親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我後日出發墾丁啦...
對, 來來去去個幾個景點, 上網綜合一下已可以, 當然再參考埋網友提供既blog就夠全面了..
剛才再打了一次電話到墾丁確認民宿, 可安心出發了
我住的民宿, 向住無敵海景, 私人陽台...

原帖由 coney 於 10-5-18 17:08 發表
hi,

我都係6月去喎. 得閒留言傾下啦.

伯爵府

coney,

當然無問題....

原帖由 coney 於 10-5-18 21:47 發表
CHEAPBOMBOM,

玩得開心D喎.......回來留言啦.....

伯爵府

有無人有墾丁包車既資料?
上網聽人講包車要預約, 其實同求其包一部有咩分別呢?
我要高雄-墾丁來回, 以及墾丁3日2夜..

原帖由 cheapbombom 於 10-5-18 22:25 發表
coney,

當然無問題....

伯爵府

係正船帆石前, 叫品喬旅店..

原帖由 JJ2601 於 10-5-19 09:55 發表

你book 邊間民宿,好靚, 可否俾資料我, 謝謝

伯爵府

Hi coney,

唔知佢有無email呢? 我沒有用MSN...
Big Tks.

原帖由 coney 於 10-5-19 09:42 發表
你可以找王大哥, 886-0980689562
MSN:[email protected]

希望幫到你.

伯爵府

coney,

昨晚墾丁回來了....

墾丁....天氣不止晴, 簡直熱爆...中午有35-36度! 頂得住無?

烈日當空+ 90%係戶外活動, 包車2日匆匆去左大部份景點, 包括鵝鑾鼻公園, 龍磐公園, 風吹沙, 最南點, 船帆石, 後壁湖, 恆春鎮, 海生館, 港口大橋, 出火....一早9點半出發, 晚上11點盡興才回去訓覺.....

5月已經熱成咁, 暑假真不敢想像囉...感覺上好似比海南島, 泰國, 馬來西亞還要熱, 你地有大有細真係諗過先...在戶外爆曬半小時都咪話野少....

出發前擔心天氣未夠熱, 會下雨, 點知, 當地人話, 墾丁很少落雨...上一次係..3個月前? 信不信由你...

墾丁大街, 比想像中還要熱鬧, 成條街都擠滿人, 一連2晚都有去逛下街, 我覺得根本無咩值得買, 只係去體驗一下當地風情...

墾丁對台灣人來說是天堂, 因為台北, 台中都是內陸氣候, 揸3-4小時車到屏東/台南對佢地黎講ok....但對香港人而言, 未必是玩水首選...

墾丁幾落後下, 似去左大陸, 好彩係民宿最有特色...沙灘嘛, 浪大, 岩石多, 水上活動有香蕉船, 快艇...如果小孩在岸邊嬉水玩樂, 可能未必適合...

一家大細的, 還是搵間兒童旅館, 足不出戶, 都可以嬉水一整天...真正要游水的, 可能就係酒店..

伯爵府

coney,

出發前, send左email比租車的王大哥...結果我到台灣的一早佢call我...

不過, 唔知係咪我黑仔, 我覺得佢服務不太好, 原因有5:

1) 晨早7點幾call醒我, 其實佢知我下午四時才要車

2) 我想4點出發, 佢話3點比較方便, 於是大家將就下, 點知, 未到3點已不停call我...

3) 電話約好包車, 400蚊一位, 單程去墾丁, 點知落到lobby, 原來佢係吊黎猛, 即是, 車上已有另外3人..我地一家三口, 好辛苦才迫到入駕七人車, 大部份坐位擺左行李, 我老公本想改變主意, 唔坐佢車, 因太辛苦, 但佢話我地訂左車, 唔坐都要比錢...最慘係, 啊女要一個人夾係陌生人當中, 車上的乘客又不肯將就一下...而我, 全程坐車尾

4) 由高雄出發至墾丁2小時內, 司機由頭到尾在講電話, 佢係不停在接客, 安排定晚上回高雄的客仔, 佢隻手無時停...分心得緊要...我地坐咁耐, 驚咁耐...

5) 下車比錢時, 佢想收埋我地最後一日由墾丁返高雄既車錢, 其實, 我同老公不用溝通, 都決定唔再坐佢車, 點知佢面黑...講真, 咩唔係坐完先比錢咩? 最後, 佢絕塵而去...

