自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

FionaWong0118 發表於 21-1-21 15:41
係~我媽好鍾意貓, 大大話話都養過6隻, 全部好大年齡自然老去的, 全部都係街執/朋友俾佢的, 佢都想領養貓貓, ...

查完家宅養左,仲要長期keep住update貓貓個情況。

見過有領養者俾義工話養得好差,要收返隻貓,結果我自己接觸過隻退返貓貓,會周圍行,而且俾人摸,摸尾都得,又唔覺得個前主人有佢地講到咁差。

可能照顧同環境上,係隨意啲,所以就滿足唔到義工要求。

所以我就算養貓,都唔會搵義工...

男爵府

qq媽媽咪 發表於 21-1-21 18:22
我也去香港拯救貓狗協會到睇,多少少貓睇下

佢地都好多人申請領養,疫情前有領養活動,都好多人睇貓,係facebook都見過有啲人話入左幾次紙申請領養都無回覆...

男爵府

violett 發表於 21-1-21 21:18
其實養貓係咪好易? 我見鋪頭D貓都係就咁放養, 人地不知幾靚幾健康, 我自己都想養, 但聽到義工啲要求好似要 ...

其實老一輩人養貓好隨意,包括我屋企人之前養既貓貓都係,佢鐘意出街玩就出街玩,識得返返屋就得啦,佢唔鐘意出街玩,開晒門都唔會出去。

係近幾年多左人領養,可能開頭無點審批,搞到有啲得三分鐘熱度都養,結果啲義工咪不停set高門檻,搞到宜家查家宅咁。

佢地話唔想啲人hea養,搞到貓貓生活仲差過之前。不過我覺得貓貓好簡單,反而無人類咁高要求。

男爵府

Tabby816 發表於 21-1-22 09:34
我只係普通平民,但也愛貓,有錢人或外藉人仕就不會對動物做壞事嗎?外藉人的家就有用膠索帶鎖死每一個窗 ...

其實內地,台灣,日本,外國,人地啲屋咁大,又有露台,花園,唔通叫人整貓網咩。好似日本咁,個領養者係東京過大阪領養,又唔通坐新幹線去家訪?

反而佢地最重視係,如果棄養,唔好放走佢,因為佢會生活唔到,一定要攞返黎。

直頭覺得香港既貓義工對領養者標準,直頭係世界小見

男爵府

Kathan_mama 發表於 21-1-22 17:47
申請領養前可先看看此文章增加成功機會

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10158198956917582 ...

其實咁大篇野,就係想講,要配合晒貓義工所有要求,所有叫(窗)都要整超實貓網,隨時接受家訪,義工問咩就要答咩,要詳細咁答,如果你唔答就覺得有隱瞞,會對你無信心,仲要好堅定咁叫全家人表現到可養一生一世。

無提及既,就係你既收入,自住定租屋,年齡,婚姻,同屋住戶,有無小朋友,係咪每日都返工,都係佢地內部考慮範圍。

睇完令我更加只會搵spca領養,或者買/執。

男爵府

mikinana 發表於 21-1-22 20:52
關於窗網要求,我以前租屋用格仔網,好難清潔。後來搬到這間新居,因為買咗,所以我搵裝修公司幫我全屋窗戶安 ...

睇完你個情況,我黎緊裝修都應該唔會度身訂做貓窗網,養唔養到貓,睇緣份啦,有緣既,就算係街邊都會俾貓貓睇中。

唔怪得知之前有個朋友屋企比較大,裝修完間屋,無領養,反而買左隻貓。佢屋企裝修分分鐘成球,如果到真係整晒,先要拆再整過,都幾係野...

男爵府

mikinana 發表於 21-1-22 22:11
請不要誤會我意思,養貓裝貓窗花或窗網是必須的,是保障貓貓安全。只是個別機構的要求比網上寫的更嚴格。
...

請唔好誤會,我無話唔安貓窗花,係唔會俾錢(度身訂造)貓網

因為度身訂造有一定成本,而訂造完先唔符合要求,就無意思,而家市面無統一貓窗網要求,各家有不同說法,既然如此,就等真係申請先按要求做貓窗網

男爵府

bosch 發表於 21-1-23 02:05
任何地方既貓主都應該裝貓窗網, 如果屋企有露台花園而貓主養室內貓, d 貓主會整室外貓網或貓籠, 必要時 ...

外國領養模式,靠自律,的確係有機會增加重新棄養既機會,但確實為貓貓狗狗增加生存機會,有啲無人領養就會被安樂,而且真係多領養,小購買。

而香港,各機構,各義工,無一個统一準則,你永遠唔會知貓義工既評分準則。

加上貓義工會審查一些個人資料,包括收入,自住還是租屋,家人所有職業,全職兼職,婚姻情況,有無小朋友。

租屋住唔會俾到貓貓有安樂窩? 兼職就應付唔到貓貓生活所需?有小朋友就一定會蝦貓? 結左婚都要諗定離婚貓貓點安置?

確實好多有心領養既人,會因為以上既原因而領養唔到貓貓,結果去買貓,變相支持繁殖場。

外國係為貓貓搵個重生機會,找個家,而香港義工係為貓貓搵個五星級既家。當然香港都有好義工,但真係睇彩數...

首頁

尾頁

跳至