自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Mandyguohuiwen 發表於 22-3-27 11:38
有時jm會唔會覺得適量嘅體罰其實都重要,特別係學校。自己有一仔一女,吖仔成日唔聽學校老師講,可能個性比 ...

其實我唔多唔少贊成適當體罰,肉痛或耐力,先可以令人記得,無恐嚇既成份又點會知驚。

社會係學校縮影,犯事要社會服務令,等於罰小息無得玩,
再唔得判監(耐力訓練,如步操,剝奪自由),等於學校罰留堂,罰企,
再犯入懲教處,就係打囉

不過只贊成,適量體罰,同有罰後心理輔導。

侯爵府

mimi987 發表於 22-3-27 12:22
其實我唔多唔少贊成適當體罰,肉痛或耐力,先可以令人記得,無恐嚇既成份又點會知驚。

社會係學校縮影, ...

講真,我聽過有d家長講,話重覆不停同佢講道理,洗腦式不怕煩咁講,但一個兩歲小朋友,點會明白,連文字都未識,你話佢明,我唔會信囉。

又聽過話過紅綠燈,家長係地下攬住佢,好有耐性,每次不停講紅燈唔過得,甚至乎會陪佢企15-20分鐘,但我好肯定,你唔hold 住佢,佢就會衝左出去囉咁事實證明唔係佢明,而家你用武力控制住佢

侯爵府

wsyggk 發表於 22-3-27 12:56
我仔歲半左右開始我會拖住佢過馬路,同佢講綠色公仔先可以行,紅色公仔要停。到佢兩歲半左右我除咗過馬路 ...

咁點解你管住佢,唔比佢試下紅燈過馬路? no offensive.

你既例子真係講得好岩,你一歲半唔拖實佢,佢就會衝出去啦,其實呢種咪就係強行既手段囉,你唔准佢紅燈過馬路就已經係無比佢嘗試啦,點解你唔比佢試又唔比佢玩呢?

侯爵府

wsyggk 發表於 22-3-27 15:11
我有話過咩都俾佢嘗試完全唔管?我想表達嘅係,好多家長係咩都管,好似我屋企人咁,玩米又管玩水又管。其 ...

所以你好正確呀,必須係學好左紀律,有左良好既習慣,佢大左咪唔洗武力控制囉,絕對正確嫁。

而家個問題咪就係講緊你要唔要拖實(武力控制),唔係任由佢自由發揮去過馬路囉。

侯爵府

wsyggk 發表於 22-3-27 17:38
主要想話俾你聽,兩歲小朋友係聽得明嘅,佢哋知咩叫危險,佢哋亦都自己會judge,你留意下佢哋,經過坑渠會 ...

而家樓主係講緊學校應唔應該體罰,而唔係比唔比佢地去嘗試同信任。

社會係好現實,犯法就拉,學校犯錯就罰,而唔會同你講信唔信任同比唔比佢去嘗試。

而所謂既體罰,咪就係你所講既控制住佢,拖實佢隻手,佢唔聽你講,你都係需要大力扯實佢

首頁

尾頁

跳至