可能我當天遇著佢較忙碌, 自己唔好彩....

伯爵府

熱爆搵丁

駕車沿途

民宿海景

船帆石

伯爵府

coney,

你千祈唔好咁講, 我覺得係我處理得唔好唧...你一片好意介紹司機大佬, 佢服務唔令我滿意都唔關你事, right?

你不用反映啦, 算啦, 以後唔再搵王大哥就是了...

另, 我在墾丁當地經民宿老細介紹找了2位司機, 一位只是車我來回出火+墾丁大街, 另一位就係車我周圍觀光同埋由墾丁返高雄機場!

我覺得ok啦, 包車個位收我TW$3,000一日 (黑色7人車), 司機都有請我地飲椰子水, 而且回程時, 超了時也不計較, 但, 我又覺得佢未係好到我想再介紹比其他人囉...(因為佢有少少cool, 全程無謂的說話沒有說太多)

經此一役, 上了一課, 你們在租車時, 記住問清楚係全包定仲有散客, 而且, 問埋車係咩型號添, 因為, 價錢不一, 背後有很多implication......問多D, 知多D, 玩得開心D

原帖由 coney 於 10-5-25 10:38 發表
cheapbombom,

請問你包車的又揀左邊間呢? 咁可以比其他媽咪多一個choice. 麻煩你.

伯爵府

010,

其實我大約知公價, 與其求其係街截車, 不如搵個有口碑既...

吊泥猛, 都唔緊要, 我明白, 七人車, 坐3人, 想搵多一百多一百, 但, 起碼事前要比我知囉, 等我再決定接唔接受...

上車一刻先知, 加上, 我似屈蛇多過似去旅行....我老公沿途都很擔心我辛苦, 腳痺, 不停問我, 好唔好跟我調位, 但, 個位佢跟本坐唔到入去, 咁不如我笑著說, OKOKOK...

我落車個刻, 隻腳真係唔到血, 好在只係2粒鐘...

七人車, 坐6人, 再加上7個人既行李, 你話仲剩番幾多位比我坐? 真係幾難忘...

原帖由 010 於 10-5-25 22:34 發表
cheapbombom
係, 其實諗落台灣好多地方都好似大陸嫁!

不知下被迫與陌生人同車感覺一定不好
佢收400一位真係唔抵
我記得有網友講過
係高雄打的去墾丁都係400一位咋 ...

伯爵府

coney,

見到大家咁高興講高雄 (去墾丁必經之路), 我又搭2句咀, 唔好介意!

旗津我前後去過2次, 去年11月初第一次去, 天氣無咁熱, 真係好行好多, 幾個月後既5月再去(即上星期), 咁Q當天不是周未, 又加上成30幾度, 原來簡直有天淵之別, 我留了一小時就急急腳走人

旗津要坐船去, 可以慢慢行, 山頂有個燈塔, 有個炮台影下相, 幾靚嫁..但, 都係講緊去年11月既事啦, 今次再去, 跟本行唔到啦, 烈日當空, 身水身汗...中暑都有之

如果大家打算去旗津, 我個人認為, 最好簡星期六/日先去, 仲要係, 11點打後, 因為, 個度做遊客生意, 平日去, 冷冷清清, 好多鋪頭唔開, 咁去無意思....

星期六去, 街邊小食出晒黎, 四圍都係遊人, 感覺正好多....旗津出名手信 - 魚鬆, 度度都有得賣, 自家製, 去年11月買了一瓶(一斤)回來吃, 係香港買唔番咁好味啦, 送粥一流....今次再去, 一口氣買了5斤回來 (1斤一樽, 台幣TW$250, 即港幣HK$60), 我行暈成條街, 逐間試, 唔係講笑, 都係我之前買個間最好味...我到步的時候, 佢都未開門, 本來想係第二檔買, 點知差唔多比錢時, 見佢開門啦, 急急腳過檔....

有小朋友同行的, 可以晚上到<夢時代>, 那裡有Hello Kitty摩天輪, 感覺不錯, 開開心心影下相

另,見你話打算租電動車, 你不怕危險嗎? 幾乎=香港既綿羊仔, 在大車公路中穿插, 見到就牙in...台灣人唔同啊, 機車係佢地平時代步工具..香港人啊, 唔熟唔好揸, 安全至上! 而且, 如果要在30幾度下烈日當空揸綿羊仔, 沿途熱氣啊, 廢氣迎面而來, 我怕你受不了...三思! 以上係我個人既observation唧, 當然, 希望不會掃你興!

