論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

27/08晚我去左接新工人了,咁我就當晚同佢99度,諗住等佢去多幾次,熟習吓d路啦,所以而家每朝早,我都同佢去99度,都係搭mrt去,咁之後我就番工,夜晚我收工去99度,又係同佢搭mtr番屋企,點知今朝叫佢行我前面,自己試吓點行去,去度mrt入口原來佢仲未識,佢指左另外一條路,原來仲未知搭mtr個入口,我真係想死啦

行去mtr都有問題,我點放心比佢同我囡囡番學放學,仲有去畫畫,番學,真係好驚佢搭mtr會搭錯路線,囡囡番學,去99度,畫畫都係要搭荃灣線,到時搭錯左,我真係唔知去邊度搵啦,最慘就係同佢講,又唔係好聽得明,問佢明唔明,佢話明,但又唔記得點行,我真係好驚會唔見左個女呀

最慘公司唔比我放咁多日假,只係得兩日時間,1號同2號呢兩日,教佢點去學校
所以呢幾日只好囡囡同佢去99度,等99教佢點樣照顧囡囡,我真係唔放心留佢地兩個係屋企
一諗起佢咁樣,真係好想喊
呢個工人令我好大壓力,出過國同未出過國真係相差咁遠?舊工人真係教一次就識,而且又識英文,佢就算唔識去,起碼佢會識睇,唉……..究竟我要跟幾耐時間呢?我真係好唔放心,救命呀!

伯爵府

原文章由 MMM888 於 08-8-29 12:10 發表
唔好灰心住啦,都係幾日,有d人認路係會比較差,可能你姐姐係呢類呢!!!!
佢做野方面點呀,同女女相處得唔得?

咁佢都好肯同佢玩,囡囡都肯跟佢,我99話佢成日跟住囡囡,囡囡行去邊,佢又行去邊,囡囡瞓覺時仲係咁攬住佢,抱住囡囡瞓呀

伯爵府

原文章由 mylulu007 於 08-8-29 12:51 發表
話時話,您個囝返左屋企未?

番左啦,前晚8點幾,佢番左我99度先,咁我同個女,工人番屋企先,c6渣車車佢番屋企,我唔同佢傾啦,費事我忍唔到,不過佢同我c6講話我唔比佢去同學度食飯,又話係同學度瞓,話我唔比之如,仲同佢講叫佢即刻番屋企,唔通咁又係我唔啱?不過個同學個地址所有野都同c6講晒,c6叫我過左去就算啦,無謂再提喎
所以我都好煩,工人又咁,個仔咁,又唔出得聲,今朝同囡去99度,囡囡"樓計"樓得好緊要,唔肯去99度,話要番屋企,唔要去麻麻度,係mtr唔肯上車,落車又唔肯,係咁捉住d扶手,話要同姐姐係屋企,個工人咁樣,叫我點放心呀

伯爵府

原文章由 mylulu007 於 08-8-29 15:45 發表

宜家D細路真係好難教,遲返都唔會內疚屋企人為佢擔心, 仲要粒聲唔出過埋夜返到來俾說話父母聽。

佢出得一次,一定會有第二次,佢唔講好去邊,幾點返就走出街,你可以做既,一係罰佢唔依佢定既時間返屋企,下次就唔可以出街。再绝 ...

都唔係架,新工人未到之前日日都去架,去左都成3個星期,都無問題既,今日唔知發咩神經
其實咁樣走出走入,大家都好辛苦,囡囡未瞓醒,日日都要死拉佢先出到門口,但我真係一d都唔放心囉
婆婆又幚唔到我,因佢係番通宵工,我唔想攪到佢呀

伯爵府

原文章由 shatintsui 於 08-8-29 15:58 發表
amysnlee
你個個係未出過國?

係呀,所以令到我頭都大埋,又 ,廣東話佢又唔係好識聽,講又唔係好識,要慢慢講先會明,所以攪到我好煩
佢仲唔認得路既話,我點放心佢同囡囡番學呀

首頁

尾頁

跳至