爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

本身很抗拒學車, 但長期唔懂有時又不太方便...
老公叫我dig起心肝克服佢...
家人都說唔明我有咩咁怕...

有無人有類似情況? 你地點面對?
約左c父星期六學第一堂, 同佢溝通好啦, 唔急考車, 一定會學到有信心先去考...那怕是幾十個鐘, 安全至上
蛇squre到我咁, 唔係我可以控制到

伯爵府

多謝各位既親身分享及鼓勵...

其實, 我一直無意慾渣車, 但你地說得對, 無理由自己唔得, 於是, 2010年比個功課自己-克服學車的心理障礙...

其實, 我2月頭已考了筆試, 一直無行動係因為有放棄念頭, 我4月中考路試了, 但迄今還未找C父上第一堂...

思前想後, 今日終於寄出了考試延期申請書, 可能排在7月罷...我同自己講, 比心機學啦, 40粒鐘唔得, 就學夠60粒罷, 總之, 到我充滿信心在路上駕駛為止, 不想誤人誤己...

我最大的憂慮係, 我係無方向感...好怕人cut線, 又怕cut人線, 如果要在繁忙時間在路上左穿又插, 恐怕的辦不到了...

有時坐在小巴上, 也會幻想自己如果是司機會如何? 前日, 走在小巴前面的是一部私家車, 當時車速已是100, 小巴司機仍緊貼前面私家車, 好想迫佢再開快d....奈何當時是雙白線, 前面私家車一直保持車速, 最後被小巴司機狂bit....終於過了雙白線, 小巴司機馬上爬頭, 亦向前面私家車司機投下不友善眼光...彷似說你阻住我搵食....

若然自己係私家車司機, 比人緊緊響號示意要加速, 肯定嚇死我了, 已是比80還快, 仲想點?

老公說, 慢慢來, 首先是熟習了車的性能, 路面情況要慢慢再適應...

星期六約了C父, 佢係BK介紹的, 當年老公也是找他教車, 說他很有耐性, 叫我放心跟他....在電話上, 我叫C父唔好咁惡, 同埋我比佢知, 我超蛇squre, 等佢打定底先...

唉, 咁大個人, 居然怕渣車, 我覺得自己好失敗...dig起勇氣上第1堂算係比自己一個突破/交待

同時好羨慕覺得渣車好易既媽咪...

原帖由 babycoming 於 10-3-30 15:08 發表
我係好想自己揸車而去學,學完後覺得自己好夠膽揸,有咩咁驚姐,當真係第一次揸車出去,想死....因為我考完牌出黎咁arm就係下雨天,果年成日落雨,但老公係咁迫我要開,車自己又買埋喇,但死唔肯開,真係好辛苦,好驚,....最後 ...

伯爵府

我直接行入運輸處(金鐘), 填form交錢 (一次過繳交筆試及路試費合共1千蚊左右), 就馬上出到筆試考試日期信..記住要帶最近3個月住址証明...

成個過程20分鐘都唔洗, 當時係lunch hour....

排期考筆試大將2個月...佢會比本道路守則小冊子同一隻模擬考試光碟比你睇下考試形式, 20條MC, 限時20分鐘, 只可錯4條...考完馬上知成績...成績表上只有pass, 唔知錯幾條, 除非你fail, 就會寫出黎你錯幾條...

原帖由 BillyM 於 10-3-31 00:25 發表
想問下,如果想學車,步驟是怎樣?

伯爵府

的士大佬咪個個都係啊伯, 佢地身手不凡, 唔可以看輕啊伯..

唔係化? 我好少見菲佣開車喎...你咁講, 我更無地自容..連bun bun都不如...

我幻想到, 我星期六既第一堂會手心標汗, 生仔都未有咁驚...怕撞到人...

我次次同家姐細佬爸爸講, 都比佢地笑...都唔知你驚咩...全家人只有我唔識渣車, 佢地就講得輕鬆..

係老公最明白事理, 就當天會跟在我後面...我說, 我仲驚..免了...

