自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

話如果真係取消,會有2個方案處理
1. 係考評局跟據學校以往dse成績同學生在校成績評估dse成績,會有dse成績表
2. 交比大學自己評估學生校內成績收生,學生唔會有dse成績表

我覺得2個方法都有問題
第一個方法,對係差嘅學校讀嘅學生唔公平,因為係跟據學校過往dse成績,我自己係一個例子,我間中學平均公開試成績係好差,但我自己考會考都拎到25分,al都有b有c, 我相信如果因學校表現去評,我一定唔會有咁嘅成績,同樣地如果係band1學校但成績差嘅,可能因為學校整體而拉高分數
第2個方案其實一樣,大學自己決定,對讀band3嘅學生都唔公平,因為一早比人標籤咗唔好

子爵府

回覆樓主:

其實唯一就係如期考,最多加人手開多啲試場坐疏啲,咁係最好嘅做法

子爵府

Yeungliwai 發表於 20-3-24 08:29
請問咩節目見到?

我睇now新聞台見到

子爵府

華華子 發表於 20-3-24 08:51
你知啦, 香港人甘唔自律, 肯定發緊燒都會照去考dse, 到時病菌傳開晒, 係市民眼中, 責任一定不會係學生度, ...

我當年都係沙士年,咪一樣照考,考口試仲一定要你戴口罩
依家都一樣,入場前要探熱,發燒就唔比入場,另一定要戴口罩,出入提供酒精搓手液消毒,每日考試後對試場進行消毒,試場要開窗,我覺得已經好安全,講真講危險,落個街仲危險

子爵府

華華子 發表於 20-3-24 09:02
如果出左事, 責任係學校, 老師, 定係教育署呢?

咁比學生可以自己揀用校內成績比考評局評核囉,如果都決定去考,就係自己責任了

子爵府

回覆樓主:

正如政府唔出令禁止全港人出街,咁出街返工中招唔通又係政府負責?

子爵府

chocolatebean 發表於 20-3-24 09:09
回覆 schricky 的帖子

一定好多人唔滿意, 益晒B1學校學生, 仲有JUPAS 選科更難定 ...

係架,所以咪話應該要照考,最多比考生可以揀用校內成績評核,咁如果對自己平時成績有信心或者担心去考會中招嘅,咪自己決定囉,去得考就要自己承擔風險

子爵府

yiumama 發表於 20-3-24 10:20
請問講嗰個係咩人嚟架?

佢好似新聞咁報架咋,我無留意咩人嚟

子爵府

katrinamama 發表於 20-3-24 13:51
最緊要是學生自律,由屋企出發去試場,考完即走回家

但恐怕d學生又约埋食早餐及 lunch 就麻煩

其實唔考,又有几多個真係乖乖地唔出街留係屋企呀,咪又係一樣照出去行街食飯

子爵府

s160656 發表於 20-3-24 20:47
用中文考同用英文考咁點計?
例如一個學生 Phy 用中文考拎A, 同另一個學生用英文考 拎A
會唔會有d唔公平既 ...

依樣又關事?咁不如文科同理科比呀

子爵府

my_babies 發表於 20-3-24 20:35
check 體溫冇用,要考發燒會食退燒藥,加上呢個班冇發燒也可能係帶菌者。
加上而家禁多家居隔離,好多考生 ...

咁不如好似奧運咁延期一年,今年唔考唔評分,下年先再考,最公平,大家一齊遲一年升大學

子爵府

s160656 發表於 20-3-24 22:22
唔知點解 ,總會覺得會偏心d 英文考既人

如果係考評局跟學校過往成績評,通常都係,因為英中平均成績好過中中,所以會有我講嘅個個問題出現,學生會因應讀band3學校所以個成績一定唔好

子爵府

siulili 發表於 20-3-24 22:22
所以考公開試都有好有唔好囉, 相反,一向有人話公開試一戰定生死都唔公平,萬一失手就係咁先。
...

但問題係如果以學校過往成績去評個學生,對某啲讀band3嘅學生但本身可能好努力讀書會考到好成績嘅唔公平喎
至於一試定生死,個個考生都係咁,所以唔會唔公平

子爵府

siulili 發表於 20-3-25 08:51
如果佢 好努力去應付公開試,學校成績都應該唔會好差,band 3校內份卷一向都會淺過band 1, 如果校內成績都 ...

但依家係講緊用學校過往dse成績去評學生,即佢明明有能力坐5望5*,但因為同校學生成績唔好,最後即使佢係學校成績有几好,評估時可能頂盡只會比4,咁你覺得公平嗎?差嘅學校難道唔可以有讀得書嘅人?公開試嘅目的就係用同一份卷去評核學生成績,而唔會因為你讀band3就唔可以拎5**

子爵府

siulili 發表於 20-3-25 08:51
如果佢 好努力去應付公開試,學校成績都應該唔會好差,band 3校內份卷一向都會淺過band 1, 如果校內成績都 ...

就係普遍大家都有jm你嘅諗法,即band3份卷一定淺過band1,所以即使佢係學校成績好好,都係因為份卷淺,而唔係佢真係識,咁樣一早比人標籤咗去評估,點會公平

子爵府

siulili 發表於 20-3-25 09:55
淺都要識先得架, 只係band 1學校嘅目標set得更高,份卷會出得深左。 即係假設大家都係A, ban1 1果個A一定 ...

所以咪要靠公開試同一份卷去評核囉,而唔係靠學校成績,同一份卷先知係咪band1拎a個位真係叻過band3拎a個位

子爵府

siulili 發表於 20-3-25 09:50
咁如果呢間band 3 歷年成績都咁差,呢位高材生咁啱係呢個情況下就讀左呢間band 3,只能靠佢自己嘅實力在面試 ...

其實唔係好多大學科目會有面試,大部份都係睇成績同你揀科次序,亦唔會睇你咩學校

子爵府

siulili 發表於 20-3-25 10:13
咁如果公開試份卷出得好直接,band 1個 A 佢覺得 is a piece of cake, 而band 3 果個係讀得好辛苦,又或者 ...

其實係你心目中一直已標籤咗band1生一定好過band3, 而依樣咪正正就係唔應該以學校嚟評估嘅原因囉

首頁

尾頁

跳至