我去過高雄2次, 如果大家想有咩問, 我都可以盡量答你地, 如住, 食....

原帖由 GLG 於 10-5-27 20:20 發表
naomiisaac,

我同你既plan好似呀, 我都係去7日6夜, 又係4晚墾丁, 2晚高雄, 我已book機票同民宿, 11/7去, 17/7返.

我買旅行社高雄3日2夜自由行package, 再自己book墾丁民宿. ...

伯爵府

vkzone,

搵墾丁民宿, 推介你上以下個網..
http://uukt.idv.tw/uukt/live-d01.htm

click最左邊黃色個icon "住宿資料".....

分晒地區, 圖文並茂, 大大話話超過200間民宿任簡...至於點訂, 則視乎每一間民宿既喜好, 通常都有清晰指示, 用電郵查詢有無房最重要...

真係花多眼亂, 我都係係十幾間中再精挑細選...我簡左船帆石既品喬, 相片同實景大致相同...房間比相片看的還要大

希望幫到大家!

原帖由 vkzone 於 10-5-28 00:18 發表
GLG & CHEAPBOMBOM,
請問你們是在網上訂民宿嗎? 那一個網訂好呢?
以下這個試過嗎? OK嗎?http://www.masalu-tsai.com

伯爵府

去出火, 記住晚上去, 日光日白無特別
晚上有人放煙花, 入夜後會熱鬧一點
同埋, 最好自備電筒, 因為下車到出火位, 要行5分鐘, 有樓梯上落, 沿途伸手不見5指
我老公隨身有電筒, 再加埋我開住手提屏幕至有少少光線
有人就買火把, 如有電筒更方便

原帖由 vkzone 於 10-5-30 18:32 發表

咁7月頭就一定會平D的, 因未正式放暑假!
其實我見上年暑假KA大約$1800左右, 但唔知點解那間報到$2200咁貴....

其實晚上除了一天想看出火外, 其他的晚餐後回民宿RELAX下都無問題. 而我們會包車出入的. ...

伯爵府

我上次個間民宿, 要比全數...
麻煩少少囉, 要去佢指定既銀行- 彰化銀行入錢...由於得TST一間, 要專登過去
日本既民宿唔洗訂金添

原帖由 cookiengau 於 10-6-4 23:48 發表
其實,匯錢民宿無難度咖。

我都剛剛 book 左民宿,要匯50% 訂金。我用代匯,成過過程不用30分鐘,very convenience >> ie., 入數代匯香港戶口 > 代匯入數台灣民宿戶口 > 民宿確認收到。

而且我重即刻知道比左幾錢港紙,反而 ...

伯爵府

我地最後無租車, 不過據當地司機表示, 大部份係搵小馬..

原帖由 cookiengau 於 10-6-5 00:40 發表
BTW,請問你地租車,系多數揀邊間?因為我想高雄租,墾丁還,但來去,只得小馬

伯爵府

高雄地鐵不錯, 很平, 又方便, 四通八達...
有些站非常有特色, 如美麗島, 有個七彩天幕, 好靚
當旅遊點

原帖由 Aardvark 於 10-6-12 09:06 發表

I'm interested. Do you mind check PM?

伯爵府

我上次既經驗...
高雄-墾丁NT$300/人 (不是包車)
墾丁-高雄機場NT$3,000 (七人車, 包車)

唔好光用價錢比較, 最好問埋咩車, 幾年車, 我上次由墾丁去高雄部車, 係新既七人車, 好豪華...

原帖由 qqbaby123 於 10-6-21 22:31 發表

我搵個間一日包車8hrs+來回高雄墾丁接送Total:NT6400

伯爵府

墾丁很落後, 有心理準備tiolet唔會好啊...

原帖由 GLG 於 10-6-22 21:40 發表
各位媽咪, 你地會唔會响出發前, 先處理好台灣入境簽證?抑或打算做落地簽證呢?

我同老公諗住穩陣起見, 選擇做左簽證先出發(尤其係我地帶主小朋友又打算將行李寄艙), 我地已經網上預約左, 不過唔知點解, 好似冇得揀 ...

首頁

尾頁

跳至