原帖由 agneskong 於 10-3-31 15:12 發表
我都係P仔,幾十歲人先學渣車,但我成日同自己講,我一定得,連d阿伯、阿嬸、菲菲同印印都得,我一定得…又好彩考牌當日仲暢順過平時練車,比我一TAKE合格 ,樓主加油呀… ...

伯爵府

泊車都係我一大心理關口....一眼關七, 暫時對我黎講=神乎其技...

睇屋企人泊車, 2下攪掂...好似有倒後眼咁...好想快快有咁既一日...

家人常說, 功多藝熟...

原帖由 pigpig 於 10-3-31 10:35 發表

唔樣衰 我都試過用幾十手軑都入唔到商場既泊車位,阻住後面20架車 最後俾我泊到

伯爵府

你地講既情形, 係我家姐同姐夫身上成日發生...

坐佢地車, 久唔久有壓力, 因為姐夫開車, 家姐好多時都插咀...拿, 叫你係頭先路口轉啦, 總係唔聽...家陣dull路啦, 抵唔抵死? 姐夫一直沉默不語...不久, 又話, 你揸咁慢, 總之由我揸...

之後, 車廂氣氛就會變得好差, 好在姐夫好脾氣, 很少反駁...

我, 從沒有說老公開車不好, 一來, 我唔識渣, 2來, 我覺得另一半開車係辛苦嫁, 點解唔好好讚揚一下對方呢? 我只會說, 老公, 頭先個灣你入得好好, 他日我有你一半就好了...

夫妻之間要常互相欣賞同尊重, 渣車係咁, 做人都無咁, 叫有品嘛...

所以, 我係女人, 都看不過家姐的行為...有時會替姐夫出氣, 家姐只會說, 她日你學曉你, 因住比我仲勵害啦....

原帖由 hhss0203 於 10-4-1 17:44 發表
你形容得好好! 我老公都超煩, 明知我係新牌又要求多多, 又話我讓人cut 線. 快又話快慢又話慢 .
真係自信心少d都死. 不過我仍活在魔掌中..............
教車師傅真係細心好多.

...

伯爵府

今日上左第一堂, 感覺尚OK, 無想像咁恐佈...
CF真係好有耐性, 我對住佢好放心, 緊張既心情放下大半...佢好有心機同我講, 要我比心機學, 唔好怕問, 唔好怕錯, 盡唔到咁多野好正常, 無人係超人...

學左1.5小時, 頭半小時講野, 之後足足一小時就在馬路不停行同轉彎....我轉彎控製太盤不算太掌握得到...頭2手太OK, 之後回太就亂晒大龍...

師父說我心急, 邊有人第一堂就做得好好...佢唔單止有耐性, 仲懂心理戰述, 他讚我直路揸得不錯...

回家後弟弟馬上問我驚到死得未, 我說CF有讚我直路OK, 佢話, 傻既都識揸直路嫁啦...

比少少信心支持下得唔得? 算啦, 老公說肯踏出第一步已不錯...

原帖由 cellcellu 於 10-4-3 16:25 發表

agnes

我同你一摸一樣呀, P仔做左一個月, 仲補緊鐘...
過親線都一額汗呀.

伯爵府

今日最後5分鐘, 由CF揸番架車回去時經大路, CF話, 學多幾堂你熟左就都要出大路嫁啦....聽到都驚...

我光是想都怕...唯有幾堂後至再諗...

原帖由 candace 於 10-4-3 23:18 發表

我都係考了成十年牌, 一TAKE PASS, 師傅都讚我有男人揸車個SENSE, 考牌後,每次出車, 老公就好緊張, 又話我慢, 又唔識CUT線, 令我好有陰影, 但佢唔同車, 我又唔識路, 終於冇MUD 點揸過架車, 前年補過鍾都冇揸, 真係 ...

伯爵府

Hi,

好多人PM問我CF contact, 我唔係唔想幫大家, 但, 先此聲明, 我都係上左一堂咋, 會唔會上多幾堂, 確保好先推介大家?

