跳至

首頁

尾頁

男爵府

我現在初來Melbourne 兩星期,我英文和揸車不懂,年紀又大,現在大部分依賴親戚,非常之不慣。我現在好努力適應,希望可以快啲學揸車先。

不過小朋友早過來比較好啲,我女讀Year 5,英文不太懂,起步辛辛啲。

男爵府

DoReMi2008 發表於 15-2-3 13:20
回覆 bread 的帖子

Does your daugther need to go for English assessement before attending the school ...
有,原本學校要求去英文學校讀半年才入學,但我不太想囡囡適應一個新環境後再適應另一環境,因此同學校協商用另一辦法怎令佢適應,如親戚願意陪佢上堂2星期,加錢請老師個別教英文等,
現在都是嘗試,不知囡囡能否跟到。
另外好在是小學 ,若中學才到,我囡一定要先讀半年英文班。

男爵府

回覆 DoReMi2008 的帖子

我估Year 2冇Year 5咁緊張,其實所謂English Assessment 學校只是問我囡幾條問題, 但我囡不識答,因此學校才提議返英文學校,因我怕她跟不到越來越冇心機返學及同學冇人識廣東話或國語怕難融入,
因此第一個Term加錢比佢個別學英文。希望佢不抗拒返學。

男爵府

vivianchau 發表於 15-2-4 17:10
請問你是報名後幾時先要做Eng Assessment?

我情況是這樣:我囡讀個間小學不是出名學校,加上她有5個表哥都讀此學校,但只餘下一個表哥讀緊Year 9,其餘已畢業,因此姑媽同學校關係幾好,我們在9月通知學校一月中到步及入學手續怎樣,待12月學校電郵通知1月何時面試,面試只問我囡幾條問題及我們會同學校講我囡英文一定不好,現在我囡返了4日學,好在我囡比較活躍,雖然雞同鴨講,但小息主動同同學玩,上堂辛苦啲,聽不明,暫時有姑媽幫陪她上堂協助佢。

男爵府

DoReMi2008 發表於 15-2-5 08:54
For me is in Melbourne. The school told me to make appointment with the language school when I make ...
我也是在Melbourne

首頁

尾頁

跳至