次我爸鬧我話我鬧仔嚇親佢,我直頭抱左啊仔入房,關門鎖埋佢,我爸係出面拍門,我有我教仔,教完啊仔出去捉住我老豆同佢講,仔係要教,你要插手既話我以後都唔會帶佢上黎,我爸之後都唔敢再出聲,最多都係細細聲同啊仔講叫佢唔好喊

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 LilianLegend 於 10-3-23 19:23 發表
外人睇到d小朋友乖,
但就唔睇到背後教果個付出係幾咁多,
唔理得佢地咁多,
只要係以bible為根基,
堅持自己教育方向就是了.....

" 愛是恆久忍耐 , 又有恩慈. 愛是不嫉妒, 愛是不自誇, 不張狂, 不作害羞的事, 不求自己 ...
agree~我個人好唔主張打小朋友,我仔出世5年幾,我都無打過佢,因為我覺得教有好多方法,但打一定係最壞同最後既選擇,我選擇左,係佢做得岩時讚,呢個方法我都係係bk育兒果度睇番黎,試係我仔身上好work,佢會為左想我讚佢而做更多乖既野,佢百厭時,因為我平時少鬧,所以我一鬧佢就已經好驚,唔會再做,佢又肯聽我講道理,所以唔需要去到打呢個地步~

首頁

尾頁

跳至