本來今日上第2堂, 臨時有事要cancel....下星期六先上第2堂...

老公就跟佢補過幾次鐘...我都係BK媽咪介紹的...

CF有耐性, 笑容滿面, 唔會鬧人, 敝處係有點長氣...跟佢學, 要按步就班, 唔急得, 最緊要安全...

想好快好快攪掂既可能未必啱...佢有講過, 有一個後生女學左10粒鐘就想去考, 說CF拖佢鐘, CF說, 未學行先學走, 心態唔正確既學生唔教...

原帖由 HinMa 於 10-4-11 00:07 發表
我有牌十幾年,屋企有車,但都唔敢楂。

伯爵府

Kln

原帖由 HinMa 於 10-4-11 21:48 發表
cheapbombom,
你個CF係九龍or港島區架?

伯爵府

各位,

今朝上第2堂, 由於上星期有事, 停左一堂, 以為自己14日前學左既野比番CF, 點知又唔係咁差....

係九龍塘係咁dull, CF基本上說我的方向感的確較弱, 而且, 未做到留意路面變化, 又唔慣望得遠...不過一定可以慢慢改善, 不用心急...

我同佢講, 我真係蛇qure啊, 唔係講笑, 佢話睇得出,不過要相信自己, 你唔係講到自己咁差...

佢今日, 已經少左用手捉住的條太, 好多彎都由我自己轉, 轉得角度唔好只係指導我點扭番條太而出手幫我....

臨落堂, 覺得又幾好, 真的不用太驚, 上完堂啦, 上次佢自己揸番部車出大路, 今次佢直頭叫我自己出....嘩, 我走在大貨車前前後後..無驚無險返回起步點....

鬆了一口氣, CF說我第2堂, 算有很大進步, ni個CF由我上車講野講到落車, 佢話知我緊張, 所以講多di野令我輕鬆一下...

原帖由 KittyWang 於 10-4-17 13:07 發表
你好 ,請問你操著幾耐?

伯爵府

mei524,

就係佢啦, 你跟佢學過? 咁你覺得佢點?
So far, 我跟佢學左3堂....佢有讚我一次比一次進步, 少少咁多啦, 我仍堅持再操熟d先再教我新野...

操作架車唔係難事, 掌握路面情況至考起...我仍未可以一眼關七....上一堂之嘛, 我揸揸下CF同我講, 你讓比部Benz啦, 我先至aware後面位Benz啊太係咁bit我....我太投入啦, 路面發生咩事都唔知...

得我一個就....

原帖由 mei524 於 10-4-28 11:51 發表

你講個 cf 好似我之前學過個 cf, 是否姓張的?

伯爵府

原來好多人問我CF contact, 我已同佢講左, maybe有人打比佢問, 你地話學左3堂個位黎小姐介紹啦...佢話就會知啦喎...

轉頭PM曾經問過既BK moms....

我學左3堂啦, 敢肯定CF真係好有耐性...至感放心推介比你地..

原帖由 rdk 於 10-5-4 15:02 發表
THANKS mei524

請問一般要學幾多個hr?? 我未開始學, 但已經好擔心渣唔店

伯爵府

各位,

不經不覺, 我上左4堂啦, 感覺係, 一次比一次無咁驚....算有進步...

以前, 我簡直不敢想像自己會開車, 雖然4堂了, 仍然係度掌握轉彎, 但對自己來說已是一個突破

4堂, 很多男人學車, 已經可以進步神速了罷? 可能遲下CF急過我都唔定...

我真係苯, 仍要練好轉彎, 對其他人係咪易如反掌?

原帖由 mei524 於 10-5-5 11:53 發表

我初初學時都好驚, 大概上了 20 個鐘後就開始好dd, 我第一次考時學了43節(約 32 小時 - 跟另外一個 cf 學但肥左), 第二次考時跟e個cf學14節(約10.5小時),但學幾耐個個唔同, 給你一個心裡準備第一當 cf 會要你自已 ...

首頁

尾頁